Στη φάση της υλοποίησης μπαίνουν νέα έργα ιδιαίτερης σημασίας που αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης του Βόλου αναβαθμίζοντας υποδομές και κεντρικές συνοικίες της πόλης. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπέγραψε την έγκριση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Βόλου συνολικού προϋπολογισμού 15, εκατ. ευρώ. με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει 27 έργα και δράσεις που επενδύουν σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η πρόνοια, η στήριξη των ανέργων, η επιχειρηματικότητα και οι συγκοινωνίες. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Ξεκινά η υλοποίηση 27 έργων, προϋπολογισμού 15,1 εκατ. ευρώ, έργων που αφορούν στον πολιτισμό, την αναμόρφωση κτιρίων, τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργων περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητας, κοινωνικής οικονομίας, αλλά και έργα στήριξης των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων. Το 2014, όταν άρχισε η προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 εμείς είδαμε τις αδυναμίες, που έχουν οι πόλεις της Θεσσαλίας με πληθυσμό πάνω από 70.000 κατοίκους, όπως ο Βόλος και η Λάρισα, και εντάξαμε, σχεδιάσαμε στρατηγικά και εγκρίναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Είχαμε μία ευρεία και στενή συνεργασία με το Δήμο Βόλου γιατί για πρώτη φορά γίνεται ένα τόσο ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα ανάπτυξης, που ταυτόχρονα αναμορφώνει και την πόλη. Με το στρατηγικό σχέδιο αυτό, που περιλαμβάνει όλους τους στόχους της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σύμφωνα με τις αρχές και τις διαδικασίες, τους νόμους και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνουμε ταυτόχρονα λύση σε πάγια προβλήματα του Βόλου.
Καθιστούμε πλέον λειτουργικό με τα 5 εκ. που εντάξαμε στον πολιτισμό το Θέατρο του Βόλου. Δημιουργούμε δρόμους στην περιοχή που επέλεξε και όχι τυχαία ο Δήμος Βόλου, αλλά με στοιχεία γιατί η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι ένα σχέδιο 400 και πλέον σελίδων με δείκτες, αριθμούς, στόχους και αποτέλεσμα. Κάνουμε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομους στο κέντρο της πόλης που ενώνουν και τη Νέα Ιωνία και πεζοδρόμια. Ταυτόχρονα δημιουργείται και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων. Επίσης, γίνονται δύο πάρκινγκ. Παράλληλα τονώνουμε την επιχειρηματικότητα με 1,5 εκατομμύριο στον Τομέα παρέμβασης, ενώ το παλιό Λιμεναρχείο αναμορφώνεται και αξιοποιείται και θα δοθεί προς χρήση. Δημιουργούνται job centers, όπου συμπολίτες μας θα μπορούν να εκπαιδεύουν, αλλά και να συμβουλευτούν για να βρουν δουλειά. Γίνεται παρέμβαση για τους ROMA, αλλά ταυτόχρονα και για την λειτουργία κοινωνικών δομών που είναι στο Δήμο Βόλου (αστέγων και άλλων ευπαθών ομάδων). Παράλληλα δίνεται λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε ανακύψει στην Πλατεία Πανεπιστημίου η οποία αναμορφώνεται, με ένα έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία γιατί το Πρόγραμμα αυτό δεν ήταν κάτι απλό να γίνει. Από το Πρόγραμμα αυτό ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε να δώσουμε μια άλλη δυναμική στην πόλη του Βόλου και οπωσδήποτε και στον Τομέα Παρέμβασης που έχει κάνει ο Δήμος . Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον της πόλης και βέβαια αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ήταν ένα Πρόγραμμα καθαρό, υγιές, δεν είχαμε έργα μεταφερόμενα, άρα είχαμε πόρους να διαθέσουμε για νέα έργα. Θυσιάσαμε τους αριθμούς για τους ανθρώπους και για νέα έργα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, που συνεργάστηκε με την Διεύθυνση Προγραμματισμό και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Θάνο Θεοδώρου για την άριστη συνεργασία. Τώρα χρειάζεται ταχύτητα για την υλοποίηση».