Παρά τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της ανεργίας, που αποκλιμακώνεται αργά αλλά σταθερά (στο 11,2% τον Απρίλιο), η δυσκολία στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας ολοένα και μεγαλώνει.
Η αναντιστοιχία των ειδικοτήτων και δεξιοτήτων των ανέργων με εκείνες που αναζητούν οι εργοδότες αποδεικνύεται δύσκολο «εξίσωση», με αποτέλεσμα τα κενά στην αγορά εργασίας όχι μόνο να μην καλύπτονται, αλλά χρόνο με τον χρόνο να διευρύνονται.
Ήδη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε αύξηση κατά 83,7% του αριθμού των κενών θέσεων εργασίας κατά το α΄ τρίμηνο 2023, σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2022.
Πιο αναλυτικά, κατά το α' τρίμηνο του έτους ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας ήταν 30.497, ενώ το ίδιο διάστημα οι άνεργοι έφταναν τα 550.535 άτομα.
Η δυστοκία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην αναζήτηση και στελέχωση των θέσεων εργασίας που υπάρχουν εντοπίζεται σε όλους σχεδόν τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας και κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, που ενώ καταγράφει υψηλές επιδόσεις εξακολουθεί να μην προσελκύει το προσωπικό που χρειάζεται και ειδικά στις χαμηλών απαιτήσεων ειδικότητες.
Σύμφωνα με την Ετήσια Διεθνή Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για φέτος, 8 στους 10 Έλληνες εργοδότες, δηλαδή το 78%, δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο προσωπικό, εξαιτίας της έλλειψης εργαζόμενων με τις απαραίτητες δεξιότητες.
Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες ελλείψεις
Από την Ενέργεια & Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τη Βιομηχανία έως την Υγεία & Βιο-επιστήμες και τις Υπηρεσίες Επικοινωνίας, οι Έλληνες εργοδότες δεν μπορούν να βρουν τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζονται.
Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων το 23% των εργοδοτών δηλώνει ότι λείπουν τα skills της Πληροφορικής / Δεδομένων, το 19% της Μηχανικής, το 18% του Ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των Κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των Πωλήσεων / Μάρκετινγκ.
Μάλιστα το 96% των εργοδοτών δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν ταλέντα για τον κλάδο της Ενέργειας & των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το 85% για τον κλάδο της Βιομηχανίας & Κατασκευών, το 84% για τον τομέα της Υγείας & Βιο-επιστημών, το 82% για τον κλάδο των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, το 81% για τον κλάδο της Πληροφορικής ενώ για τους κλάδους των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών (Συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός), των Χρηματοοικονομικών & Κτηματομεσιτικών και των Μεταφορών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας & Αυτοκινητοβιομηχανίας τα ποσοστά είναι 70%, 68% και 65%, αντίστοιχα.
Το 60% των εργοδοτών επενδύουν στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού τους, το 54% στη μόνιμη πρόσληψη νέων ταλέντων και το 45% επενδύουν σε περισσότερη τεχνολογία.
Το 47% αναφέρουν ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της έλλειψης ταλέντου, προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή τον χρόνο εργασίας. Το 14% είναι πρόθυμοι να προσλάβουν ταλέντα εκτός των συνόρων τους ειδικά για τους κλάδους Καταναλωτικά Αγαθά & Υπηρεσίες, Τουρισμός και Υγεία & Βιο-επιστήμες.
Αγγελική Μαρίνου insider.gr