Επενδυτικό ενδιαφέρον σε συνοικίες μέχρι και σήμερα υποβαθμισμένες, οι οποίες προς το παρόν είναι εκτός… χάρτη real estate, έχει αρχίσει να εκδηλώνεται δειλά – δειλά. Μεγάλες παρεμβάσεις αναβάθμισης συνοικιών στην είσοδο της πόλης από την πλευρά της Αθηνών, που δρομολογεί ο Δήμος Βόλου, παράλληλα με εμβληματικά έργα που χωροθετούνται στις περιοχές της Νεάπολης και του Πεδίου Αρεως, φαίνεται να έχουν στρέψει την προσοχή υποψηφίων επενδυτών προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση της πόλης.

Βολιώτες που έχουν γνώση του σχεδιασμού του Δήμου Βόλου για τα μεγάλα έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν στην περιοχή, δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για αγορά ακινήτων στις περιοχές της Νεάπολης ή στις γύρω περιοχές, βλέποντας ευκαιρία για επενδύσεις. Αλλά και όσοι διαθέτουν ακίνητα, οικόπεδα ή και κτίσματα στην ευρύτερη περιοχή, αναζητούν τρόπους να «αβγατίσουν» την περιουσία τους που μέχρι πρότινος είχαν στον «πάγο».

Οι συζητήσεις προς το παρόν φαίνεται να είναι διερευνητικές και να περιορίζονται στην απόσπαση πληροφοριών, πριν τα δεδομένα μπουν στο τραπέζι και οι ενδιαφερόμενοι προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. «Συζητήσεις υπάρχουν, ωστόσο στην ελεύθερη αγορά δεν έχει εκδηλωθεί τέτοιο ενδιαφέρον», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Βόλου, Σοφία Χαλκιά. Μάλιστα, όπως η ίδια υπογραμμίζει ανασταλτικός παράγοντας, μπορεί να είναι και οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, που έπληξαν περισσότερο τη συγκεκριμένη πλευρά της πόλης.

Από… «νεκρή», ανερχόμενη

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου για το σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, στο οποίο περιλαμβάνεται η συνοικία της Νεάπολης και η περιοχή του Πεδίου του Αρεως, παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις που προβλέπεται να γίνουν για την αναβάθμιση της περιοχής.

Η περιοχή παρέμβασης που περιλαμβάνει επίσης και τα Παλιά δεν ήταν τυχαία. Μέσα από έρευνα και ερωτηματολόγια διαπιστώθηκε με βάση τη φτώχεια, το ατομικό εισόδημα, τον ετήσιο τζίρο των επιχειρήσεων, καθώς και το μορφωτικό επίπεδο ότι η περιοχή αυτή υστερεί συγκριτικά με άλλες περιοχές και επιπλέον καταγράφονται συχνά περιστατικά παραβατικότητας που δυσχεραίνουν τη ζωή των κατοίκων αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Η συνοικία της Νεάπολης αποτελεί μία περιοχή μεικτών χρήσεων, όπου συναντάμε τόσο βιοτεχνικές επιχειρήσεις, συνεργεία αυτοκινήτων όσο και γειτονιές κατοικίας, σχολεία και κάποια καταστήματα. Στην είσοδο της πόλης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη συνεδρίαση της επιτροπής, ο γενικός διευθυντής του Δήμου Βόλου, Στάθης Νικηφόρος υπάρχει μία «νεκρή» περιοχή 65 στρεμμάτων.

Πρόκειται για το Πεδίο του Αρεως για την αναβάθμιση του οποίου προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός από τον Δήμο Βόλου, πριν από τρία χρόνια, προκειμένου η μελέτη που προέκυψε για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, να έρθουν και να κουμπώσουν με ένα εμβληματικό έργο για την πόλη, το Μουσείο της Αργούς.

Το Μουσείο της Αργούς, το οποίο θα αποτελεί ένα σύγχρονο και επιβλητικό κτίριο και η ανάπλαση του πάρκου Πεδίου Αρεως, θα δημιουργήσουν μια δυναμική στην ευρύτερη περιοχή, θα αναβαθμίσουν την είσοδο της πόλης και θα συμβάλλουν στη λειτουργική ένωση με τις γειτονικές οικιστικές περιοχές.

Δεν θα είναι όμως οι μοναδικές παρεμβάσεις. Στη συνέχεια εκτείνονται οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην περιοχή προβλέπεται ανάπτυξη εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και γενικότερα χρήσεων δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου, όπως συνεδριακοί χώροι, βιβλιοθήκη, κλειστό γυμναστήριο, αίθουσα μουσικών εκδηλώσεων και φοιτητική λέσχη.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για τη δημιουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου στην περιοχή της Νεάπολης.

Προσέλκυση ενδιαφέροντος

Ανάπλαση του πάρκου Πεδίου του Αρεως, Μουσείου της Αργούς και απέναντι το Δικαστικό Μέγαρο, αναμένεται να αναβαθμίσουν την εικόνα της εισόδου της πόλης και να δώσουν υπεραξία σε ακίνητα στην περιοχή.

Η προοπτική αυτή φαίνεται να έχει στρέψει το ενδιαφέρον προς την περιοχή, με ιδιώτες να απευθύνονται στον Δήμο Βόλου και να ρωτούν για τις επενδύσεις και τα χρονοδιαγράμματα, πριν αποφασίσουν να αναζητήσουν οικόπεδα ή ακίνητα για να επενδύσουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα νοικιάζουν για άλλες χρήσεις, είτε ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις ενοικίων είτε να προχωρήσουν σε λύσεις συμβολαίων, μόλις αυτά λήξουν, προκειμένου να αξιοποιήσουν διαφορετικά και ενδεχομένως με πιο κερδοφόρο τρόπο την περιουσία τους.

Ελένη Χανού, Ταχυδρόμος