Αµείωτο διατηρείται το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων, παρότι, όπως όλα δείχνουν, η ζήτηση για κατοικίες µέσω του προγράµµατος «χρυσή βίζα» θα αρχίσει να υποχωρεί τους επόµενους µήνες, λόγω της εκτίναξης του ελάχιστου ύψους επένδυσης που απαιτείται για τη χορήγηση άδειας διαµονής. Σύµφωνα µε στελέχη της αγοράς, αλλάζει πλέον ο χαρακτήρας των αγοραστών και πλέον η Ελλάδα θα αρχίσει να προσελκύει ανθρώπους µεγαλύτερης οικονοµικής επιφάνειας.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έρχονται νέες επενδύσεις από Κινέζους επενδυτές στην αγορά ακινήτων. Βρίσκονται στον προθάλαµο της χώρας και διερευνούν πιθανές ευκαιρίες. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί είναι διαφορετικού χαρακτήρα από τον τυπικό Κινέζο επενδυτή που γνωρίζαµε µέχρι σήµερα και που ενδιαφερόταν για τη λήψη άδειας διαµονής µέσω του προγράµµατος «χρυσή βίζα». Αντί για µικροεπενδυτές, που µάζευαν 250.000 ευρώ από συγγενείς και φίλους για να αγοράσουν ένα διαµέρισµα στην Αθήνα, πλέον ετοιµάζονται να έρθουν επενδυτικές εταιρείες», αναφέρει ο Σταύρος Μονεµβασιώτης, πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοκινεζικής Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης του Επαγγελµατικού Επιµελητηρίου Αθηνών. Μιλώντας στο πλαίσιο πρόσφατου ετήσιου συνεδρίου του συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, ο κ. Μονεµβασιώτης ανέφερε ότι οι κατηγορίες ακινήτων που ενδιαφέρουν τις κινεζικές επενδυτικές εταιρείες, είναι τα εξοχικά και οι τουριστικές επενδύσεις γενικότερα (π.χ. ξενοδοχεία κ.λπ.), οι φοιτητικές κατοικίες, αλλά και τα logistics.

Επίσης, σύµφωνα µε τον ίδιο, η έµφαση δεν είναι αποκλειστικά στην Αττική, αλλά και στην περιφέρεια, όπου στο στόχαστρο βρίσκονται µεγάλες πόλεις µε παρουσία φοιτητών και καλές προσβάσεις. Για παράδειγµα, πόλεις όπως το Ηράκλειο της Κρήτης, τα Ιωάννινα, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσουν πιθανούς προορισµούς κινεζικών κεφαλαίων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη µια πρώτη επένδυση τέτοιου χαρακτήρα βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ και έχει τουριστικό χαρακτήρα.

Οπως τονίζει ο κ. Μονεµβασιώτης, «δηµιουργείται ίσως µια µεγάλη ευκαιρία να φύγουµε από το µοντέλο του µικροεπενδυτή των 250.000 ευρώ και να απευθυνθούµε ως αγορά σε επενδυτικές εταιρείες της Κίνας, που δεν ενδιαφέρονται για ένα µικρό διαµέρισµα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά για µια µεγαλύτερη επένδυση, π.χ. στην περιφέρεια, όπου εντοπίζονται και µεγαλύτερες ευκαιρίες, ιδίως στον τοµέα του τουρισµού». Μάλιστα, επισηµαίνει και τη µεγάλη απήχηση που έχουν οι θεµατικές αναπτύξεις real estate, δηλαδή κάποιο συγκρότηµα µε συγκεκριµένο θέµα. «Στην Κίνα έχει φτιαχτεί ένα συγκρότηµα οµοίωµα της Σαντορίνης, για να το επισκέπτονται όσοι δεν έχουν χρήµατα να ταξιδέψουν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μονεµβασιώτης. Υπενθυµίζεται ότι οι Κινέζοι αποτελούν την κυρίαρχη αγοραστική οµάδα για ακίνητα στην Ελλάδα επί σειρά ετών. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2023 οι επενδύσεις από το Χονγκ Κονγκ ανήλθαν σε 324 εκατ. ευρώ, σηµειώνοντας αύξηση κατά 10,2% σε σχέση µε το 2022. Αντιστοίχως, εκείνες από τη Σιγκαπούρη, όπου επίσης είναι έντονο το κινεζικό στοιχείο, διαµορφώθηκαν σε 103 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 33 εκατ. ευρώ προήλθαν απευθείας από την ίδια την Κίνα, σηµειώνοντας µάλιστα κατακόρυφη αύξηση κατά 106,5% συγκριτικά µε το 2022.

Οσον αφορά το πρόγραµµα «χρυσή βίζα», οι Κινέζοι παραµένουν –και µάλιστα µε χαρακτηριστική διαφορά– η κυρίαρχη οµάδα, καθώς έχουν λάβει 6.820 αρχικές άδειες χορήγησης, που αντιστοιχούν στο 53,5% του συνόλου των 12.742 αδειών, που είχαν εγκριθεί έως τον φετινό Σεπτέµβριο.

Νίκος Χ. Ρουσάνογλου, Καθημερινή