Πληροφορίες περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον όμιλο Μαρινάκη για την απόκτηση του προς πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Forthnet κάνουν τον κύκλο της αγοράς.
Οι πληροφορίες, που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, κάνουν λόγο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες αναφορικά με την απόκτηση από την πλευρά Μαρινάκη των προς πώληση συμμετοχών και δανείων, έναντι ενός τιμήματος που εμφανίζεται να κινείται στα επίπεδα των 40 - 50 εκατ. ευρώ, με σημαντικό δηλαδή "κούρεμα" έναντι των κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει οι τράπεζες στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.
Τραπεζικές πηγές επιβεβαιώνουν στο Capital.gr., την κατάθεση πρότασης από την πλευρά Μαρινάκη και αναφέρουν πως στην παρούσα φάση το ζήτημα βρίσκεται σε φάση συζητήσεων.
Επισημαίνουν ότι λόγω των χαρακτηριστικών της πρότασης, ουδείς μπορεί να προδικάσει την κατάληξη του ενδιαφέροντος. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η πρόταση της πλευράς Μαρινάκη αξιολογείται "με ενδιαφέρον", καθώς διαφοροποιείται σημαντικά από αυτή που είχε εμφανιστεί να είχε καταθέσει ο προηγούμενος ενδιαφερόμενος, το σχήμα Antenna Group – Blackstone, το οποίο διενέργησε προ τριμήνου confirmatory due diligence (οικονομικός, νομικός και λειτουργικός έλεγχος) στη Forthnet.
Η πλευρά Antenna Group – Blackstone, έπειτα από την απόσυρση του ενδιαφέροντος των Vodafone-Wind, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης του συνόλου της έκθεσης που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, είχαν ξεκινήσει επισήμως διαδικασίες συζητήσεων με τη Nomura, σύμβουλο πώλησης, και τις τράπεζες.
Μάλιστα, είχαν φθάσει στο σημείο να πραγματοποιήσουν σχετικές επαφές με προμηθευτές (παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών, τηλεπικοινωνιακού υλικού κ.α.) της Forthnet, μεταξύ των οποίων την Eutelsat Communictions και άλλους.
Η πρόταση που διατυπώθηκε από το σχήμα Antenna Group – Blackstone δεν φάνηκε να ικανοποιεί τις πιστώτριες τράπεζες, κάτι που έφερε στο προσκήνιο τις πληροφορίες περί ενδιαφέροντος του ομίλου Μαρινάκη.
Όταν υπήρξαν οι πρώτες αναφορές στην αγορά περί ενδιαφέροντος για τη Forthnet, κύκλοι του Ομίλου Μαρινάκη είχαν αρκεστεί να αναφέρουν πως "εξετάζουμε κάθε ευκαιρία ισχυροποίησης μας στην ελληνική αγορά".
Άλλες πηγές αναφέρουν πως οι επαφές του Ομίλου Μαρινάκη με τη Forthnet χρονολογούνται προ τετραετίας τουλάχιστον, όταν και ξεκίνησε το ενδιαφέρον του επιχειρηματία Βαγγελη Μαρινάκη για την εγχώρια τηλεοπτική αγορά. Επισημαίνουν, δε, πως η πλευρά Μαρινάκη έχει ήδη υλοποιήσει οικονομικό και νομικό έλεγχο στην Forthnet και οι εξελίξεις στο ζήτημα μπορεί να επιταχυνθούν άμεσα.
Επί του παρόντος, μένει να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη και αυτή η προοπτική πώλησης της εταιρείας που επισήμως τελεί υπό παραχώρηση από τον Νοέμβριο του 2017, όταν και ξεκίνησε η τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία (σ.σ. είχαν προηγηθεί και στο παρελθόν) από τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες αθροιστικά ελέγχουν το 36% της εισηγμένης.
Έχοντας ασκήσει τα δικαιώματα που προέκυψαν ως κάτοχοι μετατρέψιμων ομολογιών, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει ποσοστό 13,69%, η Εθνική Τράπεζα ποσοστό 11,01%, η Alpha Bank ποσοστό 7,69% και η Attika Bank 3,81%. Οι τράπεζες, έχοντας αποκτήσει το σύνολο του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εξέδωσε στο παρελθόν η εταιρεία, από το οποίο έχουν εξασκήσει μέρος του, κατέχουν ουσιαστικά τον έλεγχο της εταιρείας.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν επίσης η Wind Ελλάς με ποσοστό 22,17%, ενώ η Vodafone εμφανίζεται να ελέγχει το 4,1%.
Μέτοχοι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας είναι, επίσης, το κράτος της Τυνησίας, μέσω της Tunisia Telecom, TT ML Limited και GO Plc., με ποσοστό 15,19%, ενώ η συμμετοχή της Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) ανέρχεται στο 15,19%.
Το υπόλοιπο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου βρίσκεται στα χέρια διαφόρων μετόχων, μεταξύ των οποίων και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και σε ελεύθερη διασπορά.
Νίκος Χρυσικόπουλος Capital.gr