Το όνομα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συζητιόταν από νωρίς χθες το πρωί και επιβεβαιώθηκε αργά το απόγευμα όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναθέσει στον Κωστή Χατζηδάκη το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της ενέργειας φανερώνει την πλήρη επίγνωση του νέου πρωθυπουργού όσον αφορά την κατάσταση της ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού, καθώς και για την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.
Ο Κωστής Χατζηδάκης γνωρίζει από πρώτο χέρι τον τομέα της ενέργειας τόσο από την προηγούμενη θητεία του ως υπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα ενέργειας όσο και από τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ., αφού είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του προγράμματος του κόμματος για τον τομέα αλλά και στο σύνολο των παρεμβάσεων για τη ΔΕΗ, αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ καλή γνώση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην ενεργειακή αγορά, από μια σειρά επιλογές εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου της απερχόμενης κυβέρνησης, δείχνει και η τοποθέτηση του Γεράσιμου Θωμά στη θέση του υφυπουργού Ενέργειας με αρμοδιότητα στα θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων.
Ο Γεράσιμος Θωμάς είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Είναι βέβαιο ότι θέματα που συνδέονται με παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα οι μονομερείς παρατάσεις λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς ή η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, θα εξεταστούν υπό νέο πρίσμα. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συνδρομή του Γεράσιμου Θωμά στην προώθηση συνολικά των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, λόγω της πολύ καλής γνώσης του ευρωπαϊκού πλαισίου και της εμπειρίας που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια από τη θητεία του στην DG Energy.
Η διάσωση της ΔΕΗ είναι το πρώτο και το πλέον δύσκολο στοίχημα για το δίδυμο Χατζηδάκη-Θωμά. Ο χρόνος δεν θα είναι σύμμαχος σε αυτή τη μάχη, αφού η εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και κάθε ημέρα που περνάει οι πιθανότητες για το ατύχημα αυξάνονται. «Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΕΗ», δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή αφού η εταιρεία έχει απαξιωθεί και δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Οι πρώτες κινήσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση της ρευστότητας και θα ακολουθήσει, όπως διαφαίνεται, ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα μπορεί να καταστήσει στη συνέχεια επιτυχή την προσπάθεια προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή. Το στοίχημα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και από τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στη διοίκηση της ΔΕΗ. Παράλληλα με τη μάχη για τη διάσωση της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης και το επιτελείο του θα πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό μέσα στο καλοκαίρι, δεδομένης της κακής κατάστασης του δικτύου αλλά και των μονάδων της ΔΕΗ, όπως φάνηκε από τα διάσπαρτα σε όλη τη χώρα μίνι μπλακ άουτ με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες.
Καθημερινή