Εάν η μείωση της φορολογίας είναι ένας από τους έξι στόχους της οικονομικής πολιτικής για την τετραετία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης τη συνέδεσε ευθέως με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπήκε στο λεξιλόγιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών προθέσεων, μετά και τις σχετικές συζητήσεις κατά την προεκλογική περίοδο. Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης την ανέδειξε χθες, κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου, λέγοντας ότι είναι μια μορφή κοινωνικής αδικίας που πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Μιλώντας για τους στόχους του, είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μας βοηθήσει να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία».
«Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει στην προεκλογική περίοδο ο κ. Κ. Μητσοτάκης, συνδέοντας εμμέσως την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την ενδεχόμενη προοπτική μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ. Ωστόσο, εν τω μεταξύ, δόθηκε άλλη μια αναβολή στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την ΑΑΔΕ. Ο κ. Χατζηδάκης είπε χθες ότι τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σχετικές μεταρρυθμίσεις προβλέπεται, άλλωστε, να υλοποιηθούν και με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
O κ. Χατζηδάκης, νέος «τσάρος» της οικονομίας, στο πρώτο τη τάξει υπουργείο, διευρυμένων αρμοδιοτήτων, καθώς εντάσσονται σε αυτό και οι δημόσιες επενδύσεις και τα σχετικά αναπτυξιακά εργαλεία, μίλησε για μια ξεκάθαρη κατεύθυνση που επιλέγει πλέον η χώρα: «Την κατεύθυνση των σύγχρονων λύσεων, των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, της κοινής λογικής». Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση της φορολογίας ανέφερε τους εξής στόχους:
1. Μείωση του χάσματος που χωρίζει την Ελλάδα από τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της ανάπτυξης. Ο κ. Χατζηδάκης θύμισε ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ύψους 3% στην τετραετία, ο οποίος θα την βοηθήσει να επιτευχθεί και ο στόχος για 25% αύξηση στον μέσο μισθό στο ίδιο διάστημα. Αυτό προϋποθέτει εφαρμογή κατάλληλων αναπτυξιακών πολιτικών, όπως οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η συνέχιση της στήριξης της επιχειρηματικότητας. Σημαντικός σύμμαχος θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
2. Προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με αντιμετώπιση κάποιων δομικών αδυναμιών και στρεβλώσεων 10ετιών, που αποτυπώνονται μεταξύ άλλων στην ανισορροπία μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών. Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης ουσιαστικά αναγνώρισε την αδυναμία που έχει επισημάνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Στόχος, είπε, είναι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, με ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων της οικονομίας, των εξαγωγών και συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.
3. Υγεία του τραπεζικού συστήματος και ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις τράπεζες αφενός και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αφετέρου. Σημείωσε ότι «η πολιτική που έχει χαραχθεί σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια πρέπει να συνεχιστεί και να εκσυγχρονισθεί, ανάλογα και με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική νέων πρωτοβουλιών στο ευαίσθητο αυτό θέμα.
4. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο, είπε, αυτά τα ζητήματα υπάγονται σε έναν αναπληρωτή υπουργό (σ.σ. τον κ. Παπαθανάση). «Ιδιαίτερα για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουμε ούτε λεπτό να χάσουμε», τόνισε.
5. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ο κ. Ν. Παπαθανάσης θα έχει ως αρμοδιότητα όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία και στο πλαίσιο αυτό μίλησε για «επιτελική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων». Εκτός από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι υπάρχουν σημαντικά εργαλεία όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που πλέον έρχεται στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στόχος είναι να διευρυνθεί κατά 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, μέσω εργαλείων όπως το Know Your Customer. Επίσης, αναφέρθηκε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και στο πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία.
Αρμόδιος για τη φορολογία, ο Χάρης Θεοχάρης ανέφερε κι αυτός ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη σταθερότητα των εσόδων και τη φορολογική μεταρρύθμιση, με μείωση συντελεστών, όπου αυτό είναι εφικτό και πάντοτε κρατώντας τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με την αντιμετώπιση των ιστοριών καθημερινής τρέλας που καμιά φορά συναντάμε.
Ο Θάνος Πετραλιάς ανέλαβε ως υφυπουργός το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου ήταν έως χθες γενικός γραμματέας. «Κεντρικός και απαρέγκλιτος στόχος για τη δημοσιονομική πολιτική είναι η πλήρης υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της κυβέρνησης και, παράλληλα, η διαφύλαξη της απαραίτητης δημοσιονομικής ισορροπίας», είπε.
Το νέο επιτελείο προσφώνησε ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Θεόδωρος Πελαγίδης, ο οποίος επιστρέφει στα καθήκοντά του ως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή