Ο Βόλος και συγκεκριμένα τα πολύπαθα νερά του Παγασητικού, φαίνεται ότι θα γλυτώσουν από την μεγάλη επιβάρυνση στα σπλάχνα τους από τους ρύπους που αναπόφευκτα θα παρήγε η δημιουργία του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Mediterranean Gas.
Είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα έργα της ενεργειακής αγοράς, ύψους 226 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προβλέπει την δημιουργία πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης 150.000 με 180.000 κυβικών μέτρων LNG, με δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,2 bcm αερίου ετησίως. Επένδυση που συνάντησε τις ισχυρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ωστόσο τα δεδομένα στην παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μεταβληθεί άρδην. Τον τελευταίο 1.5 χρόνο, η κάλυψη των εγχώριων αναγκών δεν απαίτησε παραπάνω ισχύ θερμικών μονάδων από αυτή που μπορούν να προσφέρουν οι διαθέσιμες σήμερα μονάδες αερίου (6 GW), διαπιστώνει η ανάλυση του Green Tank, συστήνοντας να επανεξεταστεί η μέγιστη ισχύς μονάδων αερίου 7.885 GW που σχεδιάζεται για το 2030 σύμφωνα με το ΕΣΕΚ. Πιο αναλυτικά, από την επεξεργασία των δεδομένων προκύπτει ότι: • Τον τελευταίο 1.5 χρόνο, η κάλυψη των εγχώριων αναγκών δεν απαίτησε ποτέ παραπάνω ισχύ θερμικών μονάδων από αυτή που μπορούν να προσφέρουν οι διαθέσιμες σήμερα μονάδες αερίου (6 GW). Τα τελευταία 3.5 χρόνια, δε, η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης απαίτησε παραπάνω από 6 GW για μόλις 1 ώρα.• Η μέγιστη ισχύς θερμικών μονάδων που απαιτείται για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών μειώνεται διαρκώς (-27.6% σε σχέση με το 2019) και το πρώτο εξάμηνο του 2024 περιορίστηκε στα 5.1 GW, σχεδόν 2.8 GW χαμηλότερη από την ισχύ μονάδων αερίου που σχεδιάζεται να λειτουργεί το 2030 σύμφωνα με το ΕΣΕΚ.• Μεταξύ 2019 και πρώτου εξαμήνου 2024, 5.86 ΤWh ενέργειας από θερμικές μονάδες παράχθηκαν σε ώρες κατά τις οποίες η χώρα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρισμού και επομένως θα μπορούσαν θεωρητικά να αποφευχθούν. Η ενέργεια αυτή εκτιμάται ότι ήταν υπεύθυνη για εκ-πομπές 3.56 Mt CO2.• Αυξάνονται διαρκώς οι ώρες του χρόνου που η χώρα βασίζεται στις ΑΠΕ. Για 43, 105 και 119 ώρες το 2022, το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 αντίστοιχα, οι καθαρές εξαγωγές ξεπέρασαν την παραγωγή από θερμικές μονάδες και επομένως οι εγχώριες ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου από ΑΠΕ.
Κώστας Τόλης, thessaliaeconomy.gr