Γνωρίζω την Εύα Καϊλή 20 χρόνια – από την εποχή που ήταν συνάδελφός μου. Εκτινάχθηκε στο πολιτικό στερέωμα με ταχύτητα φωτός και εξαφανίζεται από αυτό ακόμα πιο γρήγορα.
*Του Τάσου Τέλλογλου
Ήταν Παρασκευή βράδυ όταν αστυνόμοι και οι εισαγγελείς έμπαιναν σε 15 τουλάχιστον σπίτια και γραφεία της βελγικής πρωτεύουσας, ενώ συνάδελφοί τους προσήγαγαν δύο γυναίκες στην Ιταλία. Σύμφωνα με δύο πηγές, μία σε αστυνομική υπηρεσία του Βελγίου και μία στην OLAFΕυρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης), «η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε προσελκύσει την προσοχή τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν και είχε τεθεί σε παρακολούθηση».
Οι βέλγοι υπάλληλοι που πήγαν στο σπίτι όπου ζει η κ. Καϊλή και ο ιταλός σύζυγός της Φραντσέσκο Γκόργκι, όχι μακριά από το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, είχαν την πρόθεση να προσαγάγουν την ίδια και τον σύζυγό της. Ο πατέρας της συνελήφθη σχεδόν ταυτόχρονα με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα έξω από το ξενοδοχείο Sofitel, καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο. Τα τηλέφωνα της κ. Καϊλή κατασχέθηκαν και ούτε οι συνεργάτες από το γραφείο της ήταν σε θέση να την βρουν – μία κανονική σοβαρή διαδικασία προανακριτικής έρευνας, όπως πρέπει να γίνεται το πρώτο 48ωρο, προτού ληφθεί η απόφαση του εισαγγελέα για το αν θα προχωρήσει σε προσωρινή κράτηση.
Η βελγική εισαγγελία ελέγχει την αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την αιτιολογία ότι επιχείρησε να προαγάγει τα συμφέροντα του Κατάρ αφού πρώτα είχε πάρει χρήματα από την μικροσκοπική χώρα του Περσικού – στην οποία λίγες μέρες πριν είχε ταξιδέψει χωρίς να έχει ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι φιλοξενήθηκε από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο ταξίδι της. Στο σπίτι της κ. Καϊλή βρέθηκε ένα σημαντικό ποσό –που σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο ετοιμαζόταν να μεταφέρει ο πατέρας της πρώτα σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών και στη συνέχεια στην Ελλάδα– όπως άλλωστε συνέβη και στο σπίτι του θεωρούμενου και εγκεφάλου του κυκλώματος, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι.
Ο Παντσέρι είναι μία ιστορία από μόνος του
Από το 1995 ως το 2003 ο Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι ήταν γενικός διευθυντής στο επιμελητήριο Εργασίας του Μιλάνου και για μια διετία υπεύθυνος για τις ευρωπαϊκές πολιτικές του επιμελητηρίου. Την ίδια ευθύνη είχε και στην ομοσπονδία των αριστερών συνδικάτων CGILConfederazione Generale Italiana del Lavoro. To 2004 εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής στη βορειοδυτική Ιταλία και ανάμεσα στις αρμοδιότητές του ήταν η θέση του επικεφαλής των σχέσεων της Ένωσης με τις χώρες του Μασρέκ (περιλαμβάνουν το ανατολικό τμήμα του αραβικού κόσμου, στη Δυτική Ασία και την ανατολική Βόρεια Αφρική). Το Σάββατο η ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα δημοσίευσε ρεπορτάζ«Antonio Panzeri e le vacanze da 100 mila euro: moglie e figlia sapevano» | bergamo.corriere.it από την Κρεμόνα, σύμφωνα με το οποίο οι αρχές του Βελγίου λίγες εβδομάδες πριν άκουγαν τον Παντσέρι να μιλάει με την πρώην σύζυγό του και την κόρη του για τις χειμερινές διακοπές τους, δηλώνοντάς τους ότι θα είχαν μόνο 9.000 το άτομο να ξοδέψουν από τα «δώρα» και όχι 100.000, «όπως την περασμένη χρονιά».
Ο Παντσέρι είχε δημιουργήσει μετά την αποτυχία της εκλογής του στο Ευρωκοινοβούλιο το 2019 την οργάνωση «Πολέμησε την ΑτιμωρησίαAITJ Fight Impunity», με στόχο να «κατονομάζει και να ντροπιάζειWhat we do | Fight Impunity» ισχυρούς και λιγότερο ισχυρούς «παίκτες» της παγκοσμιοποίησης, που εγκληματούν χωρίς να λογοδοτούν για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο Παντσέρι ασχολήθηκε με την «πρόοδο» του Κατάρ στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε άρθρο του που δημοσιεύθηκεIl Qatar nel nuovo quadro geopolitico del golfo | HuffPost τον Φεβρουάριο στην Ιταλία (η οικογένεια είχε ήδη πάει τις ακριβές χειμωνιάτικες διακοπές του 2021). Εκεί ο πρώην ευρωβουλευτής παρουσιάζει τη χώρα που παράγει φυσικό αέριο ως έναν νέο παίκτη «γεωπολιτικής» στον Περσικό Κόλπο. Το ενδιαφέρον σημείο του άρθρου ωστόσο δεν είναι αυτό. Γράφει ο Παντσέρι: «Αν θέλαμε να απεικονίσουμε αυτές τις χώρες και τους σημαντικότερους παίκτες ως ένα ενιαίο σώμα, δεδομένης της φυσικής και γεωγραφικής τους γειτνίασης και των παρόμοιων ιστορικών διαδικασιών, απλουστευτικά, θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τα Εμιράτα ως το κεφάλι, τη Σαουδική Αραβία ως τον κορμό και το Κατάρ ως τα πόδια. Από τη σκοπιά των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναλύοντας την κοινωνικοπολιτική δυναμική και τις επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως τα πόδια ήταν αυτά που έδωσαν κίνηση και εξελικτική κατεύθυνση, ενώ τόσο ο κορμός όσο και το κεφάλι παρέμειναν ακίνητα και, αν μη τι άλλο, στράφηκαν προς τα πίσω».
O σύζυγός της Καϊλή Φραντσέσκο Τζιόρτζι
Όποιος στοιχειωδώς γνωρίζει τι συμβαίνει στις χώρες του Κόλπου, ξέρει ότι μια τέτοια τοποθέτηση είναι δύσκολη έως αδύνατη χωρίς κάποιου είδους στενή σχέση του πρώην ιταλού ευρωβουλευτή με το καθεστώς της Ντόχα. Ξέρει ακόμα πως αυτές οι γραμμές δεν θα περνούσαν απαρατήρητες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Οι χώρες του Κόλπου βρίσκονται από το 2015 σε έναν ακήρυχτο πόλεμο, με το ΚατάρΤο «κακό σπυρί» που λέγεται Κατάρ από τη μια πλευρά (που χάρη στα έσοδα από το φυσικό αέριο και το Αλ Τζαζίρα ενοχλεί τις άλλες μοναρχίες της περιοχής) και τα Εμιράτα με τη Σαουδική Αραβία από την άλλη. Σε αυτό το χάσμα θεώρησε ο Παντσέρι ότι θα μπορούσε να βγάλει χρήματα.
Στενότερος συνεργάτης του Παντσέρι είναι ο σύζυγος της Καϊλή, Φραντσέσκο Γκόργκι. Όπως σημείωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος σε ένα tweet του, οι Ιταλοί δούλεψαν στο παρασκήνιο και η Καϊλή ανέλαβε να ολοκληρώσει τη δουλειά στο προσκήνιο, επιδεικνύοντας άγνοια κινδύνου, έλλειψη κρίσης και απληστία.
Το «χαβιάρι» του Περσικού Κόλπου
Ο Παντσέρι και οι συνεργάτες του ανήκουν στους λεγόμενους «σοσιαλιστές του χαβιαριού». Στη ΜΚΟ του συμμετείχαν ως επίτιμα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής τέσσερις πρώην πολιτικοί πρώτης γραμμής και επίτροποι, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Αβραμόπουλος αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της βελγικής εισαγγελίας το βράδυ της Παρασκευής τηλεφώνησε δύο μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής, την πρώην επίτροπο της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι και τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ – οι τρεις τους στη συνέχεια υπέβαλαν την παραίτησή τους. Σε επικοινωνία του με το inside story είπε ότι ανέλαβε τη θέση στη ΜΚΟ αφού ρώτησε πρώτα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πήρε το «πράσινο φως» από αυτήν στις 20 Δεκεμβρίου 2020.
Πριν από λιγότερες από τρεις εβδομάδες η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ταξίδεψε στο Κατάρ, ενώ η σχετική αντιπροσωπεία της Ευρωβουλής είχε αρνηθεί να ταξιδέψει. Πήγε ακόμα στη σχετική επιτροπή της Ευρωβουλής για τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος της βίζας προς το Κατάρ και το Κουβέιτ (θέλουν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην ΕΕ), μίλησε χωρίς να είναι μέλος της επιτροπής και παρενέβηΕύα Καϊλή: «Παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ – Ψήφισε υπέρ του Κατάρ σε επιτροπή που δεν συμμετείχε καν» | in.gr στην ολομέλεια υπέρ της προόδου του Κατάρ στον τομέα των δικαιωμάτων των ξένων εργατών, ξεσηκώνοντας ένα μέρος των συναδέλφων της και στο κόμμα της, τους Σοσιαλδημοκράτες (S & DSocialists & Democrats) – οι οποίοι την διέγραψανS&D Group on Twitter το Σάββατο από την ομάδα τους.
«Αυτό που βλέπετε τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» είπε στο inside story ένας γερμανός σοσιαλδημοκράτης που κάθεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. «Φοβάμαι πολύ χειρότερα», πρόσθεσε. Ήδη οι βελγικές αρχές ερεύνησαν την ιταλικής καταγωγής πρώην βελγίδα υπουργό Μαρία Αρένα, που συνδέεται με τον Παντσέρι και ερευνούν και μια σειρά άλλων αξιωματούχων, κυρίως από τον ευρωπαϊκό νότο (το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε χθες η βελγική εισαγγελία, έγινε έρευνα στο σπίτι ενός δεύτερου ευρωβουλευτή, του βέλγου επίσης ιταλικής καταγωγής Μαρκ Ταραμπέλα).
Όμως η Καϊλή, για την οποίαν η εισαγγελία αποφάσισε να προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο την προσωρινή της κράτηση το μεσημέρι της Κυριακής, δεν ήταν η μόνη που ψήφισε υπέρ των θέσεων του Κατάρ σε ό,τι αφορά την κατάργηση της βίζας – το ίδιο έκαναν και οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Την κατάργηση επιθυμεί σφοδρά η Κομισιόν, εξαιτίας της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από το Κατάρ. Παρόλα αυτά το περασμένο Σαββατοκύριακο το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει το ζήτημα στην Ολομέλεια, όπως ήταν προγραμματισμένο.
Την ίδια περίοδο με την Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ και ο αρμόδιος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, που εξήρε με ενθουσιασμό την πρόοδο του μικρού κράτους του Περσικού στην τήρηση των ανθρώπινων και εργατικών δικαιωμάτων. Αναζητήσαμε τον κ. Σχοινά το Σαββατοκύριακο χωρίς να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή μαζί του.
Κι άλλες σκιές;
Η Εύα Καϊλή δεν ήταν δραστήρια μόνο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα του Κατάρ στην Ευρώπη. Πολλές από τις αποφάσεις και τοποθετήσεις της έχουν τη σκιά της επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων. Από την τοποθέτησή της για την προστασία ανηλίκων από την πορνογραφία με τη βοήθεια των εταιρειών που έχουν το κατάλληλο λογισμικό ως την πολιτική της ενέργειας, τα καύσιμα της ναυτιλίας που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους έλληνες εφοπλιστές, τη βιομηχανία FintechFintech και τις λεγόμενες GafaWhat is GAFA (the big four)? | TechTarget (Google, Apple, Facebook, Amazon). Επίσης η κ. Καϊλή δεν δείχνει ευαισθησίες μόνο ως προς το Κατάρ – απέφυγε να καταδικάσει το ρωσικό καθεστώς.
Η βελγική εισαγγελία, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, προτίθεται να καλέσει για εξέταση και την αδελφή της κ. Καϊλή Μαγδαλένα, για τη συμμετοχή της σε μία άλλη ΜΚΟ στην οποία φέρεται να παίζει δραστήριο ρόλο, την ELONtechELONtech (Παρατηρητήριο της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για τις Νέες Τεχνολογίες).
Μόνο οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας δαπανούν 97 εκατ. ευρώ τον χρόνο απασχολώντας 1.412 λομπίστες, σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης Lobby ControlThe Lobby Network: Big Tech's Web of Influence in the EU | Lobby Control. Φυσικά η κ. Καϊλή δεν μπορεί να είναι η μόνη με το πρόβλημα αυτό.
*Τάσος Τέλλογλου
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), οι «Φάκελοι» (Mega), οι «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), και οι «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ). Τώρα παρουσιάζει την εκπομπή «Special Report» με τον Αντώνη Φουρλή (Ant1).