Η εταιρεία Vleepo, μια ελληνική startup που κατόρθωσε να διαγράψει μια σημαντική πορεία με έδρα την Λάρισα, ετοιμάζεται να λανσάρει τη δουλειά της στο Μαϊάμι. Πρόκειται για ένα application για κινητά, το οποίο θα είναι η εξέλιξη των search tool και εργαλείων επικοινωνίας. Πρωτεργάτες ο Λαρισαίος Χάρης Καλογήρου και ο Ελληνοκαναδός Matthew Staikos. Ολη η ομάδα από τη Λάρισα θα ταξιδέψει στο Μαΐάμι για το πάρτι της παρουσίασης.
Τους δύο επιχειρηματίες και την περιπέτειά τους στην ελληνική γραφειοκρατία, είχε παρουσιάσει πρόσφατα η ιστοσελίδα linto.gr, του οργανισμού καινοτομίας και πολιτισμού Λίντο που εδρεύει στη Λάρισα δίπλα στο αρχαίο θέατρο.
Την συνέντευξη πήρε η Γωγώ Δημοπούλου
Γ.Δ.: Πώς έγινε η συνάντηση μεταξύ σας;
Χάρης Καλογήρου: Με τον Matthew γνωριστήκαμε ουσιαστικά λόγω των games που έφτιαχνα εκείνη την περίοδο. Είχα φτιάξει ένα παιχνίδι, το pop-corny το οποίο έγινε σχετικά μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό. Αρχικά το παιχνίδι ήταν μόνο για Αpple τηλέφωνα και Αndroid. Η Blackberry, στην οποία δούλευε τότε ο Matthew, ενδιαφέρθηκε να κάνει το παιχνίδι endorse, και να βοηθήσει δηλαδή να μεταφερθεί στην πλατφόρμα της. Μέσα από αυτό ουσιαστικά γνωρίστηκα με σημαντικά στελέχη της Blackberry. Στη συνέχεια ο Matthew έφυγε από την Blackberry για να κάνει δικά του πράγματα και καταλήξαμε σήμερα στο να δουλεύουμε μαζί. Το Pop Corny ήταν η αφορμή να γνωριστώ και με έναν από τους εργαζομένους που έχουμε σήμερα στην εταιρεία. Τον γνώρισα επειδή ήταν για ένα μεγάλο διάστημα ο καλύτερος παίχτης αυτού του παιχνιδιού στην Ελλάδα.
Matthew Staikos: Είχαμε μία ιδέα να δημιουργήσουμε ένα software στο Τορόντο. Ψάχναμε για καλούς engineers για να το κάνουμε, αλλά πέρα από αυτό, θέλαμε ιδανικά να βρούμε engineers στην Ελλάδα. Οπότε, όταν συναντηθήκαμε με τον Χάρη αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Αυτό που σχεδιάζαμε να κάνουμε αρχικά ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που προέκυψε να κάνουμε στο τέλος. Το προϊόν άλλαξε, αλλά και η επαγγελματική μας σχέση άλλαξε. Ξεκινήσαμε διαφορετικά και τώρα είμαστε μία ομάδα.
Γ.Δ.: Τι είναι το Vleepo, πώς γεννήθηκε η ιδέα του και ποιο το όραμά σας για αυτό;
Matthew Staikos: Η ιδέα του Vleepo είναι κάτι που σκεφτόμουν πολλά χρόνια, αλλά όχι ακριβώς στη μορφή που είναι τώρα. Με λίγα λόγια, είναι καινούριο search tool που σε αφήνει να αναζητήσεις πράγματα που γίνονται γύρω σου, σε όλο τον κόσμο ή ακόμα και με φίλους σου, να επικοινωνήσεις μαζί τους, κ.ά.. Το κάνει πολύ πιο εύκολο. Αν κοιτάξεις το τεχνολογικό τοπίο γενικότερα θα δεις πως υπάρχουν πολλά εργαλεία αναζήτησης, όπως Google, Opentable, Eventful, καθώς και πολλά application κοινωνικής δικτύωσης, που προσπαθούν να κάνουν εύκολη την αναζήτησή σου, αλλά δυστυχώς μερικές φορές δεν το πετυχαίνουν. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μία πληθώρα εργαλείων επικοινωνίας, όπως What's up, Messenger, iMessage. Οπότε, αυτό που καταφέραμε ήταν να δημιουργήσουμε μία πλατφόρα που να ενoποιεί όλα τα παραπάνω.
Χάρης Καλογήρου: Γενικά, όταν ο κόσμος σκέφτεται startups και νέες ιδέες, φαντάζεται κάποιον να κάθεται ένα απόγευμα... και καθώς σκέφτεται, κάποια στιγμή να του “ανάβει ένα λαμπάκι” με μία νέα ιδέα, την οποία αμέσως ξεκινά να υλοποιεί και τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Η πραγματική διαδικασία είναι πάντα λίγο διαφορετική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον Matthew, είχαμε ξεκινήσει πάνω από ένα χρόνο πριν να υλοποιούμε κάποιες ιδέες μας, προσπαθώντας να καταλάβουμε κι εμείς πού είναι η λύση στο πρόβλημα που θέλαμε να λύσουμε. Έτσι, κάποια στιγμή καταλήξαμε σε αυτό που είναι σήμερα το Vleepo. Την ιδέα τη σκεφτήκαμε περίπου μέσα στον Ιανουάριο του 2016 σε ένα meeting στη Λάρισα. Η ιδέα ήταν αρκετά διαφορετική από αυτό που ετοιμάζαμε έως τότε, και προβληματιζόμουν πολύ για το αν πρέπει πραγματικά να την παρουσιάσω ή όχι. Τελικά, αποφάσισα να το κάνω, και όλοι συνειδητοποιήσαμε ποια είναι η λύση που ψάχναμε και έκτοτε συνεχίζουμε πάνω σε αυτό.
Γ.Δ.: Σε ποιους απευθύνεστε και ποιο είναι το όφελος που θα έχει κάποιος από τις υπηρεσίες του Vleepo;
Χάρης Καλογήρου: Η εφαρμογή αυτή απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Οποιοσδήποτε θα μπορεί να επικοινωνεί με την οικογένειά του, με τους φίλους του, με όλο τον κόσμο. Ο στόχος της είναι να αποτελέσει την επόμενη εξέλιξη των εργαλείων επικοινωνίας. Το πώς το κάνει αυτό... δυστυχώς δε μπορούμε να το αποκαλύψουμε ακόμα. Θα συνδυάζει την επικοινωνία με την ανακαλυψιμότητα και θα σου παρέχει τη δυνατότητα να κάνεις κάποια πράγματα πιο οργανωμένα μέσα από το app του Vleepo, τα οποία μέχρι τώρα γίνονται με διαφορετικά apps.
Γ.Δ.: Τι σας έκανε να επιλέξετε την Ελλάδα και όχι τον Καναδά;
Matthew Staikos: Το θέλαμε από πριν να κάνουμε κάτι εδώ. Αισθανόμασταν πως υπάρχει αρκετό ταλέντο εδώ και θέλαμε να κάνουμε κάτι καλό για την Ελλάδα. Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι και να δείξουμε στον κόσμο ότι συμβαίνουν εκπληκτικά πράγματα στην Ελλάδα και όχι μόνο άσχημα. Πολλοί δε γνωρίζουν πως υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι engineers εδώ. Ο Χάρης το επιβεβαιώνει αυτό. Επιθυμούμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας να ανυψωθεί η Ελλάδα. Φυσικά και θα μπορούσαμε να εργαστούμε στον Καναδά ή στις Η.Π.Α., θέλαμε όμως να κάνουμε κάτι πιο πάνω από αυτό.
Γ.Δ.: Ποιες οι δυσκολίες που συναντήσατε στο ξεκίνημά σας με το Vleepo;
Matthew Staikos: Η διαδικασία έναρξης μιας εταιρείας είναι διαφορετική νομικά, εργασιακά και πολιτισμικά σε κάθε χώρα, όχι μόνο στην Ελλάδα. Συναντάς τις ίδιες δυσκολίες σε όποια χώρα κι αν πας. Αντιμετώπισα το ίδιο θέμα και σε μία από τις προηγούμενες εταιρείες μου στην Κίνα, με έδρα το Πεκίνο. Τουλάχιστον οι πολιτισμικές διαφορές τις Ελλάδας δεν έχουν πολλές διαφορές με αυτές του Καναδά, οπότε αυτό βοήθησε. Τα πράγματα προχωρούν πιο αργά εδώ συγκρίνοντάς τα με αυτό που έχουμε συνηθίσει. Έχουμε προσλάβει όμως πολύ καλούς οικονομικούς συμβούλους, λογιστές, δικηγόρους, οι οποίοι θεωρώ το έκαναν όσο το δυνατόν πιο εύκολο ώστε να δομηθούν όλα αυτά. Δεν υφίσταται μόνο η εταιρεία στην Ελλάδα, αλλά και η εταιρεία στον Καναδά και οι δύο μεταξύ τους θα πρέπει να λειτουργούν παράλληλα. Οπότε, αυτό κάνει τη δομή ακόμη πιο πολύπλοκη. Σε όλο αυτό, πέρα από τους συμβούλους, βοήθησαν και ο Χάρης με την ομάδα δίνοντάς μας συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούν ορισμένα πράγματα να γίνουν πιο εύκολα. Για να είμαι ειλικρινής, ακόμη και στη Λάρισα όλα λειτούργησαν πολύ ομαλά. Αυτό το διάστημα ετοιμάσαμε και τα γραφεία μας εδώ. Θεωρώ πως στο σύνολο δεν αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στη Λάρισα, εξαιρώντας κάποιες καθυστερήσεις. Γενικά, για να γίνει η Ελλάδα πιο δελεαστική σε επενδυτές που έρχονται από το εξωτερικό, θα πρέπει να κάνει τα πράγματα ευκολότερα και να κινούνται με γρηγορότερους ρυθμούς διορθώνοντας πολλά πράγματα οικονομικά, νομικά και δομικά.
Χάρης Καλογήρου: Πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζεις. Καμία αρχή δεν είναι εύκολη. Θέλοντας να κάνουμε στην Ελλάδα την επιχείρηση, αντιμετωπίσαμε τις γνωστές δυσκολίες που υπάρχουν εδώ. Ένα δημόσιο το οποίο κινείται αργά και λίγο “εχθρικά” πολλές φορές ως προς την επιχειρηματικότητα... αλλά εν τέλει τα καταφέραμε. Όπως ανέφερε και ο Matthew η περίπτωση μας ήταν και αρκετά πιο πολύπλοκη από τις συνηθισμένες, οπότε χρειάστηκε λίγο περισσότερη υπομονή.
Γ.Δ.: Τι συμβουλές δίνεις στους νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν κάτι στην Ελλάδα;
Χάρης Καλογήρου: Σημαντικό για τους νέους επιχειρηματίες νομίζω είναι να βρούν τρόπους να είναι εξωστρεφείς. Να προσπαθούν να βρίσκουν τρόπους να απευθύνονται σε διεθνείς αγορές, να δημιουργούν υπηρεσίες και προϊόντα που λύνουν υπαρκτά προβλήματα και να προσανατολίζονται στις νέες τεχνολογίες. Τέλος, το σημαντικότερο όλων πιστεύω πως είναι το να αναπτύξουν μια κουλτούρα συνεργασίας.
Γ.Δ.: Πώς μπορούν να συμβάλλουν στην επαγγελματική ανάπτυξη τα co-working spaces;
Χάρης Καλογήρου: Πάρα πολύ. Για εμάς το Λίντο για παράδειγμα ήταν σωτήριο. Συγχρονιστήκαμε κάπως. Την περίοδο που ξεκίνησε το Λίντο, ξεκινούσαμε κι εμείς. Το Λίντο μας βοήθησε όσο διάστημα είχαμε καθυστερήσεις με τα γραφεία, να μπορούμε να έχουμε ένα μέρος όπου να συναντιόμαστε για να κάνουμε τη δουλειά χωρίς να χάνουμε χρόνο. Την ίδια στιγμή μας έδινε τη δυνατότητα να ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με άλλα άτομα, που αντίστοιχα με εμάς, κυνηγούσαν τους δικούς τους στόχους. Αυτού του είδους η κοινωνική συναναστροφή με δημιουργικούς ανθρώπους, η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, είναι κάτι που μπορώ να πω μας λείπει. Πολλές φορές σκεφτόμαστε σαν ομάδα να ερχόμαστε για κάποια διαστήματα, και ας έχουμε τα γραφεία μας πλέον...
Γ.Δ.: Πώς είναι να εργάζεται κανείς στο Vleepo;
Χάρης Καλογήρου: Μέρος του αρχικού οράματος για το Vleepo ήταν να δημιουργήσουμε στη Λάρισα μια εταιρία τύπου silicon valey. Ήθελα, περνώντας την πόρτα των γραφείων, να ξεχνάς ότι είσαι στην Ελλάδα, πόσο μάλλον στη Λάρισα. Έχοντας πλήρη επίγνωση πως η ψυχή των τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων είναι τα άτομα που τις απαρτίζουν, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα εκτιμούσε κάθε developer. Δουλεύουμε σε έναν ανοιχτό χώρο 410m2 που ενθαρρύνει την άμεση επικοινωνία, δίπλα στο αρχαίο θέατρο, σε έναν πολύ όμορφο πεζόδρομο που με τη ζωντάνια του κάνει τη δουλειά μας πιο εύκολη. Φροντίζουμε ώστε ο κάθε developer μας ή designer να έχει ακριβώς το workstation επιθυμεί, να έχει δημιουργική ελευθερία όσον αφορά τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε, να αισθάνεται και να αποτελεί σημαντικό κομμάτι αυτού που φτιάχνουμε. Εξάλλου, η καινοτομία είναι στον πυρήνα του Vleepo, οπότε η ενασχόληση με την τελευταία λέξη στις τεχνολογίες αποτελεί μεγάλο προσόν για εμάς. Έχουμε ήδη άτομα πολύ υψηλού επιπέδου, είμαστε διαρκώς στην αναζήτηση για περισσότερα και η συναναστροφή μαζί τους είναι κάτι που καθημερινά σε προκαλεί να γίνεις καλύτερος. Με λίγα λόγια, το να εργάζεσαι στο Vleepo είναι για μένα μια πολύ συναρπαστική εμπειρία, μια δημιουργική περιπέτεια. Πιστεύω το ίδιο είναι και για όλη την ομάδα.
* Η ομάδα του Vleepo συνεχίζει να μεγαλώνει και αναζητά νέα μέλη.
Χάρης Καλογήρου- Βιογραφικό
Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ανάπτυξη λογισμικού στα 9 του χρόνια και λίγο αργότερα διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τη διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής. Σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε σε εταιρίες πληροφορικής στην Αθήνα μέχρι τo 2003 και έπειτα συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στην ανάπτυξη λογισμικού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με υποτροφία από το ΙΚΥ. Εργάστηκε ως application developer, system programmer, system administrator web designer και καθηγητής πληροφορικής. Διαθέτει ένα ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων και εμπειρίας, από σχεδιασμό και υλοποίηση λειτουργικών συστημάτων μέχρι 3D accelerated graphics και αλγορίθμους υψηλών επιδόσεων. Έχει συνεισφέρει σε διάφορα έργα ανοιχτού κώδικα, με κυριότερη τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη του Linux, αλλά και τη μηχανή γραφικών Sylphis3D. Έχοντας εργαστεί σαν σύμβουλος μεγάλων εταιριών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναπτύσσοντας λογισμικό για τηλέφωνα μέχρι και για δορυφόρους, το 2010 αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρία “nlogn” με έδρα τη Λάρισα. Έκτοτε έχει δημιουργήσει μια σειρά εφαρμογών και βραβευμένα διεθνώς παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα με περισσότερους από ένα εκατομμύριο χρήστες σε όλο τον κόσμο. Τέλος, είναι ενεργός αρθρογράφος σε blogs και ιστοσελίδες του τομέα της τεχνολογίας και έχει επιτελέσει προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια και διοργανώσεις.
Matthew Staikos- Βιογραφικό
Όντας μηχανικός υπολογιστών, λάτρης της τεχνολογίας και περιπετειώδης εκ φύσεως, ξοδεύει το χρόνο του ταξιδεύοντας και δημιουργώντας καινούργιες τεχνολογίες για να λύσει ενδιαφέροντα προβλήματα. Ο Ελληνοκαναδός είναι ένας επιτυχημένος αρχηγός και επιχειρηματίας με πάνω από 15 χρόνια εμπειρία στην ανάπτυξη επαγγελματικού λογισμικού. Ο Matthew ήταν συνιδρυτής της Torch Mobile Inc., μιας Καναδέζικης εταιρείας, η οποία ανέπτυξε μερικές από τις σημαντικότερες τεχνολογίες web browser που χρησιμοποιούνται στην πλειοψηφία των smartphone σήμερα παγκοσμίως. Η Torch Mobiles αποκτήθηκε από την Blackberry το 2009, όπου ο Matthew στη συνέχεια εργάστηκε ως Technical Director των Web Technologies για 4 χρόνια, χτίζοντας τις τεχνολογίες browser για το Blackberry 6 (συμπεριλαμβανομένου και του Blackberry Torch) μέχρι και το Blackberry 10, καθώς επίσης ηγούνταν της τεχνικής συνεργασίας των BlackBerry και Mercedes Petronas Formula One Team. Το 2013, Ο Matthew έφυγε από την εταιρεία προς αναζήτηση των προσωπικών του οραμάτων και επαγγελματικών τολμημάτων. Από τότε έχει υπάρξει επενδυτής, σύμβουλος και μέλος του συμβουλίου διαφόρων εταιρειών πριν ιδρύσει την τελευταία δική του startup (Vleepo), την οποία σήμερα υπηρετεί ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος.
Φωτογραφία άρθρου: Γιώργος Μποντικούλης