Η Amazon υπέγραψε τέσσερις συµφωνίες προµήθειας ενέργειας (PPAS). Οι δύο εξ αυτών αφορούν το αιολικό πάρκο στο Βέρµιο στη ∆υτική και Κεντρική Μακεδονία, ισχύος 295 µεγαβάτ, και τα άλλα δύο τα αιολικά πάρκα στις περιοχές Μεσοκορφή και Κάκουρας στην Πελοπόννησο, ισχύος 33,6 και 31 µεγαβάτ αντιστοίχως.
Τα τρία αιολικά πάρκα ανήκαν στην ελληνική εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ, πλέον έχουν περάσει στον πλήρη έλεγχο του αµερικανικού fund Quantum Energy Partners και αναπτύσσονται µέσω της θυγατρικής του, Aer Soléir, µε έδρα το ∆ουβλίνο, σε συνεργασία µε την ΕΝΤΕΚΑ.
Η συµφωνία ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της ηµερίδας AWS Day powered by Logicom, που διεξήχθη στην Αθήνα την Τρίτη 19 Νοεµβρίου, στο Κέντρο Πολιτισµού «Ελληνικός Κόσµος», παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος έκανε λόγο για µια συνολική επένδυση ύψους 1 δισ. δολ.
Aυτή είναι και η µοναδική αναφορά περί του ύψους της επένδυσης στην επίσηµη ανακοίνωση που εξέδωσε η Amazon. O διευθύνων σύµβουλος και ιδρυτικός εταίρος της Aer Soléir, Αντι Κινσέλα, µίλησε για επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ της εταιρείας µε την υποστήριξη των επενδυτών, Quantum Capital Group και 547 Energy, της Εθνικής Τράπεζας και του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.
Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα έχει υπογράψει τρεις δανειακές συµβάσεις για την ανάπτυξη των εν λόγω αιολικών πάρκων. Την πρώτη τον Νοέµβριο του 2023 και τις άλλες δύο τον Μάιο του 2024. Η αναφορά του υπουργού σε επένδυση 1 δισ. δολαρίων, όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου, συνδέεται και µε την αποτίµηση της παραγόµενης ενέργειας που θα απορροφά η Amazon σε ορίζοντα 15ετίας. Η παραγόµενη ενέργεια από τα νέα έργα θα περνάει κατευθείαν στο κεντρικό δίκτυο, καλύπτοντας τόσο τις λειτουργικές ανάγκες της Amazon όσο και τις ανάγκες τοπικών επιχειρήσεων, δηµοσίων φορέων και νοικοκυριών.
Κυβερνητικοί κύκλοι συνδέουν την επένδυση του αµερικανικού κολοσσού µε τα data centers και το ενδιαφέρον µεγάλων επενδυτών να καταστήσουν την Ελλάδα επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις εν λόγω δραστηριότητες.
Η Amazon σε κάθε περίπτωση διευρύνει την παρουσία της στην Ελλάδα. Από το 2020 ο αµερικανικός κολοσσός µέσω της θυγατρικής του, Amazon Web Services (AWS), έχει δηµιουργήσει Edge Location φέρνοντας προηγµένες τεχνολογίες στη χώρα, όπως τα Amazon Cloudfront, Lambda@edge, AWS Shield και AWS WAF, συνδέοντας την Ελλάδα µε το παγκόσµιο δίκτυο υποδοµών της AWS.
Η AWS συνεργάζεται µε την ελληνική κυβέρνηση για την αξιοποίηση τεχνολογιών cloud, µε σκοπό την ενίσχυση της καινοτοµίας στην Ελλάδα, περιλαµβανοµένου ενός πιλοτικού έργου για τη µετατροπή της Νάξου σε έξυπνο νησί, καθώς και της δηµιουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Αθήνα. Η AWS ανακοίνωσε πέρυσι τον Φεβρουάριο ένα πιλοτικό πρόγραµµα ψηφιακών εφαρµογών µε στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες και επισκέπτες των νησιών µε πιλότο τη Νάξο.
Πρόκειται για την πρωτοβουλία Naxos Smart Island, η οποία θα χρηµατοδοτηθεί από το Ταµείο Απανθρακοποίησης των νησιών. Κατά σύµπτωση σήµερα στη Νάξο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα υπογραφεί η σύµβαση µεταξύ του ΥΠΕΝ, της Γενικής ∆ιεύθυνσης Κλίµατος της Ε.Ε. και της ETEΠ, που θα σηµατοδοτήσει τη σύσταση του νέου αυτού χρηµατοδοτικού εργαλείου, µέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι άνω των 2 δισ. ευρώ για έργα που θα συµβάλουν στην απανθρακοποίηση των νησιών.
Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή