Η αρχή έγινε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια ακολούθησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Nasdaq κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ιστορικά ρεκόρ κατέγραψε αυτή την εβδομάδα και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης S&P. Στην Ιαπωνία ο Νikkei βρίσκεται σε υψηλό επταμήνου. Και όλα αυτά, σε μια περίοδο κατά την οποία το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών και τα δυσοίωνα σενάρια για το μέλλον της διεθνούς οικονομίας επανέρχονται.

«Κοιτάμε προς το μέλλον», σχολίασε στη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle ο Αντρέας Λίπκοφ, αναλυτής της τράπεζας Comdirect, προσπαθώντας να εξηγήσει την εν λόγω αντίφαση. «Ο κόσμος θεωρεί ότι ήδη έχουμε αφήσει πίσω μας τις χειρότερες επιπτώσεις της πανδημίας», συμπλήρωσε ο ίδιος. Συγκεκριμένα στη Γερμανία, οι επενδυτές φαίνονται περισσότερο επιφυλακτικοί. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης δεν απέχει πολύ από το ψυχολογικό όριο των 13.000 μονάδων. Ως αποτέλεσμα, έχει ουσιαστικά αναπληρώσει τις απώλειες που κατέγραψε από την επέλαση της πανδημίας.

Εκτός αυτού, πολλοί σκοπεύουν να συνεχίσουν να επενδύουν στο χρηματιστήριο, διότι αναμένουν πως οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα επέμβουν ξανά στην οικονομία ώστε να μετριάσουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, όπως δηλαδή συνέβη και με την επέλαση της πανδημίας. «Αυτή τη στιγμή η ευφορία στις διεθνείς αγορές στηρίζεται κυρίως στα πακέτα στήριξης που έχουν εξαγγείλει οι πολιτικοί, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ», επεσήμανε στην Deutsche Welle ο Λίπκοφ. Ενδεικτικά, η γερμανική κυβέρνηση έχει ανοίξει πιστωτική γραμμή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την κατανάλωση μέσω της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις διευκολύνονται με επιχορηγήσεις, δάνεια ή κρατικές εγγυήσεις. Οι δήμοι και οι κοινότητες απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές ή δέχονται έκτακτη οικονομική βοήθεια.

Στις ΗΠΑ η ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων οφείλειται παράλληλα και στην προσδοκία των επενδυτών για διοχέτευση νέου πακέτου στήριξης για την οικονομία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως προς το παρόν οι σχετικές συζητήσεις έχουν αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, εξαιτίας κομματικών διαφωνιών στη Γερουσία.

Στην περίπτωση που οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο εφαρμόσουν νέα μέτρα στήριξης, τότε θα δοθεί τόνωση στις επενδύσεις και στην κατανάλωση. Ταυτόχρονα, οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παρεμβαίνουν με δικά τους μέτρα στήριξης. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη εφαρμόσει πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας αξίας 1,35 τρισ. ευρώ. Η γενναιόδωρη χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια των συμβατικών καταθέσεων, παρακινεί πολλούς επενδυτές να στραφούν σε επενδυτικά προϊόντα με υψηλότερο ρίσκο, αλλά και να αγοράσουν μετοχές στο χρηματιστήριο.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι κλάδοι που επωφελήθηκαν περισσότερο εν μέσω της πανδημίας. Ο λόγος, για τις λεγόμενες GAFA, δηλαδή τους τεχνολογικούς κολοσσούς Google, Apple, Facebook, Amazon. Η επέλαση της πανδημίας, τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και ο φόβος για μετάδοση του ιού ενίσχυσαν την επισκεψιμότητα σε ψηφιακές πλατφόρμες εξαιτίας της τηλεργασίας, για λόγους κατανάλωσης ή απλώς για επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η άνοδος των χρηματιστηρίων ξεκίνησε με αυξημένα κέρδη του Nasdaq, που περιλαμβάνει τις εταιρείες τεχνολογίας.

Κανείς δεν γνωρίζει για πόσο θα συνεχιστεί η άνοδος των χρηματιστηρίων. Λαμβάνοντας υπόψη τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στη διεθνή οικονομία, τις μαζικές απολύσεις και τις αναρίθμητες πτωχεύσεις που έχουν ήδη σημειωθεί και θα συνεχιστούν, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα άνοδος είναι ακόμη μία «φούσκα», που σύντομα θα εκραγεί. Πολλά θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας και κυρίως από το εάν πράγματι εκδηλωθεί ένα δεύτερο κύμα που θα καταλήξει στο να παραλύσει ξανά τη διεθνή οικονομία.

Kαθημερινή