Τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό που έπαιρνε ο άνεργος πριν απολυθεί και τον ορισμό ενός ανώτερου ορίου που θα είναι πιο κοντά στον μισθό του και ενός κατώτατου, το οποίο δεν θα είναι κατώτερο του σημερινού επιδόματος των 400 ευρώ, περιλαμβάνει το σχέδιο αναμόρφωσης των λεγόμενων «παθητικών πολιτικών» του ΟΑΕΔ.
Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού, καταρτίζουν σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης κι όπως «φωτογραφίζεται» στην ειδική έκδοση του ΟΑΕΔ, που μοιράζεται στο περίπτερο του Οργανισμού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, οι αλλαγές αφορούν και το επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το σύστημα των παθητικών πολιτικών, που στήθηκε πολλά χρόνια πριν, «εξελίσσεται» αναλλοίωτο, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη εκσυγχρονισμού του. Μεταξύ δε των προτεινόμενων ενεργειών, συγκαταλέγονται:
• Ο ανασχεδιασμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με απλοποίηση και συγχώνευση επιδομάτων και παροχών.
• Η ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου υποχρεώσεων των ανέργων, με την ενεργό αναζήτηση εργασίας να αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα διατήρησης των «προνομίων» που απορρέουν από την ιδιότητα του ανέργου.
• Η έμφαση στην αναβάθμιση των προσόντων και η κατάργηση πιθανών αντικινήτρων.
• Η διασύνδεση του ύψους του επιδόματος ανεργίας με τον μισθό, με ασφαλιστική δικλίδα τον καθορισμό ενός ανώτατου και ενός κατώτατου ορίου (που δεν θα είναι χαμηλότερο από αυτό που είναι σε ισχύ με τις ισχύουσες διατάξεις). • Ο εκσυγχρονισμός του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των παθητικών πολιτικών του ΟΑΕΔ, επισημαίνεται και η πρόσφατη θέσπιση της χορήγησης γονικής άδειας και στους δύο γονείς και η επιδότηση τμήματος αυτής από τον ΟΑΕΔ (για τους δύο πρώτους μήνες).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν τη σταδιακή διασύνδεση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την «ενεργή αναζήτηση εργασίας» ως υποχρέωση του ανέργου, με στόχο την επανένταξή του στην αγορά το ταχύτερο δυνατό. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος εγγράφεται στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα δηλώνει και ότι είναι άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών εξετάζεται επίσης η κλιμάκωση του επιδόματος με βάση τον μισθό που έπαιρνε ο άνεργος, πριν από την απόλυση. Θα υπάρξει βέβαια ένα ανώτατο όριο, όπως κι ένα κατώτατο, το οποίο – σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας– δεν θα είναι κάτω από τα 400 ευρώ που είναι σήμερα το επίδομα ανεργίας ή τα 407 ευρώ, όπως θα διαμορφωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά (ακολουθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού).
145.000 νέες θέσεις
Στην ίδια έκδοση και στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αποκαλύπτεται και ο σχεδιασμός για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας μέσα από την υλοποίηση απλουστευμένων προγραμμάτων απασχόλησης «ανοικτού τύπου». Στόχος είναι η δημιουργία 75.000 νέων θέσεων εργασίας στην πραγματική οικονομία της χώρας, επιπλέον των 70.000 νέων θέσεων εργασίας που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ετσι, συνολικά, για τα επόμενα χρόνια ο στόχος είναι η δημιουργία περίπου 145.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω νέων επιχορηγήσεων.
Ρούλα Σαλούρου καθημερινή