Προωθείται ο μεγάλος διαγωνισμός για δίκτυο ασύρματης πρόσβασης σε 2.500 σημείο της χώρας. Οι δυσκολίες στα έργα πληροφορικής και οι προκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Με το μεγάλο έργο της εγκατάστασης σημείων ασύρματης πρόσβασης στο internet (WiFi) σε όλη τη χώρα συνεχίζεται ο μαραθώνιος των έργων πληροφορικής στο Δημόσιο, την ώρα που προχωρούν οι προετοιμασίες και για αντίστοιχα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, στα οποία, όπως υπογραμμίζουν όσοι παρακολουθούν τις προετοιμασίες, δεν θα υπάρχουν περιθώρια για εμπλοκές και καθυστερήσεις.

Ειδικότερα, προκηρύσσεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» που αφορά την εγκατάσταση υποδομής για πρόσβαση στο Internet σε 2.500 σημεία της χώρας. Πρόκειται για ένα ακόμα έργο που βγάζει στον αέρα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο δίνουν αγώνα δρόμου ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί.

Όμως τόσο στο υπουργείο, όσο και μεταξύ των στελεχών της αγοράς τεχνολογίας, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη δυνατότητα να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι προκηρύξεις:

Πρώτον επειδή οι πολιτικοί προϊστάμενοι υπουργείων και υπηρεσιών θέλουν να πηγαίνουν αργά τα έργα για να αποφεύγουν καταγγελίες και συγκρούσεις με επιχειρήσεις.

Δεύτερον, επειδή και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις είναι λίγες, σε σχέση με τον τεράστιο όγκο έργων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης ή / και στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού». Οι άνθρωποι της αγοράς τεχνολογίας υπενθυμίζουν πως οι εταιρείες που μπορούν να υλοποιήσουν μεγάλα έργα είναι πρακτικά ελάχιστες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξάλλου, που παρακολουθούν την προετοιμασία για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνουν ότι έχει μεγάλη σημασία να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα πληροφορικής χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, που ήταν συνηθισμένες ως τώρα, καθώς σημαντικό μέρος των επιδοτήσεων από το νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό θα κατευθυνθούν στην ψηφιοποίηση του Δημοσίου. Κυρίως, δηλαδή, στο μεγαλόπνοο έργο της μεταφοράς των δεδομένων των δημοσίων υπηρεσιών σε cloud, ώστε να τεθεί πραγματικά σε ψηφιακή λειτουργία το Δημόσιο.

Το κόστος ενδεχόμενων καθυστερήσεων σε αυτά τα έργα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να προωθηθούν σε σχετικά σύντομες προθεσμίες, ενώ δεν θα υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση οι δυνατότητες που υπήρχαν στο ΕΣΠΑ για μετάθεση προθεσμιών στο μέλλον, αφού οι καθυστερήσεις θα οδηγούν σε περικοπή χρηματοδοτήσεων.

Πέραν των σχεδιασμών για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν, πάντως, στόχο να βγάζουν με ταχείς ρυθμούς έργα, σχεδόν έναν νέο διαγωνισμό την εβδομάδα. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με άλλα υπουργεία που έχουν στο συρτάρι τους κρίσιμα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του Δημοσίου, δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα υπάρχει ανησυχία για τους ρυθμούς προετοιμασίας του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο έχουν ενταχθεί κρίσιμα έργα για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για την απονομή Δικαιοσύνης.

Πρόσβαση WiFi παντού

To «WiFi4GR» είναι έργο προϋπολογισμού άνω των 14 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου οι (μέχρι και) τρεις ανάδοχοι που θα επιλεγούν δεν θα αναλάβουν μόνο την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής, αλλά και τη λειτουργία της για τουλάχιστον τρία χρόνια. Έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος όταν εγκαταστάθηκαν εκατοντάδες σημεία πρόσβασης (access points) σε πολλούς δήμους της χώρας, τα περισσότερα από τα οποία είτε δεν λειτούργησαν ποτέ, είτε σταμάτησαν να λειτουργούν έπειτα από λίγο καιρό.

Το τεύχος του διαγωνισμού για το «WiFi4GR» προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως «θα παρασχεθεί η δυνατότητα δωρεάν και χωρίς όρους που εισάγουν διακρίσεις, ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους. Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 access points, τα οποία θα κατανεμηθούν σε περίπου δύο χιλιάδες πεντακόσιες (2.500) περιοχές ασύρματης - WiFi πρόσβασης, σε όλη την επικράτεια».

Οι χώροι που θα αποτελέσουν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης θα συγκεντρώνουν ένα σύνολο από χαρακτηριστικά όπως ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση (χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής- μετακίνησης, χώροι εκδηλώσεων, σημεία Τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος) και κατανομή σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Τα σημεία εγκατάστασης θα υποδειχθούν από τους κατά τόπους Δήμους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ). Η διαχείριση, παρακολούθηση και ο έλεγχος του εξοπλισμού ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης θα γίνεται από κεντρικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα προμηθεύσει και εγκαταστήσει ο Ανάδοχος σε χώρο που θα υποδειχθεί από την ΚτΠ ΑΕ.

Η τελευταία διατηρεί το μονομερές δικαίωμα προαίρεσης για την ανάθεση στον ίδιο ανάδοχο νέων υπηρεσιών ή επιπλέον φυσικού αντικειμένου, ως επανάληψη όμοιων με τις συμβατικές υπηρεσίες που προβλέπονται στην αρχική εκτελεστική σύμβαση.

businessdaily.gr