Σε δύο ακόμα εταιρείες τροφίμων, την Εδεσμα και την Κρεμέλ, εισέρχεται ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής (Δήμητρα Μανιφάβα).
Η πρώτη, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και μετράει 122 χρόνια ζωής, δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων φαγητών, σαλατών και τυροκομικών, ενώ η δεύτερη που ιδρύθηκε το 1990, στο Ηράκλειο Κρήτης, δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλειμμάτων και τυριών, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει έντονη παρουσία εντός και εκτός Ελλάδας στην κατηγορία των φυτικών «τυριών», στα λεγόμενα plant - based προϊόντα, που αποτελεί μία από τις πλέον ανερχόμενες κατηγορίες τροφίμων παγκοσμίως.
Υπενθυμίζεται δε ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα ανακοινώθηκε η κατ’ αρχήν συμφωνία για είσοδο του Σπ. Θεοδωρόπουλου και του fund EOS Capital Partners στην εταιρεία της Λάρισας Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.
Η ιστορία της εταιρείας Εδεσμα ξεκινάει στην αυγή του 20ού αιώνα, το 1900 στη Σμύρνη, ως αλλαντοποιείο, από τον Δημήτρη Γανιώτη. Το 1914, πριν δηλαδή από την καταστροφή της Σμύρνης, μεταφέρει την έδρα της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη. Από το 1991 εδρεύει στην ΒΙΠΕ Σίνδου, εποχή που η Εδεσμα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών ιδρύοντας την Aμβροσία ΕΠΕ.
Στο τιμόνι και των δύο επιχειρήσεων βρίσκονται σήμερα τα παιδιά των δύο θυγατέρων του Δημήτρη Γανιώτη, ο Δημήτρης και η Κατερίνα Χατζηγεωργίου και η Εύα και Μαρία Μαυρίδου.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 2020 η Εδεσμα είχε κύκλο εργασιών 43,03 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 505.880 ευρώ. Η θυγατρική εταιρεία, η Αμβροσία, είχε τζίρο 11 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 123.779 ευρώ.
Η Κρεμέλ δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων από το 1990 και διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Κρήτης. Η εταιρεία παράγει εδέσματα γιαουρτιού, spreads, εδέσματα σε άλμη, τηγμένα τυριά, φυτικά «τυριά», υποκατάστατα τυριού και μέλι.
Το 2020 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 16,08 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο EBITDA εκτοξεύτηκε στο 22,54% από 10,66% το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το 2016 ο τζίρος της ήταν 4,8 εκατ. ευρώ, το 2017 6,63 εκατ. ευρώ, το 2018 8,31 εκατ. ευρώ και το 2019 12,39 εκατ. ευρώ. Στην αμερικανική αγορά έχει εισέλθει μέσω Good Planet Foods.
Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές σε πάνω από 15 χώρες, σε Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία, αλλά και Ντουμπάι.
Z.H. thessaliaeconomy.gr