Αυξήσεις ακόµη και 20% αναµένονται στις τιµές του καφέ µετά το Πάσχα, έπειτα από το ράλι στις διεθνείς τιµές που παρατηρείται στο προϊόν τους 3-4 τελευταίους µήνες. Βασική αιτία η παρατεταµένη ξηρασία στο Βιετνάµ, κύριο παραγωγό του καφέ Ροµπούστα που χρησιµοποιείται στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.
«Πικρός» καφές µας περιµένει µετά το Πάσχα, καθώς αναµένονται αυξήσεις που µπορεί να φτάσουν ακόµη και το 20% µετά το ράλι στις διεθνείς τιµές που παρατηρείται στο προϊόν τους 3-4 τελευταίους µήνες, απόρροια συνδυασµού παραγόντων.
Σήµερα οι εταιρείες καφέ στην Ελλάδα προµηθεύονται τον πράσινο καφέ, που χρησιµοποιείται για την παραγωγή ελληνικού καφέ, προς 6,5 µε 7 ευρώ/κιλό, έναντι 5,5 ευρώ/κιλό πριν από τέσσερις µήνες, ακριβότερα δηλαδή κατά περίπου 27%.
«Αν και ένα µεγάλο µέρος των αυξήσεων απορροφείται από τις εταιρείες, εάν συνεχισθεί η άνοδος των τιµών σε διεθνές επίπεδο οι ανατιµήσεις είναι αναπόφευκτες», επισήµανε µιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Καφέ και επικεφαλής της εταιρείας «Καφές Γιάγκογλου», Τάσος Γιάγκογλου. Οι ανατιµήσεις θα είναι ορατές τόσο στο ράφι του σούπερ µάρκετ, όσο φυσικά και στην εστίαση. Η πληθωριστική κρίση που ακολούθησε την πανδηµική κρίση είχε ως αποτέλεσµα την αλλαγή στις καταναλωτικές συνήθειες. Ετσι, αν και προ COVID-19 το 60% της κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα γινόταν εκτός σπιτιού και το 40% εντός σπιτιού, πλέον, και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό µέτρο λόγω COVID-19, το 70% της κατανάλωσης γίνεται εντός σπιτιού και το 30% εκτός. Οσο για το εάν έχει µειωθεί συνολικά η κατανάλωση καφέ, ο κ. Γιάγκογλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένα αξίωµα στην αγορά µας: κάθε αύξηση της τιµής κατά 10% προκαλεί πτώση του όγκου κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 1%».
Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των τιµών του καφέ, η οποία απειλεί να καταστήσει πολυτέλεια µια καθηµερινή απόλαυση, έχει διαδραµατίσει η παρατεταµένη ξηρασία στο Βιετνάµ, στον κύριο παραγωγό του καφέ Ροµπούστα που χρησιµοποιείται κατά βάση στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. Αποτέλεσµα των παραπάνω ήταν η τιµή του καφέ Ροµπούστα να σηµειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ στα διεθνή χρηµατιστήρια. Χθες τα προθεσµιακά συµβόλαια Ιουλίου ήταν στο χρηµατιστήριο του Λονδίνου µέχρι 4.265 δολάρια/τόνο, τιµή αυξηµένη κατά 60,88% σε σύγκριση µε ένα χρόνο πριν. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του ∆ιεθνούς Οργανισµού Καφέ, ο οποίος καταρτίζει ένα σύνθετο δείκτη τιµών (ICO Indicator Price) µε βάση την εξέλιξη των τιµών σε όλες τις βασικές ποικιλίες καφέ, ο δείκτης διαµορφώθηκε κατά µέσον όρο από τις αρχές Απριλίου έως και τις 23 Απριλίου σε 214,65 σεντς/λίβρα. Ενα χρόνο πριν ο αντίστοιχος δείκτης διαµορφωνόταν κατά µέσον όρο σε 178,57 σεντς/λίβρα. Ειδικά ο δείκτης για τον καφέ Ροµπούστα διαµορφώνεται φέτος σε 189,76 σεντς/λίβρα έναντι 115,70 σεντς/ λίβρα τον Απρίλιο του 2023.
Αν και στη διάθεση του καφέ Αράµπικα, ποικιλία που αποτελεί το 75% της παγκόσµιας παραγωγής και παράγεται κυρίως στη Βραζιλία, δεν υπάρχουν προβλήµατα, η µείωση της προσφοράς στον Ροµπούστα συµπαρασύρει προς τα πάνω τις τιµές και σε αυτή την κατηγορία, µε την αύξηση το τελευταίο τρίµηνο να είναι της τάξης του 20%. Ενδεικτικό της αλληλεπίδρασης που υπάρχει στα εµπορεύµατα, των οποίων η διαπραγµάτευση γίνεται στο χρηµατιστήριο, είναι ότι φέτος αναµένεται στη Βραζιλία η σοδειά να είναι πολύ καλή, κάτι που δεν δικαιολογεί κανονικά, σύµφωνα µε τον κ. Γιάγκογλου, τις αυξήσεις στην τιµή των συµβολαίων καφέ Αράµπικα.
Στην ξηρασία που πλήττει το Βιετνάµ ήρθε να προστεθεί και η διαταραχή των ναυτιλιακών εµπορευµατικών µεταφορών στην Ερυθρά Θάλασσα. ∆εδοµένου ότι ο καφές Ροµπούστα που εισάγεται στην Ελλάδα προέρχεται κατά βάση από το Βιετνάµ ή την Ινδία και την Ινδονησία, τα καράβια είναι υποχρεωµένα για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, γεγονός που ανεβάζει επίσης σηµαντικά το κόστος στις εισαγωγές καφέ.
Αν και ο κλάδος εκτιµά ότι η κατάργηση ή έστω η µείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβλήθηκε στον καφέ το 2017 –ως µνηµονιακό µέτρο– θα µπορούσε να απορροφήσει τους κραδασµούς από τις ανατιµήσεις, το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης σταθερά απορρίπτει αυτό το ενδεχόµενο υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος. Την ίδια απάντηση εισέπραξε το διοικητικό συµβούλιο της Ελληνικής Ενωσης Καφέ από τον υπουργό Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστή Χατζηδάκη. Ο εν λόγω φόρος επιβαρύνει την τιµή του καφέ κατά 40%-50%, ενώ η επιβάρυνση στον κλάδο ανέρχεται σε 140 εκατ. ευρώ.