Ο συνδυασµός αποκλιµάκωσης των τιµών φυσικού αερίου και ήπιου χειµώνα ανατρέπει τα δεδοµένα που διαµόρφωσε η ενεργειακή κρίση σε σχέση µε τις καταναλώσεις φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, τις εξαγωγές και τα φορτία LNG στον λιµένα της Ρεβυθούσας, τον ρόλο του ρωσικού φυσικού αερίου αλλά και τα µερίδια των βιοµηχανικών καυσίµων.
Τα στοιχεία που αναµένεται να δηµοσιεύσει σήµερα ο ∆ΕΣΦΑ για το πρώτο τρίµηνο του έτους δείχνουν ολική επαναφορά της βιοµηχανίας στο φυσικό αέριο, µε τις σχετικές καταναλώσεις να είναι αυξηµένες κατά 650% σε σχέση µε το αντίστοιχο περυσινό τρίµηνο και έπειτα από µια µείωση της τάξης του 70% στο σύνολο του περυσινού έτους, αποτέλεσµα της αναζήτησης φθηνότερων καυσίµων. Η συνολική κατανάλωση από τις βιοµηχανίες έφθασε στο πρώτο τρίµηνο του έτους τις 5,4 ΤWH από 0,72 ΤWH το πρώτο τρίµηνο του 2022. Το 52,7% της κατανάλωσης (9,3 ΤWH) προήλθε από την ηλεκτροπαραγωγή, η οποία ωστόσο είναι µειωµένη κατά 2,43 ΤWH σε σχέση µε το πρώτο τρίµηνο του 2022.
Στις περιζήτητες το 2022 εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, το πρώτο τρίµηνο του 2023 έδεσαν µόλις 9 δεξαµενόπλοια, από 21 το αντίστοιχο τρίµηνο του 2022. Τα συνολικά φορτία του τριµήνου αντιστοιχούν περίπου
σε φορτία ενός µηνός της περυσινής χρονιάς, όταν το φθινόπωρο έδεναν στη Ρεβυθούσα σχεδόν δύο δεξαµενόπλοια την εβδοµάδα. Εν αντιθέσει µε τον περυσινό συνωστισµό στον κόλπο των Μεγάρων, που προκάλεσε κυρίως η υψηλή ζήτηση για εξαγωγές προς τη Βουλγαρία, το πρώτο τρίµηνο του 2022 υπήρξαν πολλές ακυρώσεις προγραµµατισµένων φορτίων. Η εξέλιξη
αυτή συνδέεται τόσο µε την υποχώρηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, αλλά και τις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων όσο και µε την υποκατάσταση σηµαντικού µέρους της ζήτησης στη βουλγαρική αγορά από αζέρικο αέριο µε τη λειτουργία του IGB. Ως αποτέλεσµα αυτής της συνθήκης, οι εξαγωγές φυσικού αερίου µειώθηκαν κατά σχεδόν 50% και περιορίστηκαν σε 1,48 ΤWH από 2,58 ΤWH το πρώτο τρίµηνο του 2022.
Οι συνολικές εισαγωγές LNG περιορίστηκαν στις 5,4 ΤWH από 9,02 ΤWH το πρώτο τρίµηνο του 2022 και ο σταθµός της Αγ. Τριάδας, µέσω του οποίου εισέρχεται στο σύστηµα το LNG που φθάνει στη Ρεβυθούσα, έχασε την πρωτοκαθεδρία ως πύλη εισόδου της χώρας που κέρδισε την προηγούµενη χρονιά. Κάλυψε το 30,3% των συνολικών εισαγωγών αερίου, από 43,23% το αντίστοιχο τρίµηνο του 2022 και στην πρώτη θέση πέρασε ο σταθµός του Σιδηροκάστρου, µέσω του οποίου µπαίνει στο σύστηµα το ρωσικό αέριο, το οποίο κάλυψε το 46,57% των εισαγωγών από 36,71% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου (εγχώρια και εξαγωγές) από τις 21 ΤWH το πρώτο τρίµηνο του 2022 υποχώρησε στις 17,6 ΤWH το πρώτο τρίµηνο του 2023, κάτω και από τα επίπεδα του αντίστοιχου τριµήνου του 2021 (19,16 ΤWH).
Μείωση κατανάλωσης
Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε η οκτάµηνη περίοδος µείωσης κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου που έθεσε ως δεσµευτική για τα κράτη-µέλη η Ε.Ε. (Αύγουστος 2022 - Μάρτιος 2023) και σύµφωνα µε την ανάλυση του Green Tank, η Ελλάδα µε συνολική κατανάλωση 32,9 ΤWH ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο, όχι µόνο σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του προηγούµενου έτους αλλά και σε σχέση µε τον µέσο όρο πενταετίας (41,6 ΤWH). Η κατανάλωση αερίου µειώθηκε το οκτάµηνο κατά 31,8% συγκριτικά µε την ίδια περίοδο του προηγούµενου έτους και κατά 20,9% σε σχέση µε τον µέσο όρο των αντίστοιχων οκταµήνων της προηγούµενης πενταετίας.
Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή