H Ελλάδα βγήκε το Σάββατο από το ειδικό καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας», όπου βρισκόταν – μόνη αυτή– τα 4 τελευταία χρόνια, μετά την έξοδό της από τα 8ετή μνημόνια και επέστρεψε στην κανονικότητα ενός ευρωπαϊκού κράτους ή… σχεδόν, καθώς τα ομόλογά της εξακολουθούν να είναι εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
Είναι ασφαλώς μια επιτυχία, ιδίως αν θυμηθεί κανείς πόσες φορές έφτασε στο χείλος του γκρεμού, μιας άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Από τις, 20 Αυγούστου, οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας και δανειστές της, έχοντας ρυθμίσει το χρέος της ώστε να είναι βιώσιμο και έχοντας κρίνει ικανοποιητική την εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, που οι ίδιοι υπέδειξαν, χαλαρώνουν την παρακολούθηση της οικονομικής πολιτικής και επιστρέφουν «τα κλειδιά» στην ελληνική κυβέρνηση. Μια ελευθερία και μια πρόκληση ταυτόχρονα, υποστηρίζουν οι αναλυτές, καθώς σημειώνουν ότι 12 χρόνια μετά την επώδυνη ένταξη στα μνημόνια θεραπεύτηκαν κάποια, αλλά όχι όλα τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτά. H Eλλάδα, από πολλές απόψεις, παραμένει ο αδύναμος κρίκος στην Ευρωζώνη. Επομένως, με ή χωρίς ενισχυμένη εποπτεία, πολλά πρέπει ακόμη να αλλάξουν και όσα άλλαξαν προς το καλύτερο πρέπει να διαφυλαχθούν.
«Η έξοδος δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό και δημοσιονομική χαλάρωση», σχολιάζει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αναδεικνύοντας αυτό που είναι ο κρυφός φόβος πολλών, πίσω από την αναμφισβήτητη ικανοποίηση για το τέλος της εποπτείας: τον κίνδυνο, δηλαδή, να επιστρέψουμε σε πολιτικές του παρελθόντος, με αλόγιστες παροχές, που θα εκτροχιάσουν δημοσιονομικά τη χώρα. Ο εκλογικός ορίζοντας, που είναι πλέον βραχύς, επιτείνει αυτές τις ανησυχίες.
Το ερώτημα αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ώριμο και έχει πάρει το μάθημά του από τα μνημόνια ή παραμένει στις λογικές του παρελθόντος προβληματίζει. Ποιο είναι το μάθημα; Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, το λέει ξεκάθαρα μιλώντας στην «Καθημερινή»: «Με το τέλος της 12ετούς πορείας εποπτείας κλείνει ένα οδυνηρό κεφάλαιο για τη χώρα μας. Το μάθημα είναι απλό: όταν ξοδεύει κανείς χωρίς να έχει, αργά ή γρήγορα έρχεται ο λογαριασμός. Μπροστά μας είναι ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, μια ακόμη σφραγίδα αξιοπιστίας. Οικονομική ανεξαρτησία σημαίνει και εθνική ανεξαρτησία».
Ο κ. Πατέλης τονίζει, πάντως, παράλληλα ότι το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας είναι και στιγμή εθνικής υπερηφάνειας, καθώς η χώρα τα κατάφερε, σε πείσμα των προβλέψεων πολλών «ειδικών». «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ τις δυσκολίες, τον πόνο, τις θυσίες, την επιμονή. Ποτέ ξανά εποπτεία», λέει.
Ειρήνη Χρυσολωρά Καθημερινή