Σε Έλληνες τουρίστες στηρίζεται ο τουρισμός στη Θεσσαλία, όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2019 και συγκεκριμένα για τις περιοχές Μετέωρα, Ελάτη/Περτούλι, λίμνη Πλαστήρα, Όλυμπος/Κίσσαβος, παραλίες Λάρισας (Αγιόκαμπος), Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Βόλο και Πήλιο.
Την έρευνα που τιτλοφορείται «Τουριστικό βαρόμετρο», υλοποίησε η «Palmos Analysis», για λογαριασμό (με χρηματοδότηση) της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας και τα συμπεράσματά της παρουσιάζει, ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας κ. Πασχάλης Τεμεκενίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Τεμεκενίδη: «Τα αποτελέσματα αποτελούν «πυξίδα» για τη διαμόρφωση τουριστικής πολιτικής και την υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος και αναβάθμισης των ποιοτικών του χαρακτηριστικών, τόσο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και για τους φορείς και τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στον τουρισμό στην περιοχή».
Τόνισε ότι βοηθούν στο να εστιάσει σε συγκεκριμένους στόχους ο τουρισμός και να δοθεί προτεραιότητα στα εξής:
«Διεύρυνση της θερινής τουριστικής περιόδου από 4,2 μήνες σήμερα σε 7 μήνες στο μέλλον (Απρίλιο έως και Οκτώβριο), με αξιοποίηση του βασικού πλεονεκτήματος της Θεσσαλίας, που συνδυάζει «βουνό – θάλασσα» και εγγύτητα των σχετικών τουριστικών προορισμών. Ανάδειξη της Θεσσαλίας ως χειμερινού προορισμού. Η χειμερινή τουριστική περίοδος στη Θεσσαλία κυριαρχείται από Έλληνες επισκέπτες και μικρή διάρκεια διανυκτερεύσεων (weekend ή short-holiday προορισμός). Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και με την εφαρμογή ενός ειδικού πλάνου επικοινωνίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι δυνατή η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού και του μέσου όρου των διανυκτερεύσεων κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ενίσχυση του αριθμού και της ανταγωνιστικότητας των διαθέσιμων τουριστικών πακέτων για τους προορισμούς της Θεσσαλίας, ειδικά για τη θερινή περίοδο και ειδικά για τους αλλοδαπούς επισκέπτες, με δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών διαδρομών και πακέτων τουριστικής εμπειρίας. Ενίσχυση των επαναληπτικών επισκέψεων, κυρίως των αλλοδαπών τουριστών, μέσω της προβολής των πολλαπλών εναλλακτικών επιλογών που προσφέρουν οι τουριστικοί προορισμοί της Θεσσαλίας. Να περάσει το μήνυμα: Κάθε επίσκεψη, μια διαφορετική εμπειρία».
Τα αποτελέσματα
Το βασικό πλεονέκτημα της Θεσσαλίας είναι βουνό και θάλασσα. Ο μέσος όρος λειτουργίας των θεσσαλικών επιχειρήσεων κατά τη θερινή περίοδο είναι 4,2% μήνες.
Η μέση συνολική δαπάνη κατ΄ άτομο (τουρίστα): τον χειμώνα ανέρχεται στα 309 ευρώ και το καλοκαίρι στα 788 ευρώ.
Οι Έλληνες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών (το 82% τον χειμώνα και 45% το καλοκαίρι). Οι τουρίστες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανέρχονται στο 12% τον χειμώνα και 48% το καλοκαίρι και οι τουρίστες χωρών εκτός Ευρώπης 6% τον χειμώνα και 7% το καλοκαίρι αντίστοιχα.
Τα «τουριστικά πακέτα» για τη Θεσσαλία τα αξιολόγησε:
“Πολύ” ή “Αρκετά” ανταγωνιστικά: το 47% των Ελλήνων για τον χειμώνα και το 37% για το καλοκαίρι. Άλλοι Ευρωπαίοι: 35% για τον χειμώνα και 23% το καλοκαίρι.
Τον χειμώνα: το 65% έρχεται για διακοπές, το 18% για επίσκεψη σε φίλους –συγγενείς και το 7% για επαγγελματικού λόγους.
Το καλοκαίρι: το 84% για διακοπές, το 9% για επίσκεψη σε συγγενείς-φίλους και το 4% για επαγγελματικούς λόγους.
Μεγάλο ποσοστό τουριστών επιλέγει και σε επόμενη εξόρμησή του, τις ίδιες περιοχές. Συγκεκριμένα:
Τον χειμώνα έχουν ξαναεπισκεφθεί την ίδια περιοχή:
-Μετέωρα 98%, Όλυμπος/Κίσσαβος 80%, Βόλος 77%, Ελάτη/Περτούλι 66%, Πήλιο 63%, Λίμνη Πλαστήρα 53%
Το καλοκαίρι έχουν ξαναεπισκεφθεί την ίδια περιοχή:
-Αγιόκαμπο/Παραλίες Λάρισας 72%, Βόλος 58%, Πήλιο 55%, Λίμνη Πλαστήρα 51%, Σποράδες 32%
Το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει ξενοδοχεία για διαμονή και ακολουθούν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα σπίτια και τα κάμπινγκ.
Το 63% έμεινε ικανοποιημένο από την επίσκεψή του.
Μέσος όρος διανυκτερεύσεων είναι 2,7 βράδια τον χειμώνα και 7,8 το καλοκαίρι. Πολύ καλές είναι οι αξιολογήσεις που δίνουν οι τουρίστες σε καταλύματα (4,3) και κέντρα εστίασης (4,2).
Χαμηλά βαθμολόγησαν υποδομές για ΑμεΑ, λιμάνια, χώρους στάθμευσης, δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές για πεζούς.
Αναλυτικότερα, σε κλίμακα από 1 ως 5, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλία χειμώνα, αξιολόγησαν ως εξής: -Δομημένο Περιβάλλον 4,2, Οδικό δίκτυο 3,4, Δημόσιες τουαλέτες 2,4, Σιδηροδρομικοί Σταθμοί 3,3, Υποδομές για πεζούς 3,2, Δημόσιες υπηρεσίες 3,1, Υποδομές για ΑμεΑ 2,4, Λιμάνια 3, Χώροι στάθμευσης 3, Αντίστοιχα (κλίμακα από 1 ως 5).
Οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλία καλοκαίρι, αξιολόγησαν ως εξής: Δομημένο Περιβάλλον 4,4. Οδικό δίκτυο 3,6, Δημόσιες τουαλέτες 3,8, Σιδηροδρομικοί Σταθμοί 4,7, Υποδομές για πεζούς 3,4, Δημόσιες υπηρεσίες 4,1, Υποδομές για ΑμεΑ 3,1
-Λιμάνια 4,5, χώροι στάθμευσης 3,6
* Γενική αξιολόγηση προορισμού-χειμώνα: Λίμνη Πλαστήρα 4,5, Βόλος 4,3, Πήλιο 4,3, Ελάτη – Περτούλι 4,4, Μετέωρα 4,7, Όλυμπος – Κίσσαβος 4
* Γενική αξιολόγηση προορισμού-καλοκαίρι: Λίμνη Πλαστήρα 4,6, Βόλος 4,4, Πήλιο 4,7, Σποράδες 4,6 και Αγιόκαμπος 4,3.
Το 97% θα πρότεινε ως χειμερινό τουριστικό προορισμό τη Θεσσαλία και το 95% αντίστοιχα το καλοκαίρι.
Το 96% θα ήθελαν να ξαναέρθουν, τον χειμώνα και το 86% το καλοκαίρι.
* Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας