Ενδείξεις ανάκαμψης και σταδιακής επιστροφής στα επίπεδα του 2019 μεταδίδουν τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, που αισιοδοξούν για επαναφορά της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, πλην του τουρισμού. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το ίδιο 20ήμερο του 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία των τραπεζών.
Επομένως, αν θεωρήσει κανείς ότι το μερίδιό τους στο σύνολο των συναλλαγών αυξάνεται κάθε χρόνο, φυσιολογικά, αλλά και λόγω πανδημίας τελευταίως, μπορεί να υποθέσει ότι σε επίπεδο συνολικών συναλλαγών «ο Μάιος του 2021 μας πηγαίνει κοντά στον Μάιο του 2019», σχολιάζει πηγή του οικονομικού επιτελείου. Σε σχέση με την ίδια περίοδο του Μαΐου του 2020, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυξημένες κατά 19%. Οπως πάντα, υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι, και μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο παρατηρούν ότι κάποιες από τις τάσεις που διαμόρφωσε η πανδημία θα μείνουν μαζί μας και στη συνέχεια, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Στους μεγάλους χαμένους του πρώτου 20ημέρου του Μαΐου, σε σύγκριση πάντα με την ίδια περίοδο του 2019, είναι μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία (-77%), τα duty free (-85%), οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων (-56%), τα λεωφορεία (-56%), τα πάρκα αναψυχής (-80%), οι ενοικιάσεις σκαφών (-63%). Στους κερδισμένους, προηγούνται τα αρτοποιεία – φούρνοι (+100%), τα βιβλία – περιοδικά – εφημερίδες (118%), τα φαρμακεία (+54%), τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων (+32%), τα παιχνίδια (+50%), οι οικιακές συσκευές (+40%), οι οδοντίατροι (+46%), τα οικοδομικά υλικά (+48%), οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και software (+46%) και τα στοιχήματα (+22%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ηλεκτρονικός τζίρος της εστίασης που ήταν μειωμένος συνολικά κατά 19%, καθώς ο κλάδος άνοιξε μεν στις 3 Μαΐου, αλλά χωρίς τα μπαρ, τους κλειστούς χώρους και με περιορισμένο ωράριο. Ειδικώς, όμως, τα fast food εμφάνισαν αύξηση 100%, σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρονικό τους τζίρο.
Το μη τουριστικό τμήμα της οικονομίας θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι στα επίπεδα του 45%-70% του 2019 και το 2022 θα επανέλθουν και αυτά, εκτιμά πηγή στο οικονομικό επιτελείο, που προβλέπει επίσης δυναμική ανάκαμψη των κατασκευών. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας βασίζεται στην παραδοχή για έσοδα από τουρισμό ίσα με το 45% του 2019.
Αντιστοίχως, οι πηγές αναφέρουν ότι και τα έσοδα του Μαΐου κινούνται σχετικά καλά, με τάση επιστροφής στην κανονικότητα.
Εν τω μεταξύ, και η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, που κυκλοφόρησε χθες, διαπιστώνει σταδιακή επαναφορά της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας σε ρυθμούς κανονικότητας.
«Η εγχώρια οικονομία αναμένεται να εισέλθει σε πορεία ήπιας ανάκαμψης από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους», επισημαίνει το δελτίο και παραθέτει δύο βασικούς λόγους γι’ αυτό:
1. Την ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών, μέσω της ανάλωσης ενός μέρους της συσσωρευμένης αποταμίευσης του τελευταίου έτους, εξέλιξη που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, αφού η ιδιωτική κατανάλωση αντιπροσωπεύει περίπου το 70% του ΑΕΠ.
2. Την υποχώρηση της αβεβαιότητας και τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, οι οποίοι, ως πρόδρομοι δείκτες, ουσιαστικά προεξοφλούν την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον.
Ειρήνη Χρυσολωρά Καθημερινή
*φωτογραφία Larissa Fashion city Outlet