Σε εξέλιξη βρίσκεται η συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε η περιοχή μας να γίνει φιλική σε γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών, μετά το κάζο του Mama Mia 2 που από τις Σποράδες βρέθηκε στην Κροατία.
Για τις εξελίξεις στο θέμα αυτό μίλησε εκτενώς, στο Ράδιο ΕΝΑ 102.5 του Βόλου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα τουρισμού Γιάννης Μπουτίνας, ο οποίος αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθεί «film office» με στόχο την προώθηση τόπων και σημείων όλης της Θεσσαλίας σε κινηματογραφικούς παραγωγούς σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα ο ίδιος θα ταξιδέψει στις 3 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο στη μεγαλύτερη συνάντηση κινηματογραφικών παραγωγών και θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με παραγωγούς από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως η Paramount και η Universal.
Ως «όπλα» χαρακτήρισε ο κ. Γιάννης Μπουτίνας, νέος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα τουρισμού, τα τρία brand names του τουρισμού που υπάρχουν στη Θεσσαλία, δηλαδή όπως είπε, τα Μετέωρα, τον Όλυμπο και τα νησιά των Β. Σποράδων με το Πήλιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απόλυτοι τουριστικοί προορισμοί που θα πρέπει να αξιοποιηθούν, προκειμένου να καταγραφούν καλύτερα τουριστικά χρόνια από τη φετινή χρονιά.
Κινηματογραφικό σετ η Θεσσαλία
Ωστόσο, πέρα από τον κλασσικό τουρισμό που θα πρέπει να συνεχίσει και να ενισχυθεί, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προωθεί πλέον και τον κινηματογραφικό τουρισμό, με τον κ. Μπουτίνα να σημειώνει πως «ήμασταν από τις πρώτες Περιφέρειες που εξεδήλωσε το ενδιαφέρον να κάνει film office, να γίνει δηλαδή υποδοχέας κινηματογραφικών παραγωγών στη Θεσσαλία.
Είχαμε μια συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη και τους υπευθύνους του ΕΚΟΜΕ -Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας- μέσα από την οποία εκτός ότι παγιώθηκε ότι θα γίνει film office στη Θεσσαλία, θα έχουμε ένα ξεχωριστό γραφείο υποδοχέα κινηματογραφικών παραγωγών, είδαμε και την περεταίρω συνεργασία με το , υπουργείο και το Εθνικό Κέντρο, για να φέρουμε κινηματογραφικές παραγωγές, που τις χάσαμε όπως το «Μάμα Μία 2» που πήγε στην Κροατία κι άλλες. Ελπίζω ότι να έχουμε ένα καλό μέλλον σ’ αυτό, γιατί σκεφτείτε ότι και ο κινηματογραφικός τουρισμός, το film tourism είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι, ένα κομμάτι που είναι περισσότερο για την προώθηση του προορισμού και αναδεικνύει τόπους και σημεία».
Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο κ. Μπουτίνας δίνει βάρος σε συγκεκριμένες χώρες όπως η Ιταλία και η Αμερική που έχουν πολλές και πολύ μεγάλες παραγωγές, ενώ έχει «αποκλειστεί» σε αυτό το στάδιο η Ασία και το Bollywood.
«Στις 3 Δεκεμβρίου έχουμε συνάντηση στη Focus, τη μεγαλύτερη συνάντηση κινηματογραφικών παραγωγών που γίνεται στο Λονδίνο, οπότε εκεί θα έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή και με ανθρώπους της Paramount και της Universal, να παρουσιάσουμε κατά κάποιο τρόπο το κομμάτι της Θεσσαλίας κι από κει και πέρα είμαστε εδώ και περιμένουμε», ανέφερε ο κ. Μπουτίνας.
Τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν
Το εγχείρημα αυτό της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν είναι εύκολο… Υπάρχουν δυσκολίες, σύμφωνα με τον κ. Μπουτίνα, καθώς δεν είναι το θέμα μόνο του υποδοχέα.
«Εμείς θα υποδεχτούμε όσους έρθουν , θα τους δείξουμε τους μοναδικούς μας τόπους και τα σημεία που μπορεί να γίνουν γυρίσματα, αλλά εμείς θα πρέπει να αναλάβουμε και τις αδειοδοτήσεις. Έχουμε ένα κράτος που είναι δύσκολο σε ότι αφορά το δημόσιο. Εκεί πρέπει να βρούμε τα εργαλεία πως θα μπορέσουμε να ξεκλειδώσουμε και να κάνουμε περισσότερο γρήγορες τις διαδικασίες αδειοδότησης», σημείωσε ο περιφερειακός σύμβουλος ο οποίος μάλιστα έδωσε κι ένα παράδειγμα των «δημοσίων αγκαθιών» που υπάρχουν.
«Πριν από τρεις μήνες υπήρχε ένας παραγωγός που ήθελε να κάνει γυρίσματα στην Κρήτη, απευθύνθηκε στην εκεί Περιφέρεια να του βρουν ένα τανκς και να του το φέρουν στην πλατεία για να κάνει τα γυρίσματα. Η διαδικασία κράτησε πάνω από ένα μήνα κι ο παραγωγός ούτε το γύρισμα έκανε, απλά σηκώθηκε κι έφυγε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτίνας και συμπλήρωσε πως πρέπει οι διαδικασίες να γίνουν fast truck, μια φιλοσοφία που πρεσβεύει και ο Περιφερειάρχης που μιλά για περιφερειακή διακυβέρνηση και για αυτονομία, ώστε να λύνονται σε περιφερειακό επίπεδο πολλά ζητήματα και να μην χρειάζεται η παρέμβαση του κεντρικού κράτους.
Καμία μεγάλη παραγωγή από το 1984
Ο κ. Μπουτίνας μιλώντας για το εγχείρημα, ανέφερε πως η τελευταία μεγάλη παραγωγή που έγινε στη Θεσσαλία ήταν το μακρινό 1984, όταν γυρίστηκε η χολιγουντιανή ταινία James Bond. Από τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ξαναέγινε καμία μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή, ούτε καν δεν διαφήμιση, ούτε καν σε κλιπ, λόγω της δυσκολίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
«Φανταστείτε τι χάσαμε από τη «φυγή» του Μάμα Μία 2, που γυρίστηκε τελικά στην Κροατία, όταν στον προσωπικό λογαριασμό του Πιρς Μπρόσναν όταν ανέβασε μία φωτογραφία από κάποιες ακτές της περιοχής και είπε ότι είμαστε στην αγαπημένη Κροατία. Η ανάρτησή του είχε 1.2 εκ. επισκέψεις. Έτσι προωθείται ένας προορισμός. Αυτά πάμε να κερδίσουμε, θέλει όμως πολλή δουλειά», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Ηλία Κουτσερή magnesianews.gr)