Σε ισχύ το σχέδιο απεξάρτησης από την Κίνα στην παραγωγή και επεξεργασία κρίσιµων µετάλλων για την πράσινη µετάβαση

Οταν τον Μάρτιο του 2023 η πρόεδρος της Κοµισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τη νοµοθετική Πράξη της Ε.Ε. για τα Στρατηγικής Σηµασίας Μέταλλα και τις Πρώτες Υλες, τόνισε πως µια αξιόπιστη ευρωπαϊκή βάση για τα στρατηγικής σηµασίας µέταλλα είναι «ζωτική για την παραγωγή των καίριων τεχνολογιών της πράσινης µετάβασης, όπως η αιολική ενέργεια, η αποθήκευση υδρογόνου ή η κατασκευή µπαταριών». Με τη φράση αυτή συµπύκνωνε ένα καίριο ζητούµενο της Ε.Ε., την απεξάρτησή της ή τουλάχιστον τη µείωση της εξάρτησης από την Κίνα και το σχεδόν παγκόσµιο µονοπώλιο που αυτή κατέχει στην παραγωγή και επεξεργασία των κρισιµότερων µετάλλων, όσων δηλαδή είναι αναγκαία για τη µετάβαση στην πράσινη οικονοµία.

Η νοµοθετική αυτή Πράξη της Ε.Ε., που τέθηκε επισήµως σε ισχύ την περασµένη Πέµπτη, ορίζει συγκεκριµένους στόχους για την παραγωγή και ανακύκλωση στρατηγικής σηµασίας µετάλλων και πρώτων υλών εντός της Γηραιάς Ηπείρου. Στόχους, όχι µόνον φιλόδοξους και δύσκολους να επιτευχθούν, αλλά από µία οπτική ίσως και ελάχιστα ρεαλιστικούς, αν λάβει κανείς υπόψη την επέλαση της Κίνας σε όσες χώρες ανά τον κόσµο έχουν στο υπέδαφός τους τον απαιτούµενο ορυκτό πλούτο. Η Γηραιά Ηπειρος βρίσκεται, όπως και η ∆ύση στο σύνολό της, ενώπιον της επώδυνης διαπίστωσης πως η δεύτερη οικονοµία στον κόσµο έχει κατορθώσει σχετικά αθόρυβα έως ένα σηµείο και στη συνέχεια αρκετά θορυβωδώς, µέσω του νέου ∆ρόµου του Μεταξιού, να κλείσει όσες συµφωνίες χρειάζονταν µε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Παράλληλα, όµως, έχει επιδοτήσει χωρίς φειδώ µε όσα κεφάλαια απαιτούνταν τις βιοµηχανίες της, ώστε να παρουσιάζει τεράστια παραγωγή των στρατηγικής σηµασίας πρώτων υλών, από το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο µέχρι τις σπάνιες γαίες. Και η κυριαρχία της πρωτίστως βασίζεται στις χαµηλές τιµές παραγωγής, που σχεδόν εξοντώνουν κάθε προσπάθεια ανταγωνισµού από πλευράς των δυτικών οικονοµιών.

Οσο δύσκολο κι αν φαίνεται όµως το διακύβευµα, οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό έδαφος συνεχίζονται και αυξάνονται, ενώ τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται όλο και περισσότερα κοιτάσµατα µετάλλων εντός της Γηραιάς Ηπείρου, που υπόσχονται πολλά και αφήνουν ανοικτή την προοπτική να επιτύχει η Ευρώπη την αυτάρκειά της στις στρατηγικής σηµασίας πρώτες ύλες. Στην Μπίτερφελντ - Βόλφεν, µια πόλη στην περιοχή Σαξονίας Ανχαλτ της Γερµανίας, σχεδιάζεται η ανέγερση µονάδας επεξεργασίας λιθίου για την παραγωγή µπαταριών. Πρόκειται για µια βιοµηχανική περιοχή της Γερµανίας µε παράδοση στη βαριά βιοµηχανία και στην εξόρυξη λιγνίτη. Οχι όµως και στην επεξεργασία λιθίου, κάτι εντελώς καινούργιο στην περιοχή, µε τη σχεδιαζόµενη µονάδα να είναι και η πρώτη του είδους της εντός Ευρώπης.

Την ανέγερση της µονάδας σχεδιάζει η AMG Lithium, γερµανική θυγατρική της AMG Critical Materials N.V., που έχει έδρα στις ΗΠΑ και σύµφωνα µε τον Στέφαν Σέρερ, διευθύνοντα σύµβουλό της, η εταιρεία ευελπιστεί πως µέχρι το 2028 θα κατορθώσει να αποκόψει από την εφοδιαστική της αλυσίδα τις κινεζικές εταιρείες.

Τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται όλο και περισσότερα κοιτάσµατα εντός της Γηραιάς Ηπείρου, που υπόσχονται πολλά για την αυτάρκεια της Ευρώπης σε πρώτες ύλες.

Εν ολίγοις, ευελπιστεί πως θα συνδράµει, έτσι, καθοριστικά στους φιλόδοξους στόχους της Ε.Ε. για αυτάρκεια, ένας εκ των οποίων είναι να έχει διασφαλίσει µέχρι το 2030 ότι το 40% της επεξεργασίας των κρίσιµων µετάλλων θα γίνεται στο εσωτερικό της.

Ρουμπίνα Σπαθή, Καθημερινή