Στο 10% της εκτέλεσής του βρίσκεται το έργο εκσυγχρονισμού της τυροκομικής μονάδας της Ρούσσας στο Βόλο, ανέφερε, μιλώντας στο FOODReporter ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Μποτός. 

Για ένα κομμάτι του συνολικού έργου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προϋπολόγισε 7,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία ενέκρινε, μέσα από το πρόγραμμα «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», το ποσό των 4,1 εκατ. ευρώ, ως επιδότηση. Τα χρήματα της επιδότησης θα χορηγηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση παραγωγής αφορούν το μεγάλο σχέδιο του διπλασιασμού δυνατότητας παστερίωσης ανά ώρα, με δεύτερη μονάδα μέσα στο υφιστάμενο εργοστάσιο της Ρούσσας. Αυτή τη στιγμή, η τυροκομική εταιρεία της Μαγνησίας παστεριώνει 12.000 λίτρα γάλακτος ανά ώρα και άλλα 10.000 λίτρα ανά ώρα σε εξωτερική μονάδα. Με την ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Μποτός εξήγησε στο ότι η εξωτερική μονάδα θα χρησιμοποιείται για την παστερίωση των τυροκομικών υποπροϊόντων. Η δυναμικότητα παστερίωσης εντός του κύριου χώρου παστερίωσης του εργοστασίου αναμένεται να διπλασιαστεί, καθώς θα αγοραστεί και θα εγκατασταθεί νέα μηχανή παστερίωσης, με δυναμικότητα επίσης 12.000 λίτρα γάλακτος ανά ώρα, ανεβάζοντας τη συνολική δυναμικότητα παστερίωσης εντός του ίδιου χώρου σε 24.000 λίτρα ανά 60 λεπτά. «Πρόκειται για μεγάλο έργο, αυτή η αναβάθμιση θεωρούμε ότι θα μας εγγυηθεί τη διπλάσια παραγωγή συνολικά, οπότε μπορούμε να αναπτυχθούμε περαιτέρω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μποτός. Ταυτόχρονα, η εξωτερική μονάδα θα μπορεί να παστεριώνει σε λιγότερο χρόνο τα υποπροϊόντα, η παραγωγή των οποίων δύναται πια να ενταθεί.

Στόχοι για μείωση κατανάλωσης νερού και ηλεκτρικού ρεύματος

Παράλληλα, η νέα διαδικασία παστερίωσης, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μεταξύ του τέλους του 2025 και των αρχών του 2026, θα μειώσει το ενεργειακό κόστος που απαιτείται για τη συγκεκριμένη διεργασία. «Ήδη η Ρούσσας έχει θέσει σημαντικούς στόχους βιωσιμότητας για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της παραγωγής της: Έχουμε δεσμευτεί για μείωση κατά 3% το χρόνο στη χρήση νερού και κατά 2% το χρόνο στην κατανάλωση ρεύματος», πρόσθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ρούσσας. Για το υπόλοιπο κομμάτι του έργου του εκσυγχρονισμού παστερίωσης, η Ρούσσας ΑΕ έχει εκπονήσει επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κωνσταντίνος Βορίλας Foodreporter