Στο πλαίσιο της δράσης κατά της νοθείας μελιού στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) παρείχε ερευνητική υποστήριξη και επιτόπιους ελέγχους υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα της δράσης στις 23 Μαρτίου 2023. Ενώ ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία θεωρείται χαμηλός, τέτοιες πρακτικές εξαπατούν τους καταναλωτές και θέτουν σε κίνδυνο τους έντιμους παραγωγούς, καθώς αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από φορείς που μπορούν να μειώσουν τις τιμές εξαιτίας της νοθείας.Ειδικότερα, η συντονισμένη δράση με το όνομα “From the hives” διεξήχθη υπό την ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE), με τις εθνικές αρχές 18 χωρών που συμμετέχουν στο Δίκτυο Απάτης Τροφίμων της ΕΕ , την OLAF και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC).

Η δράση στόχευε τις εισαγωγές μελιού στην ΕΕ. Οι ύποπτοι φορείς εισαγωγής ή εξαγωγής εντοπίστηκαν χάρη σε μια αρχική φάση συλλογής δειγμάτων μελιού στα σημεία εισόδου στις συμμετέχουσες χώρες και σε δεύτερη φάση συλλογής πληροφοριών που υποστηρίζεται από την OLAF. Ως τρίτη φάση, οι εθνικές αρχές και η OLAF διενήργησαν έρευνες σε τόπους εισαγωγής, μεταποίησης, ανάμειξης και συσκευασίας ύποπτων παραγωγών.Κατά τη συντονισμένη δράση της ΕΕ, διαπιστώθηκε ότι 133 επιχειρήσεις (70 εισαγωγείς και 63 εξαγωγείς) εμπλέκονταν σε αποστολές μελιού για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι ήταν νοθευμένο, με επιπλέον 44 φορείς να έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα. Η έρευνα της OLAF εντόπισε διάφορα είδη απάτης, συμπεριλαμβανομένης της νοθείας. Αναφορικά, οι χώρες που συμμετείχαν ήταν: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία, Νορβηγία και Ελβετία.

Ελλάδα: Έρευνα σε επτά επιχειρήσεις με τρεις ύποπτες για απάτη

Ερευνήθηκαν επτά επιχειρήσεις από τις οποίες οι τρεις ήταν ύποπτες για απάτη ή για συνενοχή σε απάτη. Ευρήματα όπως ελλείψεις ισοζυγίου μάζας, ανεπαρκές σύστημα ιχνηλασιμότητας και μη συμμόρφωση επισήμανσης σχετικά με την ένδειξη της πραγματικής προέλευσης, οδήγησαν σε διορθωτικές ενέργειες, αυξημένη συχνότητα ελέγχου και συστάσεις για αποτελεσματική αξιολόγηση των προμηθευτών. Αξίζει να αναφερθεί ότι κινήθηκε μία διοικητική υπόθεση και προτάθηκε να επιβληθεί κύρωση, με τη διαδικασία να βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η συντονισμένη δράση της ΕΕ ευαισθητοποίησε τις αρχές και παρείχε χρήσιμες πληροφορίες για περαιτέρω έλεγχο και έρευνα απάτης στον τομέα των μελισσοκομικών προϊόντων για τον εντοπισμό πρόσθετων σακχάρων. Θα απαιτηθεί ο ορισμός κέντρων αναφοράς της ΕΕ για τη γνησιότητα και την ακεραιότητα της αλυσίδας αγροδιατροφικών προϊόντων και επικυρωμένων μεθόδων δοκιμών.

Φωτεινή Αποστόλου