Περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά στη Δημόσια Υγεία και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου στους συγκεκριμένους τομείς, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που γίνεται μία τέτοιου μεγέθους επένδυση στην πρόληψη και την υγεία του πληθυσμού», ανέφερε.
Η κ. Αγαπηδάκη εξήγησε ότι, εκτός από την κάθετη στόχευση στους επιμέρους τομείς προτεραιότητας, όπως είναι η πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, υπάρχει παράλληλα μία οριζόντια εστίαση στις ομάδες που μαστίζονται από τις ανισότητες στην υγεία, στη μείωση του χάσματος που υπάρχει στους δείκτες υγείας ανάμεσα στους πολίτες που ανήκουν στα υψηλότερα και στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και στη μείωση της κοινωνικής διαβάθμισης στην υγεία. «Είναι από τις πιο σκληρές μορφές κοινωνικής αδικίας και θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο», σημείωσε.
Αλλαγές στην ΠΦΥ και στον ΕΟΔΥ
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και της Δημόσιας Υγείας, που εντάσσονται στον 3ο πυλώνα του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης».
Ειδικότερα προβλέπεται αναδιοργάνωση της ΠΦΥ, με στόχο να αποκτήσει η χώρα ένα ολοκληρωμένο και ενοποιημένο σύστημα Δημόσιας Υγείας και ΠΦΥ. Η κ. Αγαπηδάκη επεσήμανε ότι η προσπάθεια βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα επιτευχθεί αναπτύσσοντας το δίκτυο των υπηρεσιών που βρίσκονται διάσπαρτες και κατακερματισμένες όλα αυτά τα χρόνια σε Δήμους, Περιφέρειες, στο ΕΣΥ, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία, οργανώνοντάς τα σε ένα ενιαίο δίκτυο, με ισχυρή διοίκηση και αποκεντρωμένη επιχειρησιακή ικανότητα. Σε αυτό το δίκτυο θα ενταχθούν και οι κοινωνικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο ενός μοντέλου «one step care» (μιας στάσης υγεία), προκειμένου να διασφαλίζεται η ολιστική φροντίδα των πολιτών.
Στον ίδιο πυλώνα ανήκει και η αναδιάρθρωση και η αναμόρφωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με σύγχρονα συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης και εθνικό σύστημα εργαστηρίων δημόσιας υγείας, «προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη της επόμενης πανδημίας και να είναι η χώρα σε θέση να αντιδράσει στις απειλές δημόσιας υγείας έγκαιρα».
Επέκταση δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων
Ο 2ος πυλώνας περιλαμβάνει τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, όπως το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» και αυτό για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Εντός του δεύτερου εξαμήνου του έτους θα ξεκινήσουν και άλλα προγράμματα, όπως αυτό για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και για τα καρδιαγγειακά, για τον καρκίνο του πνεύμονα και για τον καρκίνο του δέρματος.
«Υπάρχει σε εξέλιξη και μία πολύ σημαντική προσπάθεια που αφορά στη μόνιμη εγκαθίδρυση υπηρεσιών για τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, προκειμένου να παρέχεται σε όλους ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ)», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός.
Εμβληματικές δράσεις στην πρωτογενή πρόληψη
Η πρωτογενής πρόληψη εντάσσεται στον 1ο πυλώνα του προγράμματος, το οποίο περιέχει μια σειρά «εμβληματικών»-όπως χαρακτηριστικά είπε η κ. Αγαπηδάκη- δράσεων, όπως είναι αυτή για την παιδική παχυσαρκία.
«Μας ζητήθηκε απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να το παρουσιάσουμε στη Γενεύη, λάβαμε πολύ θετικά σχόλια και πρέπει να ξέρετε ότι είναι από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα, με πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη, που εφαρμόζονται σε κράτη – μέλη. Αντίστοιχο πρόγραμμα υπάρχει και για την παχυσαρκία των ενηλίκων, ενώ υλοποιούμε και καινοτόμα εργαλεία, όπως είναι το πρόγραμμα με το σύμβουλο υγείας. Θα έχουμε όλοι στη διάθεσή μας έναν ψηφιακό σύμβουλο υγείας, ο οποίος θα μας κατευθύνει για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Υποχρέωση της Πολιτείας δεν είναι μόνο η περίθαλψη αλλά και η πρόληψη, η προαγωγή και η προστασία της υγείας. Η σημερινή κυβέρνηση έχει κατανοήσει βαθιά τις χρόνιες παθογένειες της χώρας και ξέρει ότι έχει και το σχέδιο και τα εργαλεία αλλά και τους ανθρώπους για να ανατρέψει αυτή τη χρονίζουσα κατάσταση, με στόχο να κερδίσουμε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής».
Z.H. thessaliaeconomy.gr