Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας περιηγήθηκε χθες στα συντρίμμια του λιμανιού της Βηρυτού και υπογράμμισε την ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση που θα πατάξει τη διαφθορά και θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Η γιγάντια έκρηξη της 4ης Αυγούστου οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης «ανεξάρτητων τεχνοκρατών» του Χασάν Ντιάμπ, εν μέσω διαδηλώσεων. 

Η έκρηξη 2.700 τόνων νιτρικού αμμωνίου που φυλάσσονταν στις αποθήκες του λιμανιού της Βηρυτού προξένησε τουλάχιστον 171 θανάτους και 6.000 τραυματισμούς. Το εκρηκτικό υλικό, που χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, βρισκόταν στο λιμάνι από τα τέλη του 2013 και το γεγονός ότι δεν είχε απομακρυνθεί είναι μια θανατηφόρα ένδειξη της δυσλειτουργίας του συστήματος.

«Είναι αδύνατο να συνεχίσουν τα πράγματα όπως προηγουμένως», δήλωσε ο Μάας. «Η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να επενδύσει αλλά χρειάζεται διασφαλίσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια κυβέρνηση που μάχεται τη διαφθορά», προσέθεσε. Η παραίτηση της κυβέρνησης δεν σταμάτησε τις διαδηλώσεις, καθώς η οργή στρέφεται συνολικά κατά της πολιτικής ηγεσίας και δεν σταματά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Η οικοδόμηση μετά την καταστροφή είναι περίπλοκη και πολυδάπανη υπόθεση, ενώ η αίσθηση των κατοίκων της Βηρυτού ότι έχουν εγκαταλειφθεί από τις Αρχές είναι έντονη. «Ποιος ξέρει τι θα συμβεί, πώς θα δουλέψουμε ξανά», είπε ο 74χρονος Αντουάν Ματά, του οποίου το κατάστημα υπέστη σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε υπαλλήλων. Η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να φθάνει στον Λίβανο, αλλά πολλές χώρες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα γράψουν λευκές επιταγές σε ένα κράτος που ο ίδιος ο λαός του θεωρεί διεφθαρμένο.

Reuters