Νέες πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισµούς που πλήττονται από την ακρίβεια των τροφίµων και των ενοικίων έρχεται να προσθέσει το ηλεκτρικό ρεύµα. Η θερινή περίοδος των υψηλών καταναλώσεων λόγω κλιµατιστικών έκανε ποδαρικό µε αυξήσεις στα πράσινα τιµολόγια ρεύµατος που κυµαίνονται µεσοσταθµικά στο 45% σε σχέση µε τον Μάιο και σε ένα εύρος από 12% έως 70%! Οι µεγάλες αποκλίσεις στις αυξήσεις των τιµολογίων του Ιουνίου είναι κυρίως αποτέλεσµα της εµπορικής πολιτικής που ακολούθησαν η ∆ΕΗ και η «Φυσικό Αέριο», εταιρείες µε δηµόσια συµµετοχή στο µετοχικό τους κεφάλαιο. Απορρόφησαν το µεγαλύτερο µέρος της αυξηµένης κατά 35% χονδρεµπορικής τιµής τον Mάιο σε σχέση µε τον Απρίλιο. Αντίθετα, οι ιδιώτες πάροχοι, που συνήθως ακολουθούν τον δρόµο που δείχνει η ∆ΕΗ κάθε µήνα, επέλεξαν να διατηρήσουν το περιθώριο κέρδους τους στα πράσινα τιµολόγια και σε µεγάλο µέρος να ανακτήσουν και απώλειες από τις τιµές του Mαΐου που είχαν διαµορφώσει µε πολύ χαµηλότερες προβλέψεις για τη διακύµανση της χονδρεµπορικής τιµής. Με τον τρόπο αυτό κατέστησαν πολύ πιο ανταγωνιστικά τα κυµαινόµενα κίτρινα τιµολόγιά τους, όπως και τα σταθερά, αναλαµβάνοντας το ρίσκο οι πελάτες τους να µην επιλέξουν ένα από αυτά αλλά να µετακινηθούν προς τη ∆ΕΗ και τη «Φυσικό Αέριο».

Η ∆ΕΗ που συγκεντρώνει σχεδόν το 63% των καταναλωτών χαµηλής τάσης, απορρόφησε το µεγαλύτερο µέρος της αύξησης της χονδρεµπορικής τιµής, αναπροσαρµόζοντας την έκπτωση από 10% στο τιµολόγιο του Μαΐου στο 38% τον Ιούνιο. Ετσι συγκράτησε τις τιµές για τις καταναλώσεις µέχρι 500 κιλοβατώρες στα 11,898 λεπτά/ κιλοβατώρα από 10,656 λεπτά τον Μάιο, περιορίζοντας την επιβάρυνση για τους πελάτες της στο 12%. Αντίστοιχα, η «Φυσικό Αέριο» µε µερίδιο αγοράς κοντά στο 3% συγκράτησε τις τιµές στα 12,858 λεπτά/κιλοβατώρα από 10,954 λεπτά τον Μάιο, περιορίζοντας την επιβάρυνση των πελατών της στο 17%. Το εύρος της τιµής της κιλοβατώρας τον Ιούνιο κυµαίνεται µεταξύ 11,898 και 17,984 λεπτών έναντι 9,5 και 10,96 λεπτών τον Μάιο.

«∆εν µπορούµε να πουλήσουµε κάτω του κόστους», δηλώνουν εκπρόσωποι µεγάλων ιδιωτών παρόχων, αφήνοντας σαφείς αιχµές περί αθέµιτου ανταγωνισµού από πλευράς της ∆ΕΗ. «Αλλάξτε πάροχο», είναι εξάλλου η κυβερνητική παρότρυνση προς τους καταναλωτές όπως εκφράστηκε χθες τόσο από τον αρµόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη µε δηλώσεις τους στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο Ιούνιος είναι ο πρώτος µήνας από την καθιέρωση των χρωµατιστών τιµολογίων στις αρχές του έτους που ανακόπτεται η πτωτική πορεία της χονδρεµπορικής τιµής ρεύµατος. Τον Μάιο η µέση τιµή της µεγαβατώρας στη χονδρεµπορική αγορά διαµορφώθηκε στα 81,08 ευρώ από 60,11 ευρώ. Η αγορά προβλέπει περαιτέρω ανοδική πορεία τον Ιούνιο και µέχρι το τέλος του θέρους λόγω της αύξησης της ζήτησης και των ανατιµητικών τάσεων της τιµής του φυσικού αερίου στον κόµβο TTF.

Η συµµετοχή των ΑΠΕ στο µείγµα ηλεκτροπαραγωγής υποχώρησε τον Μάιο στο 43,05% από 50,47% τον Απρίλιο, αποτέλεσµα της εξασθένησης των ανέµων που περιόρισε την παραγωγή των αιολικών αλλά και της αφρικανικής σκόνης που επικράτησε για κάποιες ηµέρες στην ατµόσφαιρα και η οποία σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της αγοράς περιόρισε µέχρι και 70% την παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Η παραγωγή των ΑΠΕ υποκαταστάθηκε από µονάδες φυσικού αερίου σε µια συγκυρία ανοδικής τάσης των τιµών στο TTF. Toν Μάιο η τιµή του φυσικού αερίου έπειτα από τρεις µήνες συνεχούς ανόδου σηµείωσε άλµα 18% σε σχέση µε τον Απρίλιο και διαµορφώθηκε στα 34-35 ευρώ η µεγαβατώρα. Οι αναλυτές βλέπουν δοµικά αίτια στις πιέσεις που ασκούνται στην τιµή του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόµβο TTF και παρατηρούν ότι η ευρωπαϊκή αγορά παραµένει ευάλωτη σε ακραίες διακυµάνσεις ακόµη και όταν οι χώροι αποθήκευσης είναι ήδη πάνω από 70% πλήρεις και η βιοµηχανική ζήτηση στην Ευρώπη ανακάµπτει αργά. Η διακοπή λειτουργίας στον υπεράκτιο κόµβο παραγωγής φυσικού αερίου Σλάιπερ στη Νορβηγία από την Κυριακή, λόγω έκτακτου περιστατικού εκτόξευσε χθες την τιµή του αερίου στο TTF ακόµη και πάνω από τα 38 ευρώ/µεγαβατώρα κατά τη διάρκεια της ηµέρας, πριν κλείσει στα υψηλά των 36,345 ευρώ, µε τα προθεσµιακά του ∆εκεµβρίου να διαπραγµατεύονται πάνω από τα 41 ευρώ/µεγαβατώρα. Η ευρωπαϊκή αγορά παρακολουθεί µε ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η παραγωγή της Νορβηγίας έχει υποκαταστήσει ένα µεγάλο µέρος των ρωσικών προµηθειών αερίου και οποιαδήποτε διαταραχή στην οµαλή ροή του αερίου έχει επίπτωση στις τιµές. Πρόσθετες πιέσεις και αβεβαιότητες προκαλεί η αυξηµένη ζήτηση LNG της Ασίας λόγω καιρικών συνθηκών. Τα δεδοµένα προεξοφλούν περαιτέρω αυξήσεις στις τιµές ρεύµατος σε µια εποχή που οι καιρικές συνθήκες αυξάνουν τις ανάγκες των καταναλωτών για ηλεκτρική ενέργεια.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή