Να ξαναβάλουν τα Καμένα Βούρλα (προορισμό πολλών θεσσαλών κάποτε) σε κεντρικό σημείο του τουριστικού χάρτη της χώρας, και μάλιστα με μια σεζόν δωδεκάμηνης διάρκειας, φιλοδοξούν κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ που προκήρυξαν τον διεθνή διαγωνισμό για την ενοικίαση του ακινήτου των 457 στρεμμάτων με τις ιαματικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου «Γαλήνη» στην παραλιακή κωμόπολη.
Το ξενοδοχείο σήμερα λειτουργεί ο όμιλος Μήτση, ο οποίος αναμένεται να είναι μεταξύ των βασικών διεκδικητών της νέας παραχώρησης. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Καθημερινής ο όμιλος έχει εκπονήσει ένα εκτενές επιχειρηματικό σχέδιο για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του ξενοδοχείου αλλά και την περαιτέρω επέκτασή του, όπως και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών που περιλαμβάνει το υπό παραχώρηση ακίνητο, στο πλαίσιο του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος. Ωστόσο, ο ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος ενδέχεται να έχει ανταγωνισμό.
Ελληνική τράπεζα-σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, σε εκτενέστατη έκθεση που συνέταξε για λογαριασμό του προ τετραετίας, «τρέχοντας» διαδικασία pre-marketing και αξιολόγησης εναλλακτικών προοπτικών ανάπτυξης, διαπίστωσε ένα αρχικό υπό προϋποθέσεις ενδιαφέρον από δύο ελληνικές κατασκευαστικές αλλά και από την AGC, που έχει αποκτήσει τον «Αστέρα Βουλιαγμένης». Οι μέτοχοι της AGC έχουν, με βάση τα τότε ευρήματα, σχέδια για ανάπτυξη κοινότητας κατοικιών συνταξιούχων (silver economy) στην ευρύτερη περιοχή. Η μελέτη για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο των assets στα Καμένα Βούρλα (που περιέχει επιπλέον και το κάμπινγκ και τις ιαματικές πηγές στις Θερμοπύλες) περιέλαβε ακόμα 80 διαφορετικές επιχειρήσεις και επενδυτές. Ενα 58% εκ των 80 απάντησε αρνητικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανώνυμων εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα και ξένων επενδυτών. Ωστόσο, έκτοτε το ΤΑΙΠΕΔ έχει ωριμάσει και μελέτη ΕΣΧΑΔΑ, βάσει της οποίας προβλέπονται οι χρήσεις για «Τουρισμό - Αναψυχή» και καθορίζονται ζώνες προστασίας της ιαματικής πηγής.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά και με τον ελληνικό τουρισμό να ανακάμπτει δυναμικά και μάλιστα η χώρα να συγκαταλέγεται πλέον στους κορυφαίους προορισμούς διεθνώς, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώτου εκ των τριών ακινήτων του στην περιοχή. Βρίσκεται στη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Ν. Φθιώτιδας, και είναι έκτασης 456.916 τ.μ., μετά κτισμάτων συνολικής επιφάνειας περίπου 22.605 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων του λειτουργούντος ξενοδοχείου, τριών νεότερων μνημείων (τα παλαιά λουτρά) και μιας αναγνωρισμένης ιαματικής πηγής.
Η έκταση είναι παραθαλάσσια, περίπου στο μέσον του πολεοδομικού συγκροτήματος των Καμένων Βούρλων, γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, που εκτιμάται πως προσφέρεται για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων και θερμαλιστικού-ιατρικού τουρισμού. Προς τον Βορρά έχει μέτωπο στη θάλασσα, στον Νότο εκτείνεται μέχρι τις παρειές του δασώδους όρους Κνημίς, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω αστικού και εθνικού οδικού δικτύου. Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο στη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων θα διεξαχθεί σε μία φάση. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως την 31η Οκτωβρίου 2022.
Το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικές πηγές (Ι.Π.). Το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου βρίσκεται γεωγραφικά στον νομό Φθιώτιδας και περιλαμβάνει τα ακίνητα Ι.Π. Θερμοπυλών, Ι.Π. Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμένων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλατυστόμου. Επιπλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκουν το ακίνητο Ι.Π. Κύθνου (το οποίο μεταβιβάστηκε ήδη σε Ισραηλινό πλειοδότη) και το συγκρότημα του Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Ηλία Κ. Μπέλλο Καθημερινή)