Για ακόμα μια φορά δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση στο ζήτημα δημιουργίας εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας, καθώς οι προσκεκλημένοι από το ΥπΑΑΤ εκπρόσωποι των δύο φακέλων που έχουν κατατεθεί εδώ και πολλούς μήνες δεν μπόρεσαν να βρουν τη «χρυσή» τομή και να συμφωνήσουν σε κοινό φάκελο.

Αν και εκφράστηκε η αισιοδοξία από τον ΣΕΚ και την Ένωση Τυροπαραγών Θεσσαλίας για συνεννόηση και υπέρβαση των διαφωνιών αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒΓΑΠ εμμένει στον φάκελο που έχει καταθέσει, υποστηρίζοντας επί της ουσίας ότι δε χρειάζεται να κατατεθεί νέος, ενιαίος φάκελος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη δεν προσήλθε η ΠΕΚ, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ζυμώσεις για κοινή γραμμή και κατάθεση νέου φακέλου από κοινού με τον ΣΕΚ.

Τη στιγμή πάντως που η αιγοπροβατοτροφία καταρρέει, οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφωνούν επί της ουσίας ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν και από το υπουργείο δεν προκύπτει κάποια πρόθεση για περαιτέρω επίσπευση της διαδικασίας. Οι συμμετέχοντες στις  συζητήσεις ανανέωσαν το ραντεβού τους σε περίπου έναν μήνα από σήμερα.

Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η σύσταση μιας ειδικής επιτροπής, που θα συντάξει τη νέα κοινή πρόταση για τη δημιουργία μιας ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στον δρόμο για την κατάθεση κοινού φακέλου.

Ο κ. Αποστόλου από την πλευρά του ανέφερε ότι  η επιτροπή θα αποτελείται από μεταποιητές και κτηνοτρόφους και η πρόταση η οποία θα συνταχθεί θα έρθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα για συζήτηση, όπου μαζί με το υπουργείο, «θα έχει ένα ρόλο ουσιαστικό στην υπεράσπιση του προϊόντος». Σε δηλώσεις του ο υπουργός σημείωσε ότι «το υπουργείο βρίσκεται σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους του χώρου για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε». Ανέφερε πως θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τονίζοντας πως «αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι για το πώς θα οργανωθεί και ο χώρος για να μπορούμε, ουσιαστικά, να υπερασπιστούμε το προϊόν, που δεν είναι άλλος από τη φέτα».

Επίσης, τόνισε πως τις επόμενες ημέρες θα δοθεί «μια μεγάλη ανάσα» στο χώρο με την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ιδιαίτερα στο κλάδο του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος άφησε να διαφανεί κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας σημειώνοντας ωστόσο σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ότι «η προσπάθεια προσέγγισης δεν ολοκληρώθηκε». Πρόταση του ΣΕΚ είναι η απόσυρση των δύο φακέλων και η δημιουργία ενός νέου, καινούργιου. Σε κοινή γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, ο οποίος τόνισε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκαν τα προβλήματα του κλάδου του γάλακτος, τα οποία όπως είπε χαρακτηρίστηκα «τελευταία είναι πάρα πολλά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, τόνισε πως ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, ξανατέθηκαν τα προβλήματα του κλάδου και υπογράμμισε πως έγινε ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός σε ότι αφορά τη δημιουργία διεπαγγελματικής για τη φέτα. Ανέφερε ότι «η διεπαγγελματική οργάνωση πρέπει να γίνει» και «πρέπει να έχει όσους περισσότερους γίνεται» προσθέτοντας πως η δημιουργία της «θα δώσει λύσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προβλήματα». Πρόσθεσε πάντως ότι «σήμερα έγινε ένα πολύ μικρό βήμα μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών».

ypaithros.gr