"Η Θεσσαλία των Ξηρών Καρπών" σαν παράδειγμα Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών για όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Το μόνο για την Ελλάδα, Θεσμοθετημένο και με ISO 9001, Εργαστήριο "Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων" HortLab του ΤΕΙ/Θεσσαλίας, διοργανώνει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και από τις 11.00 το πρωί, ανοιχτή Ημερίδα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Λάρισα, για την Σύγχρονη Καλλιέργεια των Ξηρών Καρπών. 

“Ποια είναι σήμερα η κατάσταση της καλλιέργειας των ξηρών καρπών στην χώρα μας, αλλά και παγκόσμια; Μπορούν άραγε οι δενδροκομικές καλλιέργειες των ξηρών καρπών να κάνουν την πολυπόθητη αναδιάρθρωση των «εκτατικών» καλλιεργειών του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όλης της ηπειρωτικής Ελλάδος; Με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε σήμερα, μπορούν κι αυτές οι δενδροκομικές καλλιέργειες να διαχειριστούν μηχανικά, σαν «εκτατικές» καλλιέργειες”;

Απαντήσεις σε όλα αυτά θα δώσουν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές που θα επεξηγήσουν όλα τα ερωτήματα.

Τα κυριότερα σύγχρονα και πρωτότυπα θέματα που θα παρουσιαστούν, θα είναι: 

Το νέο "Υπέρπυκνο Σύστημα Αμυγδαλιάς" με πλήρη Μηχανική Συγκομιδή σε χαμηλά σχήματα και με αποδόσεις ακόμη και 350 κιλά ανά στρέμμα, από το δεύτερο έτος! Περιγραφή των νέων αυτογόνιμων ποικιλιών από το μεγαλύτερο Ισπανικό Κέντρο Ερευνών CITA.

Η Καρυδιά με ποικιλίες Καλιφόρνιας. Πως θα προφυλαχτούμε από το ανεξέλεγκτο Φυτωριακό υλικό. Οι νέοι τρόποι εμβολιασμού των δέντρων καρυδιάς και τα σύγχρονα σχήματα διαμόρφωσης για να έχουμε πυκνές φυτεύσεις και αυξημένες παραγωγές. 

Η Φουντουκιά εμβολιασμένη σε δενδρώδη υποκείμενα για μονόκορμα δέντρα και Μηχανική Συγκομιδή. Οι κυριότερες ποικιλίες.

Η Φιστικιά Αιγίνης, για τις πιο άνυδρες περιοχές. Επιλογή μεταξύ των δύο ποικιλιών, της «Νυχάτης» και της «Ποντίκη», όπως και του κατάλληλου ανθεκτικού Υποκειμένου.

Τα σύγχρονα «εργαλεία» χρηματοδότησης αυτών των καλλιεργειών, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Πως μπορούμε με τα κατάλληλα σκευάσματα, να επέμβουμε στην ορμονική ισορροπία των δέντρων και να πετύχουμε σταθερές αυξημένες παραγωγές και αντοχή στα διάφορα καιρικά στρες.

Κοντά μας επίσης θα είναι έμποροι γεωργικών φαρμάκων και αρδευτικών συστημάτων, που θα απαντήσουν σε διάφορα επιμέρους φυτοπροστατευτικά και θρεπτικά προβλήματα των καλλιεργειών, καθώς και για τους σύγχρονους τρόπους άρδευσης τους.

Στον εξωτερικό χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση με «αγροτικά αυτοκίνητα» της NISSAN Σφακιανάκης και έκθεση με σύγχρονα Ψεκαστικά μηχανήματα.

Η Ημερίδα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).

Μεγάλοι χορηγοί είναι τα Φυτώρια-Αγροτικά Εφόδια Τσεσμελής, η εταιρία Larinuts-Ξηροί Καρποί /Τρόφιμα και τα Φυτώρια Σαργιώτη.

Χορηγοί είναι οι NISSAN - Σφακιανάκης, Γεωργικά μηχανήματα Ι. Μπαντουλης, Μπουραζάνας Γεωργικά Εφόδια, Αρδευτική Λάρισας - Φώσκολος, ΑΦΟΙ Κασσάρου,  Ora services και ΘΕΣ ΓΗ.

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι εφημερίδα Ελευθερία, η Agrenda, το TRT-Αγροτόραμα, η Ύπαιθρος Χώρα η εφημερίδα Ομογενειακή Gnomi και η Spirito.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα στο facebook του εργαστηρίου: https://www.facebook.com/hortlab/ 

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» (HortLab) του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

10.30

Προσέλευση – εγγραφές

11.00

Χαιρετισμοί Επισήμων και Εκπροσώπων Φορέων

11.30

Χαιρετισμός  και σύντομη παρουσίαση της σημερινής κατάστασης της καλλιέργειας των Ξηρών Καρπών στην χώρα μας. Το παράδειγμα της Καρυδιάς Καλιφόρνιας και της Φουντουκιάς.

Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας/ Διευθυντής του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων».

Παρέμβαση για το Φυτωριακό Υλικό της Καρυδιάς Καλιφόρνιας,

Βασίλης Σαργιώτη, Τ. Γεωπόνος, των Φυτωρίων Καρυδιάς Σαργιώτη

 

12.00

Υπέρπυκνη Γραμμική Φύτευση Αμυγδαλιάς με τις νέες αυτογόνιμες Ποικιλίες

Μιχάλης Τσεσμελής, Γεωπόνος των Φυτωρίων ΤΣΕΣΜΕΛΗ

 

12.30

Διαφορές στα Βλαστικά και Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά των Ποικιλιών Φιστικιάς «Νυχάτη» και «Ποντίκη».

Δρ. Γεώργιος Νάνος, Καθηγητής Δενδροκομίας, τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Νικόλαος Τερλικάκης, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Γεωπονίας

 

13.00

Μηχανισμοί Χρηματοδότησης της Καλλιέργειας των Ξηρών Καρπών

Δημήτριος Σοφολόγης Γεωπόνος MSc, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων Ελλάδος

 

 

13.30

ORA SERVICES (ACADEMY) «Η Ορμονική Ισορροπία στις καλλιέργειες των Ξηρών Καρπών»

Άγγελος Κεφαλάς – Ηλίας Νασιάρας, Γεωπόνοι ORA SERVICES

 

 

 

 

 

14.00

 

 

 

 

Ερωτήσεις – Συζήτηση

 

 

14.30

 

Συμπεράσματα - λήξη της εκδήλωσης