Και ενώ μέχρι την αρχή της εβδομάδας ο σχεδιασμός για την έναρξη της διαδικασίας του κατώτατου μισθού παρέμενε ο ίδιος, δηλαδή στις 31 Μαρτίου θα στελνόταν η έγγραφη πρόσκληση της διαβούλευσης από την Επιτροπή Συντονισμού σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προσέλθουν στον διάλογο, όλα άλλαξαν μέσα σε λίγες ημέρες.
Το υπουργείο Εργασίας, με ρύθμιση που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή, «παγώνει» για άλλη μια φορά την διαδικασία. Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες αυτή την στιγμή για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, καθώς η οικονομία βρίσκεται ακόμη κλειδωμένη.
Τη Δευτέρα γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας και ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την απαγκίστρωση των επιχειρήσεων από τα μέτρα στήριξης. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά οι συνθήκες εκείνες που θα ευνοούσαν τη διαδικασία του κατώτατου μισθού, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μπαίνει στην κατάψυξη για τέταρτη φορά.
Το σενάριο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για έναρξη της διαδικασίας από τον Ιούνιο και μετά, ενώ υπάρχει και η σκέψη για έναρξη της διαδικασίας ακόμη και τον Σεπτέμβριο. Προφανώς και στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι μέχρι τότε η οικονομία θα λειτουργεί κανονικά, δεν θα υπάρχουν μέτρα στήριξης και βέβαια θα έχουν φανεί και οι οποίες συνέπειες των lockdowns, λόγω της πανδημίας.
Μέχρι τότε, όμως, θα υπάρξει και ο χρόνος ώστε να εξεταστεί και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και να έχει σφραγιστεί και η απόφαση για τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών συντελεστών, καθώς είναι ένα μέτρο προσωρινό που θα πρέπει να επαναληφθεί και το 2022.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του ο Κωστής Χατζηδάκης χθες, ήδη εκπονείται από το υπουργείο Εργασίας μελέτη για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μία περαιτέρω μείωση, πάντως, του μη μισθολογικού κόστους ίσως αντιστάθμιζε κατά κάποιον τρόπο την όποια αύξηση στον κατώτατο μισθό, κάνοντας τον διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων ευκολότερη.
Πάντως η Κομισιόν στην 9η μεταμνημονιακή έκθεση είχε θέσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέχρι τέλος Ιουλίου 2021.
Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019, λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε μια «γενναία» αύξηση της τάξεως του 11% και έτσι ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ. Έκτοτε η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας είχε μεταθέσει τη συζήτηση με τα σενάρια πλέον να θέλουν να «παγώνει» ξανά.
Αθανασία Ακρίβου moneyreview.gr