Συνολικά 2.500 θέσεις περιλαμβάνει το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ) στον Βόλο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, πιθανότατα, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τις προηγούμενες ημέρες συνεργεία του εργολάβου προχώρησαν στις διαγραμμίσεις των 2.500 θέσεων που περικλείονται από τις οδούς Φιλελλήνων, Αργοναυτών, Βασσάνη και Μαγνήτων.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα, το οποίο στην τελική του μορφή θα περιλαμβάνει 1.000 θέσεις για επισκέπτες και 1.500 θέσεις για μόνιμους κατοίκους Βόλου. Αναφορικά με τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις θέσεις, το σύστημα θα περιλαμβάνει τρεις τομείς, ανάλογα με την περιοχή στην οποία κατοικούν.
Μιλώντας στην εφημερίδα Ταχυδρόμος ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Στάθμευσης της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Βόλου, Κώστας Καραγιάννης, εξηγεί ότι οι διαγραμμίσεις που έχουν γίνει με το μπλε χρώμα αφορούν τις θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ οι διαγραμμίσεις με το λευκό και την αρίθμηση τους επισκέπτες.
«Οσοι κατοικούν στο «τετράγωνο», στο οποίο θα εφαρμοστεί το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης, θα μπορούν να αφήνουν τα οχήματά τους, αλλά ανάλογα με την ακριβή οδό κατοικίας θα γίνεται αντιστοιχία με τους τρεις τομείς που θα εφαρμοστούν», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.
Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης του δικτύου, καθώς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διαγράμμισης, αναμένεται να τοποθετηθούν οι ειδικοί αισθητήρες και να αναπτυχθεί η εφαρμογή μέσω της οποίας θα λειτουργεί το ΣΕΣ.
«Θα υπάρχουν αισθητήρες που θα ειδοποιούν το σύστημα, ώστε να γίνεται αντιληπτό πότε μία θέση καταλαμβάνεται. Οσον αφορά τις θέσεις των επισκεπτών οι χρήστες θα εισάγουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, τη θέση στην οποία έχουν σταθμεύσει, αλλά και τη διάρκεια της στάθμευσής τους, καθώς το ανώτατο όριο παραμονής θα είναι οι τρεις ώρες. Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες θα μπορούν να ολοκληρώσουν την πληρωμή τους, η οποία θα κοστολογείται με ένα ευρώ την ώρα», συμπληρώνει ο κ. Καραγιάννης και τονίζει ότι το χρηματικό ποσό θα είναι το μικρότερο σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Μετά το πέρας των τριών ωρών και εάν ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν έχει μετακινήσει το όχημα, θα αποστέλλεται μέσω της εφαρμογής σήμα στη δημοτική αστυνομία, η οποία θα προβαίνει στις ανάλογες ενέργειες.
Αναφορικά με τους μόνιμους κατοίκους, εκείνοι θα προμηθεύονται την ετήσια κάρτα από τον δήμο Βόλου, ενώ ανάλογα με τον τομέα που θα ανήκουν θα μπορούν να σταθμεύουν σε όλες τις θέσεις της περιοχής.
Παράλληλα στις θέσεις του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης υπάρχουν και θέσεις ΑμεΑ.
Στόχος του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης είναι να αποτραπεί το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στο κέντρο του Βόλου με τα παράνομα παρκαρίσματα ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνει όσους θέλουν να κινούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα στον κεντρικό ιστό.
Ιωάννα Μπουροπούλου, Ταχυδρόμος