Tην εκταμίευση προς την Ελλάδα της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ετσι, το συνολικό ποσό που έχει εισρεύσει μέχρι στιγμής στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενισχύοντας τη ρευστότητά της, έφθασε τα 11 δισ., καθώς η προκαταβολή που είχε δοθεί τον Αύγουστο του 2021 ήταν 3,96 δισ. και η πρώτη δόση, τον Απρίλιο του 2022, ήταν 3,6 δισ. «Είναι μια σημαντική ανάσα ρευστότητας, δεδομένου του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία», σχολίασε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης.
Η χθεσινή δόση αποτελείται από 1,72 δισ. για επιδοτήσεις και 1,84 δισ. για δάνεια. Μάλιστα, η δόση για τα δάνεια δίνεται έξι μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, καθώς εκπληρώθηκαν εγκαίρως τα σχετικά προαπαιτούμενα. Αυτό μεταφράζεται σε όφελος 20-30 εκατ. ευρώ, υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, από τις δύο ετήσιες δόσεις, μόνο η μία περιέχει και δάνεια.
Το αίτημα γι’ αυτή τη δόση είχε υποβληθεί στις 30/9/2022 από τον κ. Σκυλακάκη, αφού ολοκληρώθηκαν τα 28 προβλεπόμενα ορόσημα. Από αυτά, τα δεκαεννέα αφορούσαν μεταρρυθμίσεις, έξι επενδύσεις και τρία δάνεια – αυτά που ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο. Μεταξύ άλλων, τα ορόσημα αφορούσαν τη δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και τα σημεία πώλησης (POS), τη δρομολόγηση συστήματος αμοιβής βάσει επιδόσεων στη δημόσια διοίκηση, την κατάρτιση δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών στον Ε-65, την έναρξη του προγράμματος για τον οικονομικό μετασχηματισμό στον γεωργικό τομέα. Με άλλα λόγια, πολλές από τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ανελήφθησαν και υπό την πίεση των υποχρεώσεων έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση. Και αυτό θα εξακολουθήσει να γίνεται έως την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2026, με τις δυσκολίες να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου. Την υλοποίηση των οροσήμων παρακολουθεί η ειδική υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης, υπό τον διοικητή της Νίκο Μαντζούφα. Τις μεταρρυθμίσεις κανονιστικού χαρακτήρα συντονίζει η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, που υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο στόχος εκταμιεύσεων για το 2022, όπως αναθεωρήθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026, έχει επιτευχθεί πλήρως. Συγκεκριμένα, η εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι στιγμής είναι 3,1 δισ., ενώ το 2022 ήταν 2,8 δισ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το Ταμείο Ανάκαμψης στο 40% της πορείας του έχει εντάξει το 75% των έργων και έχει εκταμιεύσει το 17% των πόρων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης είναι 31,1 δισ., εκ των οποίων τα 12,7 δισ. αφορούν δάνεια και τα 18,4 δισ. επιδοτήσεις.
Ειδικότερα:
1. Στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί προς το παρόν 440 έργα, προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ.
2. Στο σκέλος των δανείων έχουν υποβληθεί προς το παρόν 291 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους 10,5 δισ., εκ των οποίων για τα 68 από αυτά έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,2%, συνολικού προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ.