Για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον κορωνοϊό, το πώς θα προστατεύσουν όχι μόνον τους εαυτούς τους αλλά και τις οικογένειές τους από τη μετάδοσή του είναι μια σημαντική πηγή άγχους. Μια διέξοδο δίνουν ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που διετίθεντο μέσω Αirbnb, προσφέροντας δωρεάν τους χώρους τους σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως γράφει η Καθημερινή, η πρωτοβουλία ξεκίνησε περίπου ταυτόχρονα από κάποιους μεμονωμένους ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα, αλλά και μια ομάδα ιδιοκτητών ή διαχειριστών τέτοιων χώρων, την Αirbnb Greece. «Θέλουμε να δώσουμε τα σπίτια μας, που νοικιάζαμε μέσω Αirbnb, σε ιατρικό προσωπικό, σε όσους αυτή την περίοδο εργάζονται με ζήλο και αυταπάρνηση υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», λέει ο διαχειριστής της σελίδας της Αirbnb Greece στο Facebook, Στράτος Ζαφειριάδης. «Είναι μια διέξοδος γι’ αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή, είτε για να ξεκουραστούν είτε για να απομονωθούν από τις
οικογένειές τους».

Μέχρι στιγμής, τα σπίτια που έχουν προσφερθεί είναι περί τα 40 και έχουν διατεθεί όλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται απλώς για ακίνητα που έμειναν αδιάθετα λόγω ακυρώσεων. «Οι πιο πολλοί είχαν κρατήσεις γι’ αυτή την περίοδο και τις έχουν ακυρώσει οι ίδιοι, επιστρέφοντας το σύνολο των χρημάτων. Αυτό άλλωστε πρότεινε και η Airbnb, χωρίς βέβαια να το επιβάλει». Τα ακίνητα που έχουν διατεθεί δεν βρίσκονται μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Χαλκίδα, η Καλαμάτα, η Ζάκυνθος, η Ερμούπολη. «Εγώ προσωπικά έχω δύο διαμερίσματα στην πλατφόρμα και τα έχω παραχωρήσει και τα δύο, το ένα σε ένα γιατρό σε νοσοκομείο της Αθήνας και το άλλο σε μια ξεναγό, η οποία τις τελευταίες ημέρες πριν σταματήσει να εργάζεται είχε συμπτώματα και ήθελε να μείνει μακριά από τους γονείς της, με τους οποίους κατοικεί στο ίδιο σπίτι, μέχρι να σιγουρευτεί ότι είναι καλά», λέει ο κ. Ζαφειριάδης. «Κατά τη γνώμη μου, πάντως, θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε κάποια οργανωμένη πλατφόρμα από την πολιτεία ή τα μεγάλα νοσοκομεία για όποιον επιθυμεί να διαθέσει το ακίνητό του σε γιατρούς και νοσηλευτές».

Ενας από τους ανθρώπους που έκαναν χρήση της πλατφόρμας είναι γιατρός σε κέντρο αναφοράς του κορωνοϊού (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας, η ίδια ωστόσο ήθελε να παραμείνει ανώνυμη). «Εμαθα για την υπόθεση αυτή μέσω μιας φίλης που ασχολείται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μένω με τους γονείς μου και όλες αυτές τις ημέρες ανησυχώ μήπως τους μεταδώσω τον ιό. Οταν εργάζεσαι για ατελείωτες ώρες λαμβάνοντας μέτρα προστασίας, δεν αντέχεις να κυκλοφορείς και στο σπίτι με γάντια και μάσκες. Ομως ο “νεκρός χρόνος” επώασης του ιού μπορεί να σε ξεγελάσει, να νομίζεις ότι είσαι καλά και να τον μεταδώσεις. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για εμένα ότι πλέον μπορώ να απομονωθώ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που προσφέρουν αφιλοκερδώς τα σπίτια τους».

Από Καθημερινή (Γιώργος Λιαλιός)

Έντυπη