Στη δημιουργία αποθεμάτων προχωρούν εισαγωγείς σε μερικές από τις μεγαλύτερες – σε επίπεδο κατανάλωσης – χώρες του κόσμου. Σε αυτό το πλαίσιο πηγαίνουν παραγγελίες έως και ένα μήνα μπροστά για την αποφυγή ελλείψεων, προλαμβάνοντας το ενδεχόμενο η αλυσίδα εφοδιασμού να τεθεί σε αδράνεια λόγω του κορονοϊού. Η παγκόσμια πανδημία ώθησε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Οι αλυσίδες εφοδιασμού προσπαθούν να διατηρήσουν αποθέματα καθώς ο τομέας των αερομεταφορών καταρρέει και οι επιχειρήσεις αδυνατούν να βρουν διαθέσιμους οδηγούς φορτηγών και πληρώματα στα καράβια για να μεταφέρουν τα προϊόντα.
Η ισχυρή ζήτηση και οι περιορισμένες προμήθειες κράτησαν ψηλά τις τιμές
Σε αντίθεση με την έντονη πτώση των τιμών σε πολλά προϊόντα, οι τιμές του καφέ είναι υψηλότερες λόγω της ισχυρής ζήτησης και των προσδοκιών ότι οι προμήθειες, οι οποίες ήταν περιορισμένες ακόμη και πριν εξαπλωθεί ο ιός, θα περιοριστούν περαιτέρω. Οι παραγωγοί χωρών όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, μεταξύ άλλων χωρών, είδαν τις τιμές να αυξάνονται. «Όλοι προσπαθούν να επιταχύνουν τις εξελίξεις», δήλωσε ο Κάρλος ντε Βαλντενέμπρο, country director της Caravela Coffee με έδρα την Κολομβία, μιλώντας στο Reuters. Ενώ η Κολομβία βρίσκεται μεταξύ των παραγωγικών χωρών, ο ίδιος ανέφερε ότι ανησυχεί για τα αιτήματα που ζητούν να εκτελεστούν νωρίτερα οι παραγγελίες, καθώς οι περισσότεροι εξαγωγείς που εξακολουθούν να έχουν αποθέματα στη χώρα, έχουν μειώσει προσωρινά την επιχειρησιακή τους ικανότητα.
Η επιδίωξη για μείωση του χρόνου παραδόσεων ανοίγει το δρόμο και για άλλες αγορές
Εκπρόσωπος μεγάλης εισαγωγικής εταιρείας με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε με τη σειρά του ότι πολλές επιχειρήσεις επεξεργασίας καφέ, προσπαθούν να μειώσουν τον χρόνο παραδόσεων των παραγγελιών, παραλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ποσότητες και από άλλες περιοχές, όπως είναι η Κεντρική Αμερική. Την ίδια στιγμή οι τιμές στην Βραζιλία κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ στην τοπική αγορά, κινούμενες κοντά στα 550 ρεάλ Βραζιλίας (περίπου 97 ευρώ), ανά τσουβάλι χωρητικότητας 60 κιλών. Μάλιστα οι καλλιεργητές εκεί πωλούν όταν οι τιμές κινούνται πάνω από τα 500 ρεάλ ανά τσουβάλι καφέ.
Foodreporter