Ηγέτες και αρχηγοί τουλάχιστον 20 κρατών θα καταφθάσουν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στις 25 και 26 Οκτωβρίου σε σύνοδο της Ε.Ε. με αντικείμενο ένα ευρωπαϊκό διεθνές σχέδιο υποδομών. Ο λόγος για τη Διεθνή Πύλη (Global Gateway) που, σύμφωνα με την επίσημη παρουσίαση της Κομισιόν, όπως διατυπώνεται στην ιστοσελίδα της, σχεδιάζει να προωθήσει «έξυπνες, καθαρές και ασφαλείς συνδέσεις ανάμεσα στον ψηφιακό τομέα, τον ενεργειακό τομέα και τον τομέα των μεταφορών». Η Διεθνής Πύλη διαθέτει κεφάλαια 300 δισ. ευρώ και στοχεύει στην κατασκευή υποδομών σε αναδυόμενες οικονομίες και αναπτυσσόμενες χώρες. Γι’ αυτό και στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας μεταξύ των προσκεκλημένων συγκαταλέγονται οι ηγέτες του Μπανγκλαντές, της Σενεγάλης, της Ναμίμπια και της Μολδαβίας, ενώ αναμένεται να επιβεβαιωθεί η συμμετοχή εκπροσώπων της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Πρόκειται για τη μάλλον αργοπορημένη προσπάθεια της Ε.Ε. να παρουσιάσει τη δική της απάντηση στον Δρόμο του Μεταξιού και παρουσιάζεται μια εβδομάδα μετά το τρίτο φόρουμ του φιλόδοξου, γιγάντιου και δαιδαλώδους σχεδίου της Κίνας, που συγκέντρωσε στο Πεκίνο τους ηγέτες 130 χωρών. Πηγές της Κομισιόν που προτίμησαν την ανωνυμία τόνισαν πως ζητούμενο είναι μια μικρή σύνοδος που, όμως, θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου. Η συγκεκριμένη σύνοδος, πάντως, αναμένεται να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους ορισμένων εκ των χωρών που συμμετέχουν, όπως και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. με χώρες εταίρους της και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που είναι πρόθυμες να προχωρήσουν σε επενδύσεις στα σχέδια της Κομισιόν. Ως εκ τούτου αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων οι Orange, Allianz, Alstom, Danone, Enel, Siemens και Telefonica. Στο πλαίσιο της συνόδου θα λειτουργήσουν ομάδες εργασίας που θα ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα πράσινης ενέργειας, παιδείας και έρευνας, πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας, διαδρόμων μεταφορών αλλά και ζητήματα σχετικά με τη μεταποίηση και την παραγωγή προϊόντων υγείας και τις ψηφιακές υποδομές.

Στο πλαίσιο της συνόδου, η Ε.Ε. αναμένεται να υπογράψει δύο μνημόνια συνεργασίας με τη Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ζάμπια, τα οποία θα διευκολύνουν την πρόσβαση της Γηραιάς Ηπείρου σε πρώτες ύλες. Οι εν λόγω συμφωνίες εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της για να περιορίσει την εξάρτησή της από την Κίνα. Εντάσσονται, παράλληλα, και σε ένα ακόμη στρατηγικής σημασίας σχέδιο της Ε.Ε., τη σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει την Ανγκόλα με τη Δημοκρατία του Κονγκό και τη Ζάμπια και θα διευκολύνει τη φόρτωση πρώτων υλών και μετάλλων μέσω του Ατλαντικού.

Η προσπάθεια της Ε.Ε. έπεται του νέου οικονομικού διαδρόμου που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από κοινού με συμμάχους της υπερδύναμης τον περασμένο μήνα στη σύνοδο του G20.

Πρόκειται για έναν οικονομικό διάδρομο αποτελούμενο από δύο επιμέρους διαδρόμους που θα συνδέουν την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη, και ο οποίος έχει σχεδιασθεί για να λειτουργήσει ως αντίπαλον δέος στον κινεζικό νέο Δρόμο του Μεταξιού. Το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, ο IMEC όπως αποκαλείται, προβλέπει ένα δίκτυο σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων αλλά και θαλάσσιων μεταφορών, το ένα σκέλος του οποίου θα συνδέει την Ινδία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ, και το δεύτερο θα συνδέει τις χώρες αυτές με την Ευρώπη. Πέραν των άμεσα εμπλεκόμενων χωρών, το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας έχει συνυπογράψει και η Ουάσιγκτον που αναφέρεται ως «συμμετέχουσα» στο σχέδιο καθώς προωθεί τη σύσφιγξη των εμπορικών σχέσεων, των δεσμών οικονομικής συνεργασίας και των συνδέσεων ανάμεσά τους.

Kathimerini