Αναστάτωση αλλά και εύλογα ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της προκαλεί η αιφνίδια, εν μέσω καλοκαιριού, απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των μικρών ζυθοποιείων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή (Δήμητρα Μανιφάβα), με την απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστου Δήμα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνησεως στις 25 Ιουλίου 2024 (αριθμός Φύλλου Β4365), αν και η βασική προϋπόθεση για να χαρακτηρισθεί ένα ζυθοποιείο μικρό είναι να έχει ετήσια παραγωγή έως 200.000 εκατόλιτρα, πλέον προβλέπεται ότι εάν ξεπεράσει αυτό το όριο, θα επιβαρύνεται με τον πλήρη ειδικό φόρο κατανάλωσης, αυτόν που ισχύει για τις μεγάλες ζυθοποιίες, από τον πρώτο χρόνο. Τι ίσχυε μέχρι σήμερα; Με βάση απόφαση του 2011 προβλεπόταν ότι τα μικρά ζυθοποιεία είχαν το δικαίωμα να συνεχίζουν να υπάγονται στο καθεστώς μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης, ακόμη και αν ξεπεράσουν το όριο των 200.000 εκατόλιτρων, δικαίωμα που μπορούσαν να το διατηρήσουν μέχρι δύο χρόνια. Η παροχή αυτού του δικαιώματος είχε στην ουσία χαρακτήρα αναπτυξιακού εργαλείου, αφού λειτουργούσε ως παράγων ενίσχυσης της ρευστότητάς τους σε περίπτωση που επιθυμούσαν να περάσουν μόνιμα στη μεγάλη κατηγορία, αυτήν των μεγάλων ζυθοποιείων, με παραγωγή άνω των 200.000 εκατόλιτρων. Μία τουλάχιστον ζυθοποιία, η οποία σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή, είχε ξεπεράσει στο παρελθόν, όπως επισημαίνουν στην εφημερίδα υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς μπίρας στην Ελλάδα, αυτό το όριο, αλλά στη συνέχεια έπεφτε κάτω από αυτό, χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.
Το ζήτημα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ενός εκ των δύο συλλογικών φορέων εκπροσώπησης των επιχειρήσεων ζύθου στην Ελλάδα, εν προκειμένω του Συνδέσμου Μικρών Ανεξάρτητων Ζυθοποιών Ελλάδας (ΣΜΑΖΕ). Με επιστολή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό, ο ΣΜΑΖΕ κατ’ αρχάς εκφράζει την τεράστια έκπληξή του για την «αιφνίδια», όπως χαρακτηρίζει, έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης και υποστηρίζει ότι αυτή «αποστερεί –άνευ ουσιαστικού δημοσιονομικού αντικρίσματος στα δημόσια οικονομικά– τη δυνατότητα αξιοποίησης, από τις μικρές ζυθοποιίες, του προκύπτοντος οικονομικού οφέλους από την αύξηση των πωλήσεών τους καθ’ όλο το έτος αναφοράς, με σοβαρό αντίκτυπο στην τρέχουσα και μελλοντική ρευστότητά τους και υπονομεύει εν τέλει την επιλογή της αξιοποίησης των κεφαλαίων τους σε στρατηγικές επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή τους». Στην ίδια επιστολή ο ΣΜΑΖΕ αφήνει σαφείς αιχμές για τη σκοπιμότητα της εν λόγω απόφασης, καθώς σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «οι μόνοι ωφελούμενοι θα είναι οι πολυεθνικές εταιρείες που σήμερα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς ζύθου».
Στην υπόθεση υπάρχουν δύο ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία: πρώτον, ότι ο ΣΜΑΖΕ έχει αποστείλει μία ακόμη επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό με την οποία ζητεί να του χορηγηθεί έγγραφο υποτιθέμενου αιτήματος που είχε κατατεθεί από τον σύνδεσμο, με το οποίο ο ίδιος ο ΣΜΑΖΕ ζητούσε την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος. Δεύτερον, ο έτερος συλλογικός φορέας εκπροσώπησης του κλάδου, η Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών, στην οποία συμμετέχουν και μεγάλες και μικρές ζυθοποιίες δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως επί της υπουργικής απόφασης.
thessaliaeconomy.gr (από το ρεπορτάζ της Καθημερινής)