Εκρηκτική είναι η αύξηση των αιτήσεων για «χρυσή βίζα» ενόψει του διπλασιασμού του ελάχιστου ορίου επένδυσης, προκαλώντας άνοδο των τιμών των ακινήτων σε κάποιες περιοχές. Στο α΄ δίμηνο του έτους υποβλήθηκαν 1.446 νέες αιτήσεις (αύξηση 252%), εγκρίθηκαν 574 (διπλάσιες από πέρυσι), ενώ εκκρεμούν προς έγκριση 3.548. Το υπουργείο Μετανάστευσης έδωσε παράταση τριών μηνών για την υπογραφή προσυμφώνου αγοράς ακινήτου, με το ελάχιστο όριο επένδυσης στις 250.000 ευρώ.

Τρεις ακόµη µήνες χρονικό περιθώριο θα έχουν οι επενδυτές τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. ώστε να προλάβουν να «κλειδώσουν» συµφωνίες για την απόκτηση ακινήτων στη µειωµένη τιµή των 250.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας έτσι την πολυπόθητη άδεια παραµονής, αλλά και το ακίνητο της επιλογής τους από πλευράς τοποθεσίας, πριν το ελάχιστο κόστος αυξηθεί σε 500.000 ευρώ. Στον πρόσφατο νόµο για τον νέο κώδικα µετανάστευσης, του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ πριν από µερικές ηµέρες, προβλέπεται διάταξη η οποία ορίζει ότι το χρονικό περιθώριο για την υπογραφή προσυµφώνου (ή και οριστικού συµβολαίου αγοραπωλησίας) µε την υφιστάµενη τιµή των 250.000 ευρώ παρατείνεται, από τις 30 Απριλίου που ήταν µέχρι πρότινος, έως τις 31 Ιουλίου.

Εως τότε οι ενδιαφερόµενοι επενδυτές θα µπορούν να προχωρούν σε συµφωνίες για την απόκτηση ακινήτων στο κέντρο, στα νότια και στα βόρεια προάστια µε το χαµηλότερο όριο επένδυσης των 250.000 ευρώ. Από την 1η Αυγούστου και µετά, κι εφόσον δεν δοθεί και νέα παράταση, όσοι επιθυµούν να λάβουν άδεια παραµονής και παράλληλα θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο στις παραπάνω περιοχές (όπως επίσης και σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης) θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ. Οσοι έχουν υπογράψει προσύµφωνα έως τις 31 Ιουλίου, θα έχουν περιθώριο έως το τέλος του 2023 προκειµένου να προχωρήσουν στην υπογραφή των οριστικών συµβολαίων αγοραπωλησίας και να αιτηθούν την έκδοση της άδειας παραµονής για τους ίδιους και τα µέλη της οικογένειάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, στην αγορά επικρατεί «φρενίτιδα» αγοραπωλησιών, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προλάβουν τις σχετικές προθεσµίες. Η κατάσταση αυτή έχει διαµορφωθεί ουσιαστικά από τον προηγούµενο Σεπτέµβριο, λίγο µετά την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ∆ΕΘ που είχε προηγηθεί, για διπλασιασµό του ορίου επένδυσης για τη χορήγηση άδειας παραµονής. «Ηδη από τα τέλη Σεπτεµβρίου, όταν κατέστη σαφές ότι θα άλλαζε το όριο για τους επενδυτές, είδαµε µια σηµαντική αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, το οποίο κορυφώθηκε µετά και την απελευθέρωση των µετακινήσεων για τους Κινέζους επενδυτές, από το τέλος του 2022 και µετά», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Ρισβάς & Συνεργάτες, που ειδικεύεται σε προγράµµατα επενδυτικής µετανάστευσης.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και στα επίσηµα νούµερα που δηµοσιεύει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Από τον Οκτώβριο του 2022 µέχρι και τον φετινό Φεβρουάριο έχουν υποβληθεί 3.782 αιτήµατα έκδοσης άδειας παραµονής από επενδυτές. Πρόκειται για ένα σηµαντικά αυξηµένο µέγεθος δεδοµένου ότι από τον Φεβρουάριο 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023 ο αντίστοιχος αριθµός αιτήσεων διαµορφώνεται σε 5.479. Εν ολίγοις, το 70% των αιτήσεων αυτού του χρονικού διαστήµατος υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε µηνών, δείγµα της δυναµικής που έχει δηµιουργηθεί πλέον στην αγορά. Μόνο κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου διµήνου υποβλήθηκαν 1.446 νέα αιτήµατα έκδοσης άδειας µόνιµου επενδυτή, αριθµός που είναι κατά 252% υψηλότερος σε ετήσια βάση, όταν το αντίστοιχο νούµερο πέρυσι είχε αγγίξει τα 411 αιτήµατα. Επίσης, κατά την ίδια περίοδο, οι υπηρεσίες του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέδωσαν 574 νέες άδειες, αριθµός που είναι 101% υψηλότερος από πέρυσι.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι πλέον έχει αρχίσει να διακρίνεται και αδυναµία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στην πρωτοφανή αυτή ζήτηση. Αν υπολογιστούν και οι αιτήσεις ανανέωσης από υφιστάµενους επενδυτές, από τον Φεβρουάριο 2022 έως τον Φεβρουάριο 2023 οι αιτήσεις ανήλθαν σε 6.922, εκ των οποίων οι 5.479 αφορούσαν νέες άδειες. Από αυτές, εκδόθηκαν µόλις 1.918 άδειες και εκκρεµεί η έκδοση επιπλέον 3.548 αδειών.

Από την έναρξη ισχύος του προγράµµατος «χρυσή βίζα» και µέχρι σήµερα, οι Κινέζοι αποτελούν την πολυπληθέστερη κατηγορία αγοραστών. Οι επενδυτές από την Κίνα έχουν σήµερα 6.314 άδειες, αριθµός που αποτελεί το 62,5% του συνόλου. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Τούρκοι επενδυτές, οι οποίοι διαθέτουν 664 άδειες και µερίδιο της τάξεως του 6,6%, ενώ έπονται οι επενδυτές από τον Λίβανο, που διαθέτουν 460 άδειες, ή το 4,6% του συνόλου.

Οι Λιβανέζοι έχουν πλέον ξεπεράσει τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί από την απόκτηση νέων αδειών ήδη από τον περυσινό Φεβρουάριο. Σήµερα βρίσκονται στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας µε 389 άδειες και το 3,8% του συνόλου.

Νίκος Ρουσάνογλου, Καθημερινή