Μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει η αναγνωρισιμότητα της αναβάθμισης του ιστορικού γηπέδου Καμπ Νου της Μπαρτσελόνα, η βολιώτικη εταιρεία SDENG ENGINEERING BUREAU, που ήρθε συμφωνία με τον κατασκευαστικό όμιλο LIMAK HOLDINGS για την ολοκλήρωσή του, ταξιδεύει και με αυτή την αφορμή το σημαντικό έργο της σε όλο τον κόσμο.

Ο Άρης Θεοδώρου, μηχανικός, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SDENG μιλά στην εφημερίδα «Θεσσαλία» για τη σημαντική αυτή επιτυχία, ενώ υποστηρίζει πως βασική προτεραιότητα για το μέλλον είναι η άντληση έμψυχου δυναμικού από τη δεξαμενή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως τονίζει σχετικά «ο προσεκτικός σχεδιασμός, η επιμονή και εμμονή μας για την τελειότητα και η συστηματική εκπαίδευση θεωρούμε ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν και να αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για νέους επιστήμονες και για την πόλη του Βόλου».

Η αναβάθμιση ενός ιστορικού γηπέδου, όπως το Καμπ Νου της Μπαρτσελόνα, πόσο μεγάλη ευθύνη σάς δημιουργεί; Ποια είναι η πρόκληση που κυρίως αντιμετωπίζετε;

Ο σχεδιασμός για την κατασκευή ενός μεγάλου όγκου και πολυπλοκότητας έργου, είναι πάντα μια ιδιαίτερη πρόκληση που απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία, εμπειρία και προσήλωση. Η SDENG ENGINEERING BUREAU έχει καταφέρει να αναπτύξει τα τελευταία 10 χρόνια όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά ώστε να αναγνωρίζεται διεθνώς για τις δυνατότητές της αυτές. Η αναγνωρισιμότητα του συγκεκριμένου έργου δημιουργεί προφανώς ένα επιπλέον φορτίο ευθύνης, ενώ για ακόμη μια φορά η γεωγραφική διαφοροποίηση των βασικών συντελεστών υλοποίησης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην επιτυχή ολοκλήρωση. Οι περιορισμοί στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το αστικό τοπίο του έργου και οι τεχνολογικές καινοτομίες που θα εφαρμοστούν στην κατασκευή είναι επίσης βασικές, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικές προκλήσεις που οι η μηχανικοί της εταιρείας μας θα πρέπει να φέρουν εις πέρας.

Ποιες εργασίες θα ακολουθήσετε και πού επικεντρώνεται η παρέμβασή σας προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο;

H SDENG ENGINEERING BUREAU θα εκτελέσει πολύπλοκους υπολογισμούς για τις χαλύβδινες συνδέσεις του δομικού φορέα και θα σχεδιάσει σε περιβάλλον τεχνολογίας ΒΙΜ (Building Information Modelling) στο σύνολο του φέροντος μεταλλικού οργανισμού της νέας κατασκευής. Συνολικά, το έργο, διάρκειας 24 μηνών, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη μελέτη εφαρμογής των 35.000 τόνων δομικού χάλυβα νέων κατασκευών συμπεριλαμβανομένης της state of the art αναρτούμενης στέγης, καθώς επίσης και της 360ο κυκλικής οθόνης στο κέντρο του σταδίου.

Ποιες καινοτομίες θα εισάγετε;

Ο σχεδιασμός του σταδίου θα υλοποιείται σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με τη βιομηχανοποίηση των μεταλλικών κατασκευών, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα υλοποιηθούν σε εργοστάσια που βρίσκονται σε τρεις διαφορετικές χώρες. Για να επιτευχθεί αυτό το BIM MODEL της κατασκευής θα αναπτύσσεται και θα συγχρονίζεται σε cloud servers προκειμένου η πρόσβαση σε αυτό να είναι διαρκής και απρόσκοπτη από μέρους των κατασκευαστών.

Πώς η τεχνολογία BIM στο ύψιστο επίπεδο LOD500 αναμένεται να επηρεάσει την κατασκευή ενός έργου τέτοια κλίμακας;

Η υλοποίηση του έργου σε περιβάλλον BIM στο ύψιστο επίπεδο LOD500 είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχή εξέλιξή του, κατά αρχάς εξαιτίας της τεχνολογικής πολυπλοκότητας του έργου, κατά δεύτερον εξαιτίας του χρονοδιαγράμματος και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελετών όλων των ειδικοτήτων και της κατασκευής σε πραγματικό χρόνο. Η τεχνολογία ΒΙΜ στο έργο αυτό θα παίξει τον βασικό ρόλο της βάσης ψηφιακής εκτέλεσης του έργου με απόλυτη ακρίβεια για το πώς θα εκτελεστεί πριν εκτελεστεί.

Οι βασικοί συντελεστές του έργου θα παρακολουθούν την πορεία εξέλιξής του, θα εξετάζουν σχεδιαστικές στρατηγικές και επιλογές, θα εκτιμούν αποδόσεις σε πραγματικό χρόνο υλοποιώντας το απαιτητικό χρονοδιάγραμμα αποκλειστικά εξαιτίας της χρήσης της τεχνολογίας ΒΙΜ.

Φτάσατε σε ένα επίπεδο να διεκδικείτε μεγάλα έργα και να ανταγωνίζεστε με άλλες εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς. Τι σημαίνει για τη βολιώτικη εταιρεία SDENG ENGINEERING BUREAU η συμφωνία με τον κατασκευαστικό όμιλο LIMAK HOLDINGS;

Είμαστε ενθουσιασμένοι με το νέο αυτό συναρπαστικό έργο, καθώς επίσης και από τη δυνατότητα που μας δίνεται να συμμετέχουμε σε μία υψηλής αξίας αλυσίδα εργασίας. Οι συνέργειες και διεπιστημονικές συνεργασίες που θα προκύψουν και από αυτό το έργο αποτελούν για εμάς την παρακαταθήκη για το μέλλον. Ο προσεκτικός σχεδιασμός των προηγούμενων χρόνων, η επιμονή και εμμονή μας για την τελειότητα και η συστηματική εκπαίδευση όλων των μελών της ομάδας της SDENG, θεωρούμε ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν και να αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για νέους επιστήμονες και για την πόλη του Βόλου.

Με δεδομένο ότι πρόκειται για το δεύτερο αθλητικό έργο που αναλαμβάνει η SDENG, καθώς το 2014 είχατε σχεδιάσει το Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν, η ανάθεση έργων τέτοιας κλίμακας αποδεικνύει την επιστημονική επάρκεια των μηχανικών που τη στελεχώνουν, την ποιότητα της εταιρείας σας και του έργου της;

Η συμμετοχή μας στα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα του πλανήτη τα τελευταία 13 χρόνια, καθώς επίσης και σε σημαντικά αθλητικά έργα σαν αυτά του BAKU και του CAMP NOU μάς γεμίζει ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Η υπερυψηλή εκπαίδευση και τεχνογνωσία των μηχανικών της εταιρεία μας είναι σε διαρκή και αδιάκοπη εξέλιξη. Η άντληση έμψυχου δυναμικού από τη δεξαμενή του Π.Θ. είναι η βασική μας προτεραιότητα και δέσμευση για το μέλλον. Η ανάδειξη των ευεργετημάτων της κοινωνικής ζωής της πόλης του Βόλου, η οποία καθρεπτίζεται και στο έργο μας, ταξιδεύσει σε όλο τον κόσμο μέσω των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η αναγνωρισμότητα του έργου μας και ελπίζουμε αυτό να είναι το μικρό λιθαράκι της προσφοράς μας στην πόλη και τους νέους επιστήμονες.

Συνεχίζουμε με ευθύνη την παράδοση της πόλης μας στην ανάδειξη σπουδαίων μηχανικών.

*Την συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Βαϊσμένος