Δεκάδες κατοικίες, αγροτεμάχια με κτίσματα, οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία, θέσεις πάρκινγκ, βιομηχανικοί και βιοτεχνικοί χώροι εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει το μενού των πλειστηριασμών ακινήτων που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλία.
Ήδη από την 1η Ιουνίου 2021, δηλαδή με την έναρξη του νέου πτωχευτικού νόμου, έχοντας αρθεί κάθε περιορισμός για πλειστηριασμούς, οι τράπεζες έχουν κινήσει τις διαδικασίες για 3.500 υποθέσεις μέχρι το τέλος του έτους, εκ των οποίων οι 157 αφορούν στη Θεσσαλία.
Στη Λάρισα
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελευθερία η οποία δημοσιεύει στοιχεία από το νομό Λάρισας, από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τις 22 Δεκεμβρίου, είναι προγραμματισμένο να βγουν από πιστωτικά ιδρύματα στο «σφυρί» 58 περιουσίες Λαρισαίων οφειλετών, εκ των οποίων αρκετά είναι ακίνητα μεγάλης αξίας, ακόμη και άνω του 1 εκατ. ευρώ, γνωστών και επωνύμων επιχειρηματιών της περιοχής.
Στην πραγματικότητα βέβαια οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις, η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων και άλλων νομικών κινήσεων αφορούν σε μη ευάλωτα νοικοκυριά και δανειολήπτες που δεν επλήγησαν από την πανδημία, ωστόσο από τα στοιχεία που καταχωρούνται στη σχετική πλατφόρμα e-auction προκύπτει πως οι πλειστηριασμοί έχουν επανακάμψει δυναμικά...
Ενδεικτικά αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί, οι οποίοι αφορούν παλαιές υποθέσεις που ήταν ήδη έτοιμες οι διαδικασίες. Στον Δήμο Λαρισαίων συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διαδικασία εκποίησης 44 ακινήτων, εκ των οποίων οι 20 είναι κατοικίες, ακόμη και πρώτης, αλλά όχι ευάλωτων νοικοκυριών και 4 καταστημάτων.
Στον Δήμο Τυρνάβου θα εκποιηθούν 6 ακίνητα, εκ των οποίων τα 3 είναι αγροτεμάχια, το ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα και το τρίτο κατάστημα. Στην Ελασσόνα προγραμματίστηκε ένας πλειστηριασμός αγροτεμαχίου με κτίσμα, ενώ στον Δήμο Κιλελέρ προγραμματίζονται 7 πλειστηριασμοί, για τρεις βιομηχανικούς-βιοτεχνικούς χώρους, για 2 αγροτεμάχια, για μία κατοικία και για ένα οικόπεδο με κτίσμα. Βέβαια το πόσοι από αυτούς θα κατακυρωθούν και πόσοι θα ματαιωθούν λόγω έλλειψης πλειοδοτών είναι για την ώρα άγνωστο, αλλά η λίστα όλο και εμπλουτίζεται...
Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις συμβολαιογράφων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και μάλιστα ευάλωτων νοικοκυριών δεν αναμένεται να δούμε πριν από τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων και μάλιστα, τουλάχιστον, τρεις μήνες μετά.
Διότι ο Φορέας θα αποκτά αναγκαστικά την κατοικία του ευάλωτου νοικοκυριού και θα μπορεί να προχωρήσει σε πλειστηριασμό μόνο εάν ο πρώην ιδιοκτήτης δεν πληρώσει τρία ενοίκια (ενώ μπορεί να παίρνει και 5ετές επίδομα στέγασης). Για τους υπόλοιπους, δηλαδή τους μη ευάλωτους, οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις ισχύουν και πραγματοποιούνται κανονικά. Από τα στοιχεία των πλειστηριασμών προκύπτει ότι όσοι διενεργούνται σήμερα, αφορούν περιπτώσεις των οποίων τα δάνεια είχαν «κοκκινίσει» ή καταγγελθεί ένα με δύο χρόνια πριν από την πανδημία. Δηλαδή πρόκειται για περιπτώσεις που είτε δεν εμπίπτουν σε ευάλωτα νοικοκυριά, είτε στους πληττόμενους από την πανδημία.
Επιπλέον, ο πλειστηριασμός αποτελεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία και για τον λόγο αυτόν αποτελεί την ύστατη λύση για τους πιστωτές. Επιπλέον, η 18μηνη πλήρης προστασία από κάθε νομική διαδικασία προς τον πλειστηριασμό λόγω πανδημίας έχει καθυστερήσει όλες τις σχετικές ενέργειες τουλάχιστον κατά εννέα με 12 μήνες. Ακόμη, τα στοιχεία των πλειστηριασμών δείχνουν ότι ούτε το ένα τρίτο δεν ολοκληρώνεται επιτυχώς, κυρίως λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.
Δίχτυ σε ευάλωτους
Σε κάθε περίπτωση τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πληττόμενοι από την πανδημία εξακολουθούν να προστατεύονται. Θυμίζουμε πως από την 1η Ιουνίου έχει ενεργοποιηθεί νέος πτωχευτικός νόμος, όπου ηλεκτρονικά, κάθε οφειλέτης, μπορεί να ζητήσει ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Εάν αποτύχει η ρύθμιση και ανήκει σε ευάλωτες ομάδες, τότε προβλέπεται η πτώχευση και 2η ευκαιρία, με στεγαστικό επίδομα για μίσθωση της πρώτης κατοικίας. Μέχρι σήμερα πάνω από 30.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Πάντως για να χαρακτηριστεί κάποιος οφειλέτης ευάλωτος και να γλιτώσει τον πλειστηριασμό της κατοικίας θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό του εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ εάν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ζ.Η. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Γιώργο Νούλη Ελευθερία)