Συνεργασία με εταιρεία καυσίμων και στον Βόλο φέρεται πως είχε ο δολοφονηθείς Γιάννης Σκαφτούρος, ενώ φέρεται να είχε στόλο με φορτηγά αυτοκίνητα που παρέδιδαν, εκτός των άλλων, σκραπ σε μεγάλη εταιρεία στη Μαγνησία.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, συνεργάτες του Γ. Σκαφτούρου φέρονται να ξυλοκόπησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 υπάλληλο αυτής της εταιρείας, γιατί θεώρησαν ότι το θύμα δεν ζύγιζε, επωφελώς για αυτούς, τα φορτία, στα οποία όμως, υπήρχαν και πολλοί τόνοι με χώμα… Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της; Κυριακής και το ρεπορτάζ του Βασ. Λαμπρόπουλου, «ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε σειρά επαφών με ποινικούς από Αθήνα, Αίγιο, Πάτρα, Ζάκυνθο, ύποπτες διασυνδέσεις με αστυνομικούς από Αττική, με λιμενικούς από την Πελοπόννησο και συνεργασία με εταιρείες στην Αττική, στον Βόλο, αλλά και επαφή με επιχειρηματία στην Καλαμάτα.
Άτομα από το συγγενικό περιβάλλον του έχουν κατηγορηθεί, προ τριετίας, ως συνδιοργανωτές με Κύπριο επιχειρηματία για μεταφορά ουσιών νόθευσης καυσίμων από τη Βουλγαρία. Προ τριετίας επίσης ο Γιάννης Σκαφτούρος είχε συλληφθεί στα σύνορα Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας με παράνομο οπλισμό και παραδόθηκε από τις Αρχές της γειτονικής χώρας στην ΕΛΑΣ στον Προμαχώνα. Παράλληλα, ποινικοί από το στενό περιβάλλον του (εμφανίζονται και αυτοί ως ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων) είχαν συνεχή επαφή με αντιεξουσιαστές και είχαν κατηγορηθεί για σωρεία βομβιστικών επιθέσεων και πλέον έχουν αποσυρθεί από την ένοπλη δράση. Ακόμη είχε στόλο με φορτηγά αυτοκίνητα που παρέδιδαν εκτός των άλλων σκραπ σε μεγάλη εταιρεία στη Μαγνησία. Μάλιστα συνεργάτες του φαίνεται πως ξυλοκόπησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 υπάλληλο αυτής της εταιρείας γιατί θεώρησαν ότι το θύμα δεν ζύγιζε, επωφελώς για αυτούς, τα φορτία, στα οποία όμως υπήρχαν και πολλοί τόνοι με χώμα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «οι αρχές Ασφαλείας που ερευνούν και τα κίνητρα της δολοφονικής επίθεσης εξετάζουν, εκτός από τη σημαντική εμπλοκή του σε λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, υπόθεση διακίνησης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών από Αλβανούς, που φαίνεται να γνώριζε ο δολοφονηθείς. Επιπλέον, ερευνώνται συναλλαγές του με γνωστή ελληνική επιχείρηση και μεταφορά σιδηρικών σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπου φαίνεται να είχε και ιδιόκτητα πρατήρια καυσίμων. Εξετάζονται επίσης ορισμένες προγενέστερες αιματηρές επιθέσεις, όπως εκείνη τον Μάιο του 2016 στον Κηφισό, εναντίον σημαντικού γιατρού του Γενικού Κρατικού Νίκαιας (τραυματίστηκε, αλλά διέφυγε τον κίνδυνο) που χειριζόταν τον ιατρικό φάκελο του δολοφονηθέντος που τότε επεδίωκε να βγει από τη φυλακή.
Ακόμη, κύριο ζητούμενο για τα στελέχη της ΕΛΑΣ είναι η απάντηση στο ερώτημα: Γιατί, ενώ, το καλοκαίρι του 2020 φαίνεται να υπήρξε σε ξενοδοχείο στο Καβούρι συνάντηση των πρωταγωνιστών της ελληνικής μαφίας – με τη συμμετοχή του Γιάννη Σκαφτούρου – για να υπάρξει «μορατόριουμ» μεταξύ των ποινικών, άρχισε νέος κύκλος δολοφονιών με τελευταίο θύμα τον 54χρονο. Κι όλα αυτά, ενώ, φαίνεται να διαπιστώνονται από επιτελείς της Κατεχάκη πλημμελείς ενέργειες και έλλειψη αποτελεσματικότητας από αξιωματικούς σε καίριες θέσεις στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που έχει αναλάβει τις έρευνες για τα 25 «συμβόλαια θανάτου» που έχουν καταγραφεί την τελευταία πενταετία και σχεδόν όλα έχουν μείνει ανεξιχνίαστα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την έρευνα για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου είχε αναλάβει μία μεικτή «ομάδα κρούσης» από διάφορες υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής, ενώ μόνο τυχαίες δεν μπορεί να θεωρηθούν οι αλλαγές που αποφασίστηκαν σε κρίσιμα πόστα».
Αλληλουχία «συμβολαίων θανάτου»
Όσον αφορά στους λόγους δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασ. Λαμπρόπουλου, «τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προέρχεται από παλιά βεντέτα ποινικών των δυτικών προαστίων. Όμως, επανεξετάζουν την απόπειρα δολοφονίας, τον Ιούλιο του 2020, έξω από κατάστημα στη Βούλα ενός 50χρονου που είχε συνάντηση με συγγενείς ενός ιδιώτη που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για λαθρεμπόριο καυσίμων και ο οποίος φαίνεται να είχε φιλικές σχέσεις με τον Γιάννη Σκαφτούρο. Ο 50χρονος που μόλις είχε γυρίσει από τη Μύκονο σώθηκε γιατί αντελήφθη γρήγορα τους δύο εκτελεστές που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και έτρεξε προς το θωρακισμένο αυτοκίνητο. Αργότερα καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση για παλαιότερη υπόθεση εκβιασμών, όπου αρνήθηκε τις κατηγορίες. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ερευνούν αν αυτή η εγκληματική επίθεση μπορεί να εντάσσεται στην αλληλουχία των «συμβολαίων θανάτου» που οδήγησαν κα στη δολοφονία του 53χρονου προ δύο εβδομάδων.
Σημειώνεται ότι ο 53χρονος που είχε πυροβοληθεί πριν από ενάμιση χρόνο στη Βούλα είχε κατηγορηθεί ως μέλος της ίδιας συμμορίας με τον Γιάννη Σκαφτούρο το 2002. Όμως, από τότε φαίνεται να υπήρξαν διαφοροποιήσεις και ανακατατάξεις στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο η εν λόγω εγκληματική ενέργεια στα Δερβενοχώρια να σχετίζεται με «πόλεμο» ιδιωτών στον χώρο του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλλά και τσιγάρων. Ορισμένοι από αυτούς έχουν κατηγορηθεί, προ μερικών ετών, για συμμετοχή και σε συμμορίες εκβιαστών με την εμπλοκή κυρίως Αλβανών ποινικών συνεργατών Έλληνα «νονού» που είχε δολοφονηθεί προ τετραετίας. Επιπλέον, φαίνεται να διατηρούν επαφές με Ρωσοπόντιους λαθρέμπορους τσιγάρων, αλλά και με αστυνομικούς».