Η έκρηξη στη μεταφορά δεδομένων (data) λόγω της πανδημίας, η ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νομικό πλαίσιο και τους γεωγραφικούς περιορισμούς αποθήκευσης των δεδομένων, αλλά και ο κορεσμός που καταγράφεται στους κύριους κόμβους όπως το Άμστερνταμ, οδηγούν τους μεγάλους ομίλους των datacenters σε περιφερειακές αγορές, όπως η Ελλάδα.
Xθες ανακοινώθηκε η εξαγορά της ελληνικής Lamda Hellix, που λειτουργεί δύο data centers στην Αθήνα, από την ολλανδική Interxion. Λίγες εβδομάδες πριν η Microsoft ανακοίνωσε επένδυση στην Ελλάδα για την δημιουργία μεγάλων εγκαταστάσεων Data Center στη χώρα μας για εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής
Η Interxion, με περισσότερα από 100 data centers σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, είχε εξαγοραστεί τον Μάρτιο από την αμερικανική Digital Realty έναντι 8,4 δισ. δολαρίων στη μεγαλύτερη συμφωνία που υπεγράφη ποτέ στον κλάδο. H Digital Realty είναι μαζί με την επίσης αμερικανική Equinix οι δύο μεγαλύτεροι διαχειριστές ουδέτερων datacenters στον κόσμο, δηλαδή κέντρων δεδομένων που δεν ανήκουν στους ισχυρούς τεχνολογικούς ομίλους, την Amazon, την Microsoft -που προ εβδομάδων ανακοίνωσε πως επενδύσει σε data center στην Ελλάδα- και την Google.
Ποια είναι η Lamda Hellix
Η εξαγορά της Lamda Hellix από την αμερικανική Digital Realty, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες data centers στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση 40 δισ. δολαρίων, αποτελεί μια σπουδαία επιχειρηματική εξέλιξη με ευρύτερες προεκτάσεις για τη χώρα και τη θέση της στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Πρόκειται για μια εταιρεία - διαμάντι που κινούνταν κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας. Ιδρύθηκε το 2002 από τον Απόστολο Κάκκο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας σήμερα, με συνεπενδυτή τη Lamda Development ως venture capital (που ίσως εξηγεί το πρώτο συνθετικό της επωνυμίας). Tο 2013, ο κ. Κάκκος εξαγόρασε το ποσοστό της Lamda Development, αποκτώντας τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της εταιρείας.
Έκτοτε με πολλές επενδύσεις και πολύ περισσότερη δουλειά κατάφερε η Lamda Hellix να εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες εγχώριες εταιρείες παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας υπολογιστικών συστημάτων και υπηρεσιών ουδέτερων κέντρων δεδομένων (neutral data center) στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η μελέτη της Savills
Μέσα σε ένα μήνα η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο δύο εκ των ισχυρότερων ομίλων στην αγορά των datacenters, της Microsoft, που ετοιμάζει τρία datacenters στην Αττική, και της Digital Realty, που διαθέτει ήδη δύο και χθες ανακοίνωσε πως ετοιμάζει νέες επενδύσεις στη χώρα μας καθώς τη θεωρεί κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κατά σύμπτωση, χθες κυκλοφόρησε και μια μελέτη της βρετανικής εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills που αξιολογούσε την ελκυστικότητα 21 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, ως προορισμού για data centers. Η χώρα μας δεν συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία. Η ανακοίνωση για την Lamda Hellix δείχνει πως οι διεθνείς τεχνολογικοί όμιλοι βλέπουν πώς θα είναι οι δείκτες -από το κόστος ενέργειας μέχρι τις υποδομές τηλεπικοινωνιών– τα επόμενα χρόνια και όχι πως είναι σήμερα.
Η Savills εξηγεί με αριθμούς γιατί υπάρχει έκρηξη στη ζήτηση για υποδομές αποθήκευσης δεδομένων (datacenters) τον τελευταίο χρόνο και γιατί το 2020 θα είναι έτος ρεκόρ για τις επενδύσεις και τις συμφωνίες στον κλάδο. Όπως γράφει η χθεσινή έκθεση, η πανδημία μετακίνησε τους πάντες στο Διαδίκτυο με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η παραγωγή και μετάδοση δεδομένων. Κάθε ένα λεπτό, περίπου 400.000 ώρες βίντεο παρακολουθούνται στο Netflix παγκοσμίως, ενώ στέλνονται 42 εκατομμύρια μηνύματα στο WhatsApp, ένα εκατομμύριο δολάρια δαπανώνται σε ηλεκτρονικές αγορές και η Amazon στέλνει 6.659 δέματα!
Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία θα συμβάλλουν στην περαιτέρω έκρηξη στη μετάδοση δεδομένων, με την Cisco να προβλέπει πως μέχρι το 2023 θα υπάρχουν παγκοσμίως 14,7 δισεκατομμύρια συνδέσεις μεταξύ μηχανών (Machine to Machine–M2M) από 6,1 δισ. συνδέσεις το 2018. Ο αριθμός των datacenters υψηλών επιδόσεων παγκοσμίως υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ του 2015 και του πρώτου εξαμήνου του 2020 προκειμένου να καλύψει αυτή τη μεγάλη ανάπτυξη της ζήτησης.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μόνο, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει έκρηξη στην μετάδοση δεδομένων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί στενά τις επιδόσεις των δικτύων και να ζητάει επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές, όπως τα δίκτυα 5G στην κινητή τηλεφωνία και οι οπτικές ίνες στην σταθερή τηλεφωνία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως μόνο από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα απαιτηθεί αναδιάταξη των datacenters καθώς τα δεδομένα πρέπει να αποθηκεύονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη. Επιπλέον κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις στρέφονται προς λύσεις στο cloud, το υπολογιστικό σύννεφο που παρέχουν τρίτοι φορείς, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ένας από τους λόγους που προτιμούν να μην αναπτύξουν εσωτερικά την τεχνολογική υποδομή αλλά να την πάρουν μέσω του cloud είναι και η κυβερνοασφάλεια, ζήτημα που βρίσκεται συχνότερα στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα.
thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από businessdaily.gr)