Σε συγκεκριμένη τροχιά μπαίνει πλέον η ολοκλήρωση του κτηματολογίου στη χώρα μας, μετά την υπογραφή των συμβάσεων για την ανάθεση της κτηματογράφησης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές που δεν έχουν μέχρι σήμερα κτηματογραφηθεί θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να αναζητήσουν τίτλους, τοπογραφικά διαγράμματα και τυχόν άλλα πιστοποιητικά, καθώς μέχρι το τέλος της χρονιάς θα κληθούν να δηλώσουν τα δικαιώματά τους, είτε ηλεκτρονικά ή στα γραφεία κτηματογράφησης. Μοναδική αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι η προσθήκη του σταδίου της προανάρτησης.
Η ανάθεση των 27 από τις 32 συμβάσεις κτηματογράφησης από την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) λίγο πριν από το τέλος του έτους ανοίγει τον δρόμο για την εκκίνηση του έργου στο 65% της έκτασης της χώρας (με εξαίρεση τις περιοχές που αντιστοιχούν στις πέντε συμβάσεις που λόγω ενστάσεων δεν έχουν ακόμα υπογραφεί). Οι συμβάσεις δίνουν περιθώριο 40 (επιπρόσθετων) μηνών για την περαίωση της κτηματογράφησης, διάστημα που πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα –αν όχι να συμπτυχθεί– προκειμένου το κτηματολόγιο να λειτουργεί στο τέλος του 2020.
Σύμφωνα με στοιχεία των συμβάσεων, ο χρόνος έναρξης του έργου θεωρείται ο Μάρτιος. Το έργο της κτηματογράφησης αποτελείται από τρία στάδια:
• Στο πρώτο στάδιο (διάρκεια 8 μήνες) ο ιδιώτης μελετητής πρέπει να ολοκληρώσει την απαραίτητη προετοιμασία ώστε να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων. Το στάδιο λήγει με την έναρξη λειτουργίας του γραφείου κτηματογράφησης.
• Στο δεύτερο στάδιο (22 μήνες) ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, η οποία διαρκεί τρεις μήνες συν τρεις για τους κατοίκους εξωτερικού (συνήθως βέβαια δίνονται και μικρές παρατάσεις). Κατόπιν, στους 16 μήνες ξεκινά η διαδικασία της προανάρτησης (τα στοιχεία αναρτώνται για δύο μήνες στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ ώστε οι πολίτες να επισημάνουν τυχόν σφάλματα και να ζητήσουν τη διόρθωσή τους).
• Στο τρίτο στάδιο γίνεται η ανάρτηση της κτηματολογικής βάσης, η συμπλήρωση και διόρθωσή της και τέλος η παράδοσή της στην ΕΚΧΑ και η περαίωση της κτηματογράφησης. Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα με απλά φωτοαντίγραφα (δεν είναι ανάγκη να είναι επικυρωμένα) των πράξεων που το αποδεικνύουν. Επίσης, συνιστάται η ταυτόχρονη υποβολή του πιστοποιητικού εγγραφής/μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο. Η υποβολή τοπογραφικού δεν είναι υποχρεωτική παρά μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το τοπογραφικό αναφέρεται ή έχει προσαρτηθεί στο συμβόλαιο. Ωστόσο είναι καλύτερο να υποβάλλεται τοπογραφικό, ιδίως για τα ακίνητα εκτός αστικών περιοχών. Ανάλογα με την κατηγορία του ιδιοκτησιακού δικαιώματος μπορεί να χρειάζονται διαφορετικά πιστοποιητικά (αναλυτικά στο www.ktimatologio.gr). Οι δηλώσεις υποβάλλονται αναλογικά ή ηλεκτρονικά στο γραφείο κτηματογράφησης.
Γιώργος Λιαλιός (Καθημερινή)