Σε χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης αναμένεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να κινηθούν οι εξαγωγές στη διάρκεια του 2023. Φαίνεται ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν αρχίσει και επικρατούν στις χώρες – πελάτες των ελληνικών προϊόντων, «χτύπησαν», όπως ήταν αναμενόμενο την ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών. Έτσι, τα «υψηλά σκορ» που κατέγραψε η εξαγωγική δραστηριότητα στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων –ακόμη και το εξαιρετικά δυσμενές 2022– φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν.
Μέχρις ότου οι μεγάλες αγορές επανέλθουν σε ρυθμούς οικονομικής κανονικότητας. Το μήνυμα του Απριλίου, που η αξία των εξαγωγών κατέγραψε αρνητικό πρόσημο, δεν ήταν μια συγκυριακή εξέλιξη –χωρίς ακόμη να είναι σαφές πόση είναι η πτώση του όγκου των εξαγωγών. Αντιθέτως, αποκαλύπτει την αντιστροφή της ανοδικής τάσης που επικρατούσε συνεχώς για 28 μήνες! Είναι προφανές ότι τα επιτελεία των των εξαγωγικών επιχειρήσεων θα βρεθούν – αν δεν το έχουν κάνει ήδη – στη δυσάρεστη θέση να αναθεωρήσουν τα budgets που είχαν καταρτίσει από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, όταν τίποτα δεν έδειχνε την επικείμενη εξαγωγική κόπωση. Και προφανώς θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν την εμπορική τους πολιτική.
Με απλά λόγια να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους, αν θέλουν να διατηρήσουν τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς που κατέχουν. Είναι γνωστό ότι πέρυσι, αλλά και φέτος προχώρησαν σε υψηλές ανατιμήσεις. Αν θέλουν να κρατήσουν τους όγκους εξαγωγής, θα πρέπει να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. Τον περασμένο Ιανουάριο, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτή την εξέλιξη. Το 2023 ξεκίνησε με ανάπτυξη 30,2% και η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με ανάπτυξη 36,7%. Ιστορικό ρεκόρ! Η κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται μετά τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο έπεσε στο 19,9%, προφανώς υψηλό ποσοστό, αλλά απείχε σημαντικά από τις προηγούμενες επιδόσεις. Και τον Μάρτιο ο ρυθμός ανόδου των ελληνικών εξαγωγών έγινε, αιφνιδίως, μονοψήφιος. Έπεσε στο στο 5,7%.
Για τους προσεκτικούς παρατηρητές των οικονομικών εξελίξεων, το αρνητικό πρόσημο του Απριλίου δεν αποτελούσε έκπληξη. Ήδη η Γερμανία – η τρίτη σε μέγεθος χώρα πελάτης των ελληνικών προϊόντων – βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση (δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ), αλλά και οι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, που απορροφούν την πλειονότητα των ελληνικών εξαγωγών, αντιμετωπίζουν μεγάλη καταναλωτική κόπωση και υψηλό πληθωρισμό τροφίμων.
Τα νέα δεδομένα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Μιλώντας προς το BD η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), επισημαίνει ότι ο υψηλός,πληθωρισμός και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες είναι η βασική αιτία της κάμψης, που φαίνεται να έχει ως αφετηρία τον Απρίλιο.
Ωστόσο η ίδια, αν και αδυνατεί όπως είπε να προβλέψει την εξέλιξη μέσα σ΄αυτό περιβάλλον, δηλώνει αισιόδοξη και θεωρεί ότι φέτος η αξία των εξαγωγών θα έχει θετικό πρόσημο, έστω κι αν, εντέλει, είναι μονοψήφιος ο ρυθμός ανάπτυξης. Το μόνο θετικό, όπως σημειώνει, είναι πως μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα, διότι οι εισαγωγές μειώθηκαν τον Απρίλιο περισσότερο από τις εξαγωγές. Βέβαια η πτώση του Απριλίου είναι 4,3% και χωρίς τα πετρελαιοειδή είναι 2,8%, όμως παρατηρώντας την πορεία τους από τον Ιανουάριο και εντεύθεν, είναι προφανής η συγκράτηση της δυναμικής τους.
Δημήτρης Χαροντάκης, businessdaily.gr