Εφοδο στις εταιρείες προµήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, υπό τον φόβο ενός νέου σκανδάλου τύπου Energa - Hellas Power, που µαύρισε την αγορά ενέργειας και στοίχισε την ανάπτυξη ενός ισχυρού ανταγωνισµού, ξεκίνησε η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), περνώντας από κόσκινο όλους τους ιδιώτες προµηθευτές.
Τα ραβασάκια της ΡΑΕ έχουν σταλεί προς όλους, µε τη λίστα να περιλαµβάνει όχι µόνον τους ισχυρούς εκπροσώπους του κλάδου που συγκροτούν οι Protergia, Ηρων, Elpedison, Watt+Volt, αλλά και όλους τους άλλους µικρότερους παίκτες της αγοράς, όπως NRG, Volterra, ΕΛ.ΤΑ., Green, ΚΕΝ, Volton κ.ά.
Στο επίκεντρο της έρευνας που ξεκίνησε τις προηγούµενες ηµέρες είναι οι συνθήκες βιωσιµότητας των εταιρειών, η τιµολογιακή πολιτική και οι προσφορές, τα έσοδα και οι ληξιπρόθεσµες οφειλές, οι εισπράξεις τους, οι οφειλές των ρυθµιζόµενων χρεώσεων, η στρατηγική και τα πλάνα της επόµενης ηµέρας.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι ανησυχίες της ΡΑΕ έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστηµα λόγω των µεγάλων προβληµάτων ρευστότητας που αντιµετωπίζουν εταιρείες του λιανεµπορίου, µε αποτέλεσµα, όπως αναφέρουν αρµόδιες πηγές, να παρακρατούν τα έσοδα από τις ρυθµιζόµενες χρεώσεις που εισπράττουν µέσω των λογαριασµών ρεύµατος.
Σήµερα, οι ρυθµιζόµενες χρεώσεις αντιστοιχούν περίπου στο 50% του οικιακού λογαριασµού ηλεκτρικής ενέργειας και σε αυτές περιλαµβάνονται οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), η χρέωση χρήσης του συστήµατος µεταφοράς που καταβάλλεται στον Ανεξάρτητο ∆ιαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α∆ΜΗΕ), η χρέωση χρήσης του συστήµατος διανοµής που αποδίδεται στον ∆ιαχειριστή Ελληνικού ∆ικτύου ∆ιανοµής Ηλεκτρικής Ενέργειας (∆Ε∆∆ΗΕ) και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκποµπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) που διατίθεται για την αποζηµίωση των παραγωγών ΑΠΕ και αποδίδεται στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Παρόµοια πρακτική είχε υιοθετήσει και η φούσκα της Energa - Hellas Power. Η εταιρεία εισέπραττε από τους κα- ταναλωτές αλλά δεν κατέβαλλε στο ∆ηµόσιο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας, που µεταγενέστερα βγήκε από τους λογαριασµούς ρεύµατος φεσώνοντας µε πάνω από 250 εκατ. ευρώ την αγορά. Εξαιτίας του µεγάλου σκανδάλου και παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει έξι χρόνια, οι ανταγωνιστές της ∆ΕΗ συνεχίζουν να πληρώνουν το έλλειµµα αξιοπιστίας που υπάρχει στους καταναλωτές, διατηρώντας ακλόνητο το µονοπώλιο της Επιχείρησης που συνεχίζει να ελέγχει το 82,7%.
Η απόφαση της ΡΑΕ στοιχίζεται µε τα µέτρα προληπτικού χαρακτήρα που επιδιώκει να πάρει για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και µε τα σύννεφα που αρχίζουν να πυκνώνουν για ορισµένες εταιρείες.
Στο κόκκινο, κατά πληροφορίες, εµφανίζεται εταιρεία από τους µικρούς παίκτες της αγοράς µε δραστηριότητες και σε άλλους τοµείς πέραν της ενέργειας, ενώ ο προβληµατισµός επεκτείνεται από την παρακράτηση των ρυθµιζόµενων χρεώσεων και από µεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.
Στράγγιξαν από ρευστό ξανά τα ΕΛΤΑ
Τα προβλήµατα ρευστότητας που αντιµετωπίζουν τα ΕΛ.ΤΑ. εξαιτίας της δυστοκίας της Πολιτείας στην καταβολή αποζηµίωσης για την καθολική υπηρεσία (δηλαδή την υποχρέωση παράδοσης επιστολών σε ολόκληρη τη χώρα) έχουν αρχίσει να δηµιουργούν ξανά προβλήµατα συνέπειας στην απόδοση των χρηµάτων στη ∆ΕΗ.
Το θέµα είχε ανακύψει πριν από έναν χρόνο, αλλά επανήλθε τους τελευταίους µήνες, µε τα Ελληνικά Ταχυδροµεία να παρακρατούν τους λογαριασµούς ρεύµατος που καταβάλλουν οι καταναλωτές. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για οφειλές της τάξης των 40 εκατ. ευρώ προς την Επιχείρηση, τις οποίες τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν δώσει υποσχέσεις ότι θα αποπληρώσουν µόλις αποζηµιωθούν από το Ελληνικό ∆ηµόσιο.
Για τις εκκρεµότητες που αφορούν την αποζηµίωση της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2013, 2014, 2015, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων (ΕΕΤΤ) έχει αποφανθεί ότι η επιδότηση που θα λάβουν τα ΕΛ.ΤΑ. θα ανέλθει στο ύψος των 128 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση εξακολουθούν να θεωρούν µεγάλο το ποσό και είναι αβέβαιο τι κεφάλαιο θα εκταµιευτεί τελικά, ενώ εκκρεµεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των κυρίων Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Παππά.
Η τιµολογιακή πολιτική των ΕΛ.ΤΑ. κυρίως στη µέση τάση έχει µπει στο στόχαστρο της αγοράς λόγω του άλµατος που έχει γίνει τους τελευταίους µήνες στα µερίδια αγοράς.
Τα Ελληνικά Ταχυδροµεία έχουν περίπου 150 παροχές στην κατηγορία αυτή και έχουν ανέβει αισθητά στην κλίµακα, µε την αγορά να τα κατηγορεί ότι πουλούν µε πολύ υψηλές εκπτώσεις, όταν οι τιµές προσδιορίζονται στα 58-59 ευρώ ανά µεγαβατώρα.
Επικίνδυνη η επιθετική πολιτική τιµών
Η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει να καλεί σε ακρόαση από την προηγούµενη εβδοµάδα τις εταιρείες προκειµένου να διαπιστώσει µε βάση τα στοιχεία που θα προσκοµιστούν ποιες εξ αυτών αντιµετωπίζουν προβλήµατα και πώς η αγορά µπορεί να αναπτυχθεί σε στέρεες βάσεις, χωρίς να απειλείται από νέα κανόνια.
Ο λόγος είναι ο οξύτατος ανταγωνισµός που ανα- πτύσσεται στην προµήθεια ηλεκτρικής ενέργειας τους τελευταίους µήνες, µε αποτέλεσµα πολλές εταιρείες να θυσιάζουν το όποιο κέρδος στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελατολόγιο µε όπλο τις τιµές.
Σε µια αγορά όµως µε τεράστιο κόστος στην προµήθεια ρεύµατος, η πολιτική αυτή καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη για την ανάπτυξή τους, στραγγίζοντας τη ρευστότητα, την οποία φαίνεται να συντηρούν µε τεχνητούς τρόπους.
«Ο ανταγωνισµός που αναπτύσσεται στην αγορά δεν είναι υγιής», αναφέρει επιχειρηµα- τίας του κλάδου, τονίζοντας ότι «όταν υπάρχει µια δεξαµενή 6 εκατοµµυρίων ρολογιών της ∆ΕΗ, το να χτυπάς µε τόσο επιθετικές τιµές δοκιµάζει τα όρια βιωσιµότητάς σου».
Οπως σηµειώνει, ένα νέο κανόνι στην αγορά θα αποτελούσε βαρύτατο πλήγµα και τότε «µόνο η πώληση τµήµατος της ∆ΕΗ θα µπορούσε να δηµιουργήσει συνθήκες ανταγωνισµού στην αγορά».
Ο ανελέητος πόλεµος τιµών µεταξύ των ιδιωτών προµηθευτών καθίσταται ακριβό σπορ και για έναν επιπλέον λόγο: η χρέωση προµηθευτή (Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασµού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, το γνωστό ΠΧΕΦΕΛ) που ξεκίνησαν να πληρώνουν οι εταιρείες το φθινόπωρο του 2016 για να µειωθεί το µεγάλο έλλειµµα του Ειδικού Λογαριασµού Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) και οι υψηλές τιµές στις οποίες κλείνουν οι δηµοπρασίες ρεύµατος (ΝΟΜΕ) έχουν ανεβάσει το κόστος.
Η απόφαση της κυβέρνησης να µειώσει τη χρέωση προµηθευτή δίνει ανάσα στις εταιρείες, σίγουρα όµως δεν είναι η λύση του προβλήµατος σε µια αγορά που προσπαθεί να αναπτυχθεί αλλά µετ’ εµποδίων.
Μαριάννα Τζάνε (Business Stories)