Τηλεδιάσκεψη εργασίας με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποίησαν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Μαγνησίας, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Αν Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Έρευνας & Τεχνολογίας και βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης και ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Στη συζήτηση συμμετείχαν από τη πλευρά του ΣΒΘΣΕ, η πρόεδρος κα. Κολιοπούλου, ο αντιπρόεδρος κ. Δοντάς, ο αντιπρόεδρος κ. Κατσής, ο έφορος κ. Λάππας και ο έφορος κ. Τζιωρτζιώτης.
Κατά τη συζήτηση τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΒΘΣΕ αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τονίζοντας ότι το αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το υψηλό κόστος ενέργειας, η έλλειψη υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών και η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών προκαλούν μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.
Επεσήμαναν επιπλέον την ανάγκη στήριξης των συνεταιριστικών τραπεζών, της μεταποιητικής δραστηριότητας και την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών που προκύπτουν από την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου. Παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας με την ανάλογη αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
Έντονη ανησυχία εκφράστηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για την μεγάλη πτώση των εξαγωγών λόγω της πανδημίας, το χειρισμό των συνεχώς αυξανόμενων κόκκινων δανείων, για το τρόπο που θα διανεμηθούν οι πόροι μέσω του ταμείου ανάκαμψης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αλλά και το τρόπο και τους όρους πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία των τραπεζών.
Από την πλευρά τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφεραν πως υπάρχει σαφής επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ύφεση μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ε.Ε.
Επιπλέον, τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ζήτησε την πλήρη αξιοποίηση των εγχώριων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πηγών για ουσιαστικά προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών. Όπως και ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες, οι οποίες έχουν πρωτοφανή πρόσβαση σε ρευστότητα άνω των 55 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, να χρηματοδοτήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε σωστές βάσεις και όρους βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, με ιδιαίτερη στόχευση στην πρωτογενή παραγωγή, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσα αντανακλαστικά και σχέδιο για την επόμενη μέρα.