Οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνουν την πιθανότητα ξαφνικής πτώσης των τιμών των κατοικιών, τονίζει η ING. Διεθνής έρευνα για τον καύσωνα σε πέντε πόλεις, μεταξύ των οποίων η Λάρισα και ο Βόλος. Από τύχη δεν πλημμύρισε η Αθήνα, υπογραμμίζει καθηγητής του ΕΜΠ.
Στο εξοχικό του Φάνη Τ. στη Σαρωνίδα, την Πέμπτη, το νερό στο υπόγειο είχε ξεπεράσει το μισό μέτρο. Η θεομηνία της περασμένης εβδομάδας έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή μετά από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια στον παραθαλάσσιο οικισμό.
Το βουνό δεν συγκρατεί πλέον το νερό της βροχής, εξηγεί ο Φάνης, εκπαιδευτικός, ενώ τα αποκαΐδια από τις πυρκαγιές έχουν βουλώσει πολλά φρεάτια αποχέτευσης δημιουργώντας αυτό το πρόβλημα. Είναι η πρώτη φορά που πλημμυρίζει το σπίτι το οποίο κατασκευάστηκε το 1990. «Το καλοκαίρι η φωτιά σταμάτησε στα 50 μέτρα από το σπίτι, τώρα έχουμε τις πλημμύρες”, τονίζει ο ίδιος.
Καθώς αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο, αλλάζουν τα δεδομένα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πρωτοφανής κακοκαιρία Daniel δείχνει πόσο εύκολα μπορούν να κατακλυστούν ολόκληροι νομοί από νερό, ενώ οι φωτιές δεν σβήνονται πάντα μετά από λίγες ημέρες.
Εκεί που μέχρι πρόσφατα ο κάθε επενδυτής αξιολογούσε τις προοπτικές μιας κατοικίας με τα συνηθισμένα κριτήρια, όπως τα τετραγωνικά μέτρα, η ηλικία του σπιτιού και η απόσταση από τα ΜΜΜ, τώρα μπαίνουν στη εξίσωση μια σειρά από νέα θέματα.
Μέσα στην νέα πραγματικότητα που αναδύεται, οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνουν την πιθανότητα ξαφνικής πτώσης των τιμών των κατοικιών, τονίζει η ING σε έκθεσή της. Από τη μία στιγμή στην άλλη, το κόστος ιδιοκτησίας ενός ακινήτου μπορεί να αυξηθεί από τις ζημιές που προκαλούνται από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, ενώ η ζήτηση σε προβληματικές περιοχές μειώνεται.
Αν και τα αξιόπιστα στοιχεία είναι λίγα, βγαίνουν κάποια πρώτα συμπεράσματα για τις επιπτώσεις που έχουν οι φυσικές καταστροφές στα ακίνητα:
Στην Ολλανδία, οι τιμές των κατοικιών σε περιοχές που είναι επιρρεπείς στις πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Meuse στο Limburg μειώθηκαν κατά περίπου 10% μεταξύ 1993-95.
Στις ΗΠΑ, ο τυφώνας Sandy το 2012 είχε μια μακροχρόνια αρνητική επίδραση στις τιμές των κατοικιών στη Νέα Υόρκη, όπως τονίζει η ING. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το χτύπημα του τυφώνα, οι τιμές των ακινήτων στη Νέα Υόρκη ήταν μειωμένες, ακόμη και για σπίτια που δεν είχαν υποστεί ζημιές από τον τυφώνα.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν γίνει ακόμα πιο απρόβλεπτες οι καιρικές συνθήκες δημιουργώντας περισσότερη αβεβαιότητα στην αγορά. Παράλληλα, αυξάνονται οι ενδείξεις και τα επιστημονικά στοιχεία για τις περιοχές που θα πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, αποτελώντας κόκκινο σημάδι για τους επενδυτές.
Οι απειλές για την Ελλάδα
Σχετικά με την Ελλάδα, μια ανάλυση παρουσιάστηκε από τη Washington Post και το CarbonPlan, έναν οργανισμό που ασχολείται με το κλίμα, την περασμένη εβδομάδα που αφορά και 5 ελληνικές πόλεις.
Η έρευνα εξετάζει την αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2050 και τους καύσωνες που θα απειλούν την υγεία μας. Στους υπολογισμούς συνεκτιμώνται θερμοκρασία, υγρασία, ηλιακό φως και άνεμος, με τους επιστήμονες να θεωρούν ότι αυτό είναι το κατάλληλο πρότυπο για την αξιολόγηση του πώς η θερμότητα βλάπτει το ανθρώπινο σώμα.
Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν και μεγάλες ελληνικές πόλεις, οι οποίες θα υποφέρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τους καύσωνες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Θεσσαλονίκη θα είναι η ελληνική πόλη που θα δει την ανυπόφορη και επικίνδυνη ζέστη να διαρκεί ως και 17 ημέρες το χρόνο. Άλλες πόλεις θα είναι η Αθήνα (με 6 ημέρες επικίνδυνης ζέστης), η Λάρισα (14 ημέρες), η Πάτρα (13 ημέρες) και ο Βόλος (10 μέρες).
Υπενθυμίζεται, ότι πέραν από την άμεση απειλή στην υγεία του ανθρώπου, οι εκτεταμένοι καύσωνες αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εργασία σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η περισσότερη ξηρασία αυξάνει την πιθανότητα ζημιάς στη θεμελίωση ενός σπιτιού.
Για την Αθήνα, ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής στο ΕΜΠ που διευθύνει και το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, κάνει λόγο για ένα εφιαλτικό σενάριο. Σε ανάρτηση του στο Facebook, με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, ο καθηγητής παρουσίασε έναν χάρτη με τις περιοχές που θα πλημμυρίσουν με «βεβαιότητα», όταν «κάποια στιγμή» υπερχειλίσουν ο Κηφισός και ο Ιλισσός.
Αν γίνει το κακό, από το Κέντρο «Σταύρος Νιάρχος» ως τον Ρέντη και ως τον σταθμό μετρό στο λιμάνι του Πειραιά τα πάντα θα βρεθούν κάτω από το νερό, υποστηρίζει ο ίδιος. Όπως και η μισή Καλλιθέα, όλο το Μοσχάτο, όλο το Νέο Φάληρο, τα Καμίνια, η Παλιά Κοκκινιά και τμήμα του Ταύρου.
«Σχεδόν τυχαία δεν συνέβη πέρυσι και πρόπερσι. Τότε είδαμε το νερό να έχει φθάσει στα όρια των γεφυρών και των πλευρικών στηθαίων. Δεν συνέβη τυχαία τώρα, καθώς ο τεράστιος όγκος των 650 mm βροχής έπεσαν στη Θεσσαλία και όχι στην Αττική», αναφέρει ο ίδιος στην ανάρτησή του, όπου δημοσιεύει και έναν χάρτη της Αθήνας με τις περιοχές που θα πλημμυρίσουν.
«Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για την πρόβλεψη της επίσημης επιστημονικής μελέτης που εκπονήθηκε το 2017-2018 από το ΥΠΕΝ για την Αττική και η οποία διαμόρφωσε τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας», καταλήγει ο καθηγητής.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (βασισμένο στο ρεπορτάζ του Στέλιου Μπούρα στο businessdaily.gr)