Υποβρύχιο καλώδιο 37.000 χιλιομέτρων πρόκειται να κατασκευάσει η Facebook γύρω από την αφρικανική ήπειρο, το οποίο θα αυξήσει την ταχύτητα του Ιντερνετ στην ευρύτερη περιοχή. Το κολοσσιαίο έργο θα διαπερνά τις ακτές 23 αφρικανικών χωρών, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και θα ολοκληρωθεί με τη συμβολή των China Mobile, Orange, Vodafone, MTN και δύο ακόμα τοπικών δικτύων τηλεπικοινωνιών. Επίσης, η θυγατρική της Nokia, Alcatel, ανέλαβε την κατασκευή του καλωδίου. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η κατασκευή και η πόντιση του καλωδίου θα κοστίσουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2024.

Η Facebook προσπαθούσε επί πολλά χρόνια να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα στην Αφρική, ώστε να εκμεταλλευθεί την υψηλή ζήτηση του νεότερου πληθυσμού για ταχύτερο Ιντερνετ. Παράλληλα, η χρήση και η ζήτηση για έξυπνα κινητά τηλέφωνα αυξάνεται ραγδαία σε πολλές περιοχές της ηπείρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Facebook, η Αφρική έχει τον μικρότερο αριθμό συνδεδεμένων χρηστών Ιντερνετ σε σχέση με τις υπόλοιπες ηπείρους. Μάλιστα, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός είχε επιχειρήσει ξανά το 2016 να ενισχύσει το σήμα στην Αφρική μέσω δορυφόρου, ωστόσο ο πύραυλος της SpaceΧ, ο οποίος έφερε την απαραίτητη τεχνολογία, εξερράγη κατά την απογείωση.

Στη χθεσινή ανακοίνωση σχετικά με το έργο, η Facebook υποστήριξε ότι το νέο καλώδιο θα φέρει υψηλότερες ταχύτητες σε σχέση με κάθε άλλο υποβρύχιο καλώδιο της περιοχής. Εξάλλου, τον Ιανουάριο σημειώθηκαν βλάβες σε δύο υποβρύχια καλώδια και, ως αποτέλεσμα, η ταχύτητα του Ιντερνετ μειώθηκε αισθητά σε τουλάχιστον δώδεκα χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Το έργο είναι «συνέχεια των προσπαθειών μας να επεκτείνουμε τις υποδομές του παγκόσμιου δικτύου. Συνεργαζόμαστε με εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να κατασκευάσουμε αρκετά υποβρύχια καλώδια οπτικών ινών, τα οποία ηγούνται της βιομηχανίας όσον αφορά την εμβέλεια, την ταχύτητα και την ευελιξία», όπως τόνισε η Facebook.

Η Αφρική έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τους κολοσσούς της Σίλικον Βάλεϊ, καθώς διαβλέπουν τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Η Google έχει ξεκινήσει ήδη την κατασκευή υποβρύχιου καλωδίου, το οποίο θα συνδέει τις χώρες της Αφρικής με την Ευρώπη. Βέβαια, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να καθυστερήσει τα εν λόγω έργα, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Αφρική ενδέχεται να δεχθεί ισχυρά πλήγματα από την πανδημία εάν οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν λάβουν εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα.

X.Ψ.