Κάτω από τα επτά δολάρια υποχώρησε σήμερα η ισοτιμία του γουάν, καθώς το Πεκίνο άφησε το νόμισμά του να υποτιμηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ που κλιμακώνεται διαρκώς. Για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο, το γουάν υποχώρησε στα 6,92 έναντι του δολαρίου, καθώς σε αυτό το επίπεδο τοποθέτησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας το «όριο» για το νόμισμα.
Η Κεντρική Τράπεζα θέτει καθημερινά ένα όριο και το γουάν επιτρέπεται να έχει μία διακύμανση του 2% μέσα σε αυτό το όριο. Πλέον, στο εσωτερικό της Κίνας ένα δολάρια αξίζει 7,03 γουάν και στο εξωτερικό 7,07 γουάν, σπάζοντας το φράγμα του επτά που είχε σπάσει για τελευταία φορά το 2008 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Η υποτίμηση του νομίσματος είναι, όπως όλα δείχνουν, η απάντηση του Πεκίνου στους νέους δασμούς που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σε προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Βέβαια, η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει για ακόμα μία φορά το νόμισμά της εμπεριέχει τους κινδύνους που έχει κάθε υποτίμηση, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο μίας μαζικής φυγής κεφαλαίων από τη χώρα. Στην ανακοίνωση της Κεντρικής τράπεζας της Κίνας διευκρινίζεται ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει τις όποιες προσπάθειες κερδοσκοπίας υπάρξουν και ότι θα σταθεροποιήσει τις αγορές.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή πίεσε σημαντικά τα ασιατικά χρηματιστήρια, με το δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία να καταγράφει απώλειες 1,7%, τον Kospi στη Νότια Κορέα να υποχωρεί κατά 2,6% και το δείκτη Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 1,6%, παρά τις πιέσεις που έχει ήδη δεχτεί εδώ και μήνες λόγω του εμπορικού πολέμου. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 3,1% εν μέσω και των απεργιών στη χώρα, καθώς και των μαζικών διαδηλώσεων που συνεχίζονται για περισσότερους από δύο μήνες.
Κλειώ Νικολάου economistas