Ελλείψεις φορτηγών, rerouting και μείωση στις εισαγωγές χοιρινού είναι μερικά από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα στην Ευρώπη, λόγω του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, αρκετές είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες που επανεξετάζουν τα δρομολόγιά τους, προκειμένου να αποφύγουν να δέσουν τα πλοία τους σε χώρες που έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων έχει ήδη πληγεί από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
«Προς το παρόν, είμαστε σε θέση να παραδώσουμε χοιρινό στη Ρουμανία από τα εργοστάσιά μας στην Ισπανία, αλλά υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τους μεταφορείς”, αναφέρει η Veronica Moje, Sales Representative της ισπανικής εταιρείας κρέατος Hemosa για την αγορά της Ρουμανίας, τονίζοντας μάλιστα ότι οι ελλείψεις σε φορτηγά είναι πολύ μεγάλες. “Την περασμένη εβδομάδα βρήκαμε μόνο τέσσερα φορτηγά στην Ισπανία για να μεταφέρουμε κρέας στη Ρουμανία, ενώ αυτή την εβδομάδα δεν βρήκαμε κανένα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι οδηγοί, που θα αναλάβουν το δρομολόγιο για τις χώρες αυτές, θα μπουν σε καραντίνα”.
ΑΝ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ
Η Moje τονίζει επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα και στην επιλογή της κατάλληλης διαδρομής για την άφιξη των φορτηγών στον προορισμό τους. “Μπορεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να μιλούν για τη δημιουργία ειδικών διαδρομών μόνο για μεταφορείς, αλλά ήδη αντιμετωπίσαμε προβλήματα, μέσω της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας. Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα φορτηγά μετακινούνται μέσω της Αυστρίας, αλλά υπάρχουν προβλήματα και στην Ουγγαρία, ενώ εάν μπλοκαριστούν οι μεταφορές σε όλη την Ευρώπη σε μερικές εβδομάδες, η Ρουμανία θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Θα πεινάσουμε όλοι, καθώς το 70% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά είναι εισαγόμενο”.
ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ Η ΟΜΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Η κατάσταση, που επικρατεί στα Logistics, επηρεάζει και τους παραγωγούς κρέατος στο Βέλγιο, οι οποίοι επωμίζονται τα διόδια των εξαγωγών, τη στιγμή που το lockdown εξαιτίας του κορονοϊου σε αρκετά μέρη του κόσμου δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή εμπορική λειτουργία των αγορών. ς“Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη διαθεσιμότητα βασικών προϊόντων προκύπτουν από τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ όσον αφορά το κρέας, η μείωση της κατανάλωσης δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Αν ποτέ, φτάσει στον προορισμό του”, υπογραμμίζει ο Joris Coenen, Manager Belgian Meat Office. Σημειώνεται ότι προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και μείωση εισαγωγών παρατηρείται και στη μεταφορά πουλερικών.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ- ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΧΟΙΡΙΝΟ: Το 53% της κατανάλωσης ζωικής πρωτεϊνής. Ποσοστό αυτάρκειας < 60% λόγω πανώλης
FnB